Újra felgördül a Pajtaszínház függönye
2017-ben is lesz Pajtaszínház Szemle a Nemzeti Színházban

2017. január 12. /

Folytatódik az előző színházi évadban a színjátszó körök újraélesztésének szándékával indult Paj­ta­szín­ház mintaprogram. A közösségfejlesztő modellprogramot 2015-ben a Nemzeti Mű­ve­lő­dési Intézet kezdeményezte és a Magyar Teátrumi Társaság szakmai mentorálásával valósul
meg. A program során a Nemzeti Művelődési Intézet jellemzően falvakban, kistelepüléseken hív életre vagy támogat műkedvelő szín­tár­su­la­to­kat a helyi lakosok részvételével. A Magyar Teátrumi Társaság a csoportok színházi tevékenységét szakmailag támogató szakem­be­re­ket biztosít, akik az alapoktól segítik az amatőr színtársulatokat egy produkció létrehozásában.A program során a Pajtaszínház társulatai és hálás közönségük azonban nemcsak felemelő közösségi él­mény­nyel gazdagodnak, hanem a település kulturális életét gazdagító mű­sor­ral, tevékeny művészeti csoporttal is, hiszen a megvalósuló pro­duk­ció­kat a közösség jeles napján is előadhatják.
Az előző évadban a programot a magyar kultúra napja előtt tisztelegve 2016. január 23-24-én a Nemzeti Színházban rendezett I. Paj­ta­szín­há­zi Szemle zárta, mely a vidéki amatőr színjátszás valódi örömünnepe volt.Két napon keresztül lehetett tanúja a közönség annak, ahogy a közös „színházcsinálás” révén összekovácsolódott közösségek tagjai ízelítőt nyújtottak frissen szerzett tudásukból, készségeikből.
A folytatásbana programban 2016 szeptemberétől az ország összes megyéjéből részt vesz egy-egy település, így nagyobb területet felölelve, 19 színjátszó csoport közreműködésével kap új lendületet az amatőr vidéki színjátszó mozgalom. A korábbi sikert folytatva 2017. január 28-29-én a programot a II. Pajtaszínházi Szemle zárja, melynek házigazdája ez alkalommal is a Nemzeti Színház lesz. A komplex művészeti és közösségi tanulási alkalmakat nyújtó, közösségépítő program keretében a csoportok egy-egy előadásrészletet, bemutatót állítanak majd színpadra. A produkciók műfaji változatossága várhatóan ezúttal is tükrözni fogja a bevont közösségek sokszínűségét.
A Pajtaszínházi Szemle ingyenesen látogatható!

Nemzeti Színház
0l. 28-29.