Szembesítés – Karinthy Színház
2017. február 16. /

1936, Berlin. A város az olimpia lázában ég. A játékokon horogkeresztes zászlók lengenek. Wilhelm Furtwängler, a világhírű karmester vezényel, a náci vezérkar lelkesen ünnepli. Hívják a New York- Filharmonikusok élére, de ő marad. Így

nyilatkozik: „A politikai vita számomra kellemetlen. Nem vagyok politi­kus, de képviselem a német zenét, amely az egész emberiségé...”
Thomas Mann, a legnagyobb német írók egyike az emigrációból la­káj­nak nevezi. Toscanini így nyilatkozik: „Aki a Harmadik Birodalomban vezényel, az náci.” Vajon osztoznia kell-e a náci hatalom bűnös fe­le­lős­sé­gében Wilhelm Furtwänglernek, a karmesternek?
Marlene Dietrich, a Kék Angyal, az imádott díva elutasítja Goebbels ajánlatait, és elhagyja Németországot. A háború alatt a frontokon ame­ri­kai katonáknak énekel.
1946, Berlin. A győztesek által felosztott, romokban heverő város amerikai szekciójában egy kihallgatótiszt, Steve Arnold őrnagy előtt kell Furtwänglernek számot adnia a náci hatalommal való kap­cso­la­tá­ról. A kihallgatások során egy zene iránt közömbös amerikai át­lag­em­ber­nek kell ítélkeznie a zene mágusáról. Az amerikai tiszt számára a döntés egyszerűnek látszik: aki a náciknak muzsikál, az náci. Hitler és Goebbels kedvence náci.
A kihallgatások egy krimi izgalmával feszegetik a kérdést: mi a kötelessége a művésznek, s meddig köteles ellenállni a hatalom csábításának? Vajon a karmester a „senki földjén” emeli fel karmesteri pálcáját?
2017, Budapest. A kérdésekkel ma is viaskodunk…
Szereplők: Szilágyi Tibor, Györgyi Anna, Olasz Ági, Balázsovits Lajos, Baronits Gábor, Papp Zoltán, Dobra Mara. Rendező: Szántó Erika.

Karinthy Színház
Bemutató: 02. 17., 19h