A régi város
2017. március 14. / Szalóky Bálint

A zárkózott Lee (Casey Affleck) gondnokként tengődik önként vállalt száműzetésében: egy tár­sas­ház nyomasztó szuterénjében húzza meg magát, emberi kapcsolatai kocsmai verekedésekben és

folyton panaszkodó háziasszonyokban merülnek ki. A hajdani otthonát jelentő tengerparti kisvárosba bátyja temetésére érkezik vissza, a végrendeletben foglaltak azonban meglepetésként érik: testvére őt bízta meg, hogy nevelje fel árván maradt tinédzser fiát. Vajon képes lesz-e Lee szembenézni a múltbéli traumák emlékével, hogy azt az utat válassza, amely a kamasz Patrick (Lucas Hedges) számára a legjobb?
Nem állíthatjuk, hogy a drámaíró Kenneth Lonergan elkapkodná a film­jeit: bár már első rendezésével (Számíthatsz rám) elnyerte a leg­je­len­tő­sebb amerikai független fesztivál, a Sundance fődíját, második munkájára, a kiadós jogi hercehurca és az öt évig tartó utómunkálatok miatt legendásan nehéz szülésnek számító Margaretre egészen 2011-ig várni kellett. A harmadik filmre egyértelműen kirajzolódott a képlet: Lonergant az átlagember érdekli, az, hogy ki hogyan birkózik meg az élet olykor kegyetlen ki­hí­vá­sai­val, legyen az egy rég látott testvérrel való megbékélés (Számíthatsz rám), egy buszbaleset (Margaret) vagy éppen az emésztő bűntudat és a múlt feldolgozása. Az időrenddel is ügyesen játszó Lonergan érti és érzi karaktereit, ebben tökéletes partnerre talált két, egyaránt Oscar-jelölt főszereplőjében.
A régi város maníroktól mentes, rendkívül letisztult, csendes film. Lassan hat, de a vetítőtermet elhagyva sem hagy nyugodni.

A régi város (16)
(Manchester by the Sea)
Amerikai, feliratos film
Rendező: Kenneth Lonergan
Főszereplők: Casey Affleck, Michelle Williams, Kyle Chandler, Lucas Hedges
137 perc
Forgalmazó: InterCom
Már a mozikban