Színes évad, színvonalas DESZKA és egy pazar pályázat
2017. Április 03. / Pavlovics Ágota

Zenés darabokkal indult a 2016/17-es szezon Debrecenben, a társulat egy része ősszel Ravennába utazott, ahol nagy sikert aratott magyar operetteket bemutató estjeivel. A Csokonai Színház programkínálata mindig sokszínű, ha lehet, a futó évadban még a korábbiaknál is színesebb.
A patinás teátrum néhány bemutatójáról, a DESZKÁ-ról, a színház életét érintő változásokról, valamint egy komoly összdíjazású pályázatról Ráckevei Anna igazgatót kérdeztük.

A víg özvegy, a Kőműves Kelemen rockballada, az új tantermi előadás, a Jeruzsálem és az 56-os forradalom 60. évfordulójára készült Szélfútta levél című darab voltak őszi bemutatóik. Úgy tűnik, a 2016/17-es évadot még a megszokottnál is szélesebb műfaji kínálat jellemzi.
R. A.: Sok pozitív visszajelzést kaptunk a nézőktől. Valóban változatos az idei műsor, ami igaz a felnőtteknek szóló és az ifjúsági előadásokra is. Nagyon örülök, hogy megnyertük Szarvas Józsefet a Dandin György címszerepére. Ami pedig a zenés műfajokat illeti, nemzeti operánkat, a Bánk bánt játsszuk majd, a címszerepben két tenorral, Kiss B. Atillával és Turpinszky Gippert Bélával. Számunkra nagyon fontos, hogy befogadóvá tegyük a nézőket olyan előadásokra is, amelyek kissé távol állnak az általuk megszokottól. Tavaly nagyon szerették a fiatalok a Verona 1301 tantermi előadást, amely a Rómeó és Júlia speciális megközelítését vitte el az osztálytermekbe. Az évad új tantermi előadása a Jeruzsálem, azt remélem, hogy ez az előadás is jó fogadtatásra talál a fiatalok körében, hiszen aktuális témát dolgoz fel, a vallási szélsőségek kontra emberség tematikában kínál gondolkodnivalót.

Még mindig az ősznél maradva, zajos sikert arattak Olaszországban.
R. A.: A Budapesti Operettszínház, a Szegedi Nemzeti Színház és az Operettissima művészeivel utaztunk Olaszországba. A Marica grófnő, A denevér és A víg özvegy előadásával vettünk részt a ravennai fesztiválon, aminek igazgatónője Cristina Muti, a világhírű Riccardo Muti felesége. Nagy vállalás volt, de nagy sikert is arattunk.

Minden bemutatót nem tudunk felsorolni, de emeljünk ki néhányat közülük.
R. A.: Február végén lesz a bemutatója a Mesterkurzus – zenés kihallgatás című David Pownall- darabnak, amely arról szól, hogyan akarta Minden Dolgozó Barátja és Tanító Mestere, Sztálin, megteremteni két zeneszerző, Prokofjev és Sosztakovics segítségével a szocialista realista zenét. A darab rendezője Pinczés István. A Matthieu Delaporte – Alexandre De La Patellière szerzőpáros Hogyan nevezzelek? című vígjátékát Ilja Bocsarnikovsz rendezi. A kortárs francia vígjáték óriási sikert aratott Párizsban, Magyarországon első ízben nálunk, Debrecenben kerül bemutatásra. Egy 2012-es rádiójátékon alapuló regénysorozatból álmodott Időfutár címmel ifjúsági darabot Gemza Péter, színházunk művészeti vezetője. Nemcsak azért szeretik az előadást a fiatalok, mert az időutazás izgalmas témáját járja körül, hanem azért is, mert játszva tanít, élővé teszi a történelemórákat. Szívesen megemlítek egy vendégelőadást is, az Edith Piaf- és a Karády Katalin-estek után Varga Klári egy emblematikus művésznő alakját idézi elénk. Ezúttal a Kossuth-díjas népdalénekes, Kovács Apollónia személyének emléket állító, Pólika című cigány sorsdrámát hozta el a hozzánk.

Küszöbön a 11. DESZKA, a kortárs magyar dráma seregszemléjét március 27. és április 2. között rendezik meg. Kikkel találkozhatunk majd?
R. A.: Javában zajlik a 11. Deszka Fesztivál előkészítése. Hamarosan eldől, mely színházak szerepelnek majd Debrecenben. Nem könnyű a választás, mert egyre több az erős szöveg, a jó kortárs előadás. Komoly szakmai és közönségsikerként értékeljük az eddigi találkozókat, nemcsak a látogatószám, hanem a szakmai sajtóban megjelent jó kritikák miatt is. A válogatásnál célunk, hogy a határon túli társulatoktól is vendégül lássunk egy-egy előadást. Szándékaink szerint itt lesz Pozsony, Marosvásárhely, Beregszász társulata, Visky András pedig három darabban is érdekelt lesz a DESZKÁ-n. Az író-rendező drámakötetének bemutatóját is a fesztivál idejére tervezzük, ráadásul idén ő lesz az egyik házi bölcsünk is. Szerencsére az idén sok nagyszínpadi előadás is lesz, és a fesztivál hagyományaihoz híven szakmai programokat, előadóesteket is tervezünk.

Ez az utolsó teljes évad, amelyet a Csokonai épületében töltenek, majd elkezdődik a színház rekonstrukciója. Tudják már, hogy mikor és hová költöznek?
R. A.: Változott a terv, a következő teljes évadot még a színház épületében fogjuk tölteni, vagyis mégsem költözünk évad közben. Már megkezdtük ugyan a költözés részleteinek kidolgozását, de még egy szezont a színház épületében töltünk, el kell készítenünk a 2017/18-as évad tervét is. A felújítással kapcsolatos tervezés folyamatban van, a beruházó MNV Zrt. és az önkormányzat szoros együttműködésben koordinálja a teátrum korszerűsítését.

Végül, de egyáltalán nem utolsósorban, Debrecen város és a Csokonai Színház mivel emlékezik a reformáció 500. évfordulójára?
R. A.: Drámapályázatot hirdettünk „Akikre nem volt méltó e világ” címen, amely a gályarabbá tett prédikátoroknak állít emléket. A négymillió forint összdíjazású pályázat anyagainak beadási határideje 2017. április 28. A nyertes darabból készült előadás bemutatója október 31-én, vagyis a reformáció napján lesz. Luther Márton 500 éve ezen a napon szögezte ki a wittenbergi vártemplom kapujára 95 tételének másolatát.