Két régimódi szék, egy asztalka meg egy ragyogó este
2017. Április 20. / Pavlovics Ágota

Abigél titkai – Töredékek az írónő életművéből címen Piros Ildikó Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésznő önálló estet állított össze Szabó Magda születésének 100. évfordulója tiszteletére.


Ritka örömben lehet része a Szabó Magda műveit kedvelő színházlátogatónak, ha megnézi Piros Ildikó önálló estjét. A színpadon nincs más, mint két régi szék meg egy apró, kecses asztalka és a háttérben egy vetítővászon. Királynői tartással, de puha léptekkel belép Piros Ildikó. Légies, mint mindig, szép, mint mindig, mióta ismerjük, és mesélni kezd. Szabó Magda életének fontos eseményei elevenednek meg a színpadon, a művésznő mesél, és közben könnyű kézzel vezet bennünket az írónő sokszínű világában. Mindaz, amit látunk, magával ragadó krónika, egyben személyes vallomás, mert, mint megtudjuk, a Piros Ildikó – Huszti Péter házaspárt több évtizedes barátság fűzte Szabó Magdához. Piros Ildikó tehát mesél, miközben elsétál egyik széktől a másikig, az irodalmi idézetek közé lágyan simulnak a zenék. A kivetítőn olykor az írónővel készült interjúkból látunk részleteket, máskor Szabó Magda hősei jelennek meg valamely színpadi vagy filmes feldolgozásból. A tekintélyes életműből remek érzékkel válogatott a művésznő. Mások mellett elénk varázsolta az írónő regényéből 1977-ben készített tévésorozatot, az Abigélt, melynek felejthetetlen főszereplője, Vitay Georgina a fiatalon elhunyt Szerencsi Éva volt, és felvillan a hamis papírokkal bujkáló Bánki Annát bátorító Zsuzsanna testvér is, akit Piros Ildikó játszott.
Megrázó erejű Az ajtó főszereplője, a rideg bihari parasztlányból lett cseléd, Emerenc alakjának felidézése, és nem kevésbé szívszorító a Katalin utca című regényből választott részlet, amelyben a zsidó Held család bujkáló, otthona régi illatait még egyszer beszippantani vágyó lányát, Henriettet agyonlövi egy katona.
Piros Ildikó finom eszközökkel dolgozik a színpadon, finom a humor, amely át- meg átszövi a szövegeket, szelíd és visszafogott akkor is, amikor fájdalmas, torokszorító részleteket idéz. Éppen olyan harmonikus mindaz, amit kapunk, mint amilyennek a levetített filmrészleteken Szabó Magdát látjuk. Tökéletes találkozás kettejüké a színpadon. És persze a miénk is a két kivételes alkotóval. Szabó Magda műveit kerek születésnapja alkalmából életműsorozat keretében adja ki a Jaffa Kiadó. Piros Ildikó az írónő emléke előtt tisztelegve kilencven nagyszerű perccel ajándékozott meg bennünket. Köszönet érte.