Desierto – Az Ördög országútja
2017. május 19. / Sz. B.

Míg az európai mozi csak mostanában kezdett foglalkozni intenzívebben a menekültválsággal, az illegális mexikói bevándorlók évtizedek óta visszatérő témát szolgáltatnak az társadalmilag

érzékenyebb, amerikai filmesek számára. Második egész estés film­jé­ben a mexikói Jonás Cuarónt is ez a téma foglalkoztatja. Pro­du­cer­ként egy másik Cuarónt is sikerült megnyernie: az Oscar-díjas Alfonsót (Gravitáció, Az ember gyermeke), aki nem mellesleg a rendező édesapja.
A Desierto – Az Ördög országútja azonban nem egy súlyos eg­zisz­ten­ciális kérdéseket feszegető dráma, hanem a minden eddiginél aktuálisabb problémákat ürügyként használó akciófilm, melyben egy, az Államokba átszökni próbáló csapat kerül szembe egy öntörvényű és önjelölt „igazságosztóval”. Az alaposan felfegyverzett férfi (Jeffrey Dean Morgan) és hűséges kutyája embertelen kegyetlenséggel, mód­sze­re­sen vadássza le az ismeretlen terepen menekülő, gyakorlatilag esélytelen áldozatjelölteket. A gyors megtizedelés után a vérszomjas páros emberére akad a lányához visszajutni próbáló Moises (Gael García Bernal) személyében. A Desierto majd’ mindenét odaadná a jó kis szórakoztatás kedvéért, a démonira rajzolt ellenféllel folytatott macska-egér játék mégis túlteljesíti saját vállalását: e nem túl maradandó, ám feszesre vágott mozi ijesztően időszerűnek hat a Trump-éra beköszöntével.

Desierto – Az Ördög országútja (18)
Feliratos, mexikói-francia film
Rendező: Jonás Cuarón
Főszereplők: Gael García Bernal, Jeffrey Dean Morgan
88 perc
Forgalmazó: Pannonia Entertainment
Már a mozikban