Színvonalas, színes és szívből szerethető
2017. május 19. / Pavlovics Ágota

Tavaly a 25. születésnapját ünnepelte Tokaj-hegyalja és Zemplén legnagyobb kulturális ren­dez­vény­so­ro­za­ta, a Zempléni Fesztivál. Idén nincs kerek születésnap, ám az augusztus 11–19. között
megrendezésre kerülő fesztivál éppolyan színvonalas és igényes lesz, mint a korábbi években. A részletekről Turjányi Miklóst, a fesztivál igazgatóját faggattuk.

Méltó módon ünnepeltek tavaly, a születésnapi fesztivál gazdag és színvonalas volt, ahogy negyedszázados múltjukat összefoglaló jubileumi kiadványuk is az. Hogy indul a következő 25 év?
T. M.: Friss és jó volt a tavalyi fesztivál, gazdag, jubileumi volt a program. A 26. hétköznapibb év lesz, mert kevesebb központi támogatást kapunk, így olyan nagyszabású produkciókra, mint az előző évben, nem lesz módunk. Tavaly operát tudtunk rendezni a 2500 fő befogadására alkalmas tokaji Fesztiválkatlanban, és közel hetven program volt a fesztivál keretében. Persze nem tétlenkedünk, keressük a forrásokat, azt remélem, hogy a turisztikai vonzerővel bíró fesztiválokra kiírt pályázatból, szemben az NKA Kulturális Fesztiválok Kollégiumának pályázatával, nem leszünk kizárva. Ahogy a korábbi években, úgy idén is kapunk támogatást a helyi önkormányzatoktól, segítséget a művelődési intézmények munkatársaitól, és nagy örömünkre már két helyi cég is jelezte, hogy szponzorálja az idei rendezvénysorozatot.

A hazai fesztiválok között jelentős színvonalbeli különbség van, Magyarországon másodikként a Zempléni Fesztivált már 2006-ban kitüntette a KulturForum Europa. Jelent előnyt a pályázás során a minősítés?
T. M.: A mi esetünkben a minősítés remek visszajelzés volt számunkra. Komoly szakemberek minősítettek, Márta István, Malina János véleménye számunkra fontos volt. A pályázásnál azonban eddig nem tapasztaltam, hogy a minősítés vagy a kitüntetés előnyt jelentett volna.

Milyen gondolatok mentén alakították az idei programot?
T. M.: A jubileumok mentén haladva emléket állítunk programjainkkal. A Reformáció 500 éve, a Kodály-év, Arany János születésének 200., valamint Georges Gershwin halálának 80. évfordulója jelentik a sarokpontokat. A fesztivált a Budafoki Dohnányi Zenekar nyitja meg, a szólista egy rendkívüli muzsikus, a csellista Szabó Ildikó, a karmester Hollerung Gábor lesz. A klasszikus koncerten Haydn és Beethoven műveit hallhatja a közönség. A fesztivál második napján a tokaji Fesztiválkatlanban A Tenkes kapitánya című, Örsi Ferenc forgatókönyve nyomán készült táncjátékot a Magyar Nemzeti Táncegyüttes adja elő. A hatvanas évek legnépszerűbb televíziós sorozata alapján készült színdarab zenéjét Sebő Ferenc írta, a rendező-koreográfus Zsuráfszky Zoltán. A harmadik napon sem lesz hiány különleges zenei élményben, hiszen a fesztivál állandó vendége, a Liszt Ferenc Kamarazenekar és Miklósa Erika ad közös hangversenyt. A komolyzenei koncertekből kiemelkedik a fesztivál záró eseménye is, a Győri Filharmonikusok Dvorák Újvilág-szimfóniáját adják elő Berkes Kálmán vezényletével.

Közismert, hogy Zemplénben minden este szól a jazz, kiemelne néhány nevet az idei fellépők közül?
T. M.: A frissen alakult Malek Andi Soulistic projekt a neves énekesnő és a Jáger Bandi vezette Jazzrael formáció együttműködéséből jött létre. Andi tavaly big banddel lépett fel nálunk, idén új műfajjal érkezik, a jazzt ötvözi a népdallal. Fellép még többek között a Bágyi Balázs New Quartet Pocsai Krisztinával és a Fugato Orchestra is. A neves együttesek mellett a Müpa Budapest Jazz Showcase fellépői közül választottunk két fiatal csapatot, Balogh Gyula és Horváth Cintia együttesét. A korábban említett Gershwin-év jegyében pedig a Karosi Júlia estjének örülhet majd a közönség.

Mivel várják az irodalom és a képzőművészet híveit?
T. M.: Az irodalomkedvelőket Széphalmon a Magyar Nyelv Múzeuma várja, a képzőművészet rajongóinak pedig izgalmas kiállítások sorával igyekszünk kedvezni. Sárospatakon efZámbó István és Urbán Tibor, Sátoraljaújhelyen Szabó Ottó, Szerencsen Kass János, a Tokaj Bormúzeumban pedig sárospataki képzőművészek csoportos kiállítása várja az érdeklődőket.

A nagy sikerre való tekintettel nyilván folytatódik a Dohnányi Nyári Zenekari Akadémia.
T. M.: Hollerung Gábor irányításával ifjú muzsikusok számára rendezzük meg idén is a Dohnányi Nyári Zenekari Akadémiát, aminek keretében a Budafoki Dohnányi Zenekar lehetőséget kínál főiskolásoknak és konzervatóriumban tanulóknak arra, hogy belekóstoljanak a zenekari muzsikálásba, betekintést nyerhessenek a műhelymunkába. Az Akadémia idei vendégkarmestere Vashegyi György lesz.

A fesztivál tradíciója, hogy Sárospatak, Sátoraljaújhely, Szerencs és Tokaj mellett több zempléni településen szerveznek programokat.
T. M.: A Kodály-év tiszteletére a mester kórusmuzsikája, dalai kamarakoncerteken szólalnak meg. Ahogy minden évben, idén is lesznek bor-gasztronómiai és családi programok. Folytatjuk a népszerű tematikus fesztiválnapok sorozatát is. Sárospatakon újra kinyit a Borterasz, ahol fiatal kamara- és jazzformációk, helyi együttesek mellett gyerekműsorok is láthatók lesznek. Itt az igazán kiváló helyi borászok kínálatát is megkóstolhatják az érdeklődők, de szinte minden koncerthez kapcsolódik borkóstolási lehetőség. Ismét lesz hajókirándulás, Pataktól Tokajig, és persze amikor kiköt a hajó, és az utasok kiszállnak, meghallgathatnak egy koncertet.

A Zempléni Fesztivál vonzereje a pazar környezet és az igényes program mellett, hogy sok az ingyenes koncert és az esti programok jegyárai is alacsonyak. Folytatják ezt a gyakorlatot idén is?
T. M.: Jól ismerve a helyi lehetőségeket, ezen a gyakorlaton semmiképpen sem kívánunk változtatni.