Fesztivál a harmadik évad végén – Cseh Tamás Program
2017. június 15. / K. B.

A Zene Ünnepe és a Múzeumok Éjszakája köré időzített fesztivállal ünnepeli harmadik évadának végét az NKA Cseh Tamás Program június 21-24. között a magyar könnyűzene kultikus
helyszínein, a Várkert Bazárban és az A38 Hajón. A négynapos rendezvényről és az elmúlt három évről Bajnai Zsolt kollégiumvezetővel beszélgettünk.

Szándékos, hogy a Cseh Tamás Program (CSTP) évadokban és nem pénzügyi években számol?
B. Zs.: Ezt részben az indulásunk indokolja, hiszen Balog Zoltán, emberi erőforrások minisztere, mint NKA elnök és L. Simon László, az NKA akkori alelnöke, 2014. május 12-én jelentette be a Cseh Tamás Program megszületését. Másrészt, mivel a program az úgynevezett üres adathordozók után szedett jogdíjak Nemzeti Kulturális Alaphoz (NKA) kerülő negyedéből működik, és ennek pontos összege immár hagyományosan a május végi, egri Music Hungary Konferencián derül ki, adódik, hogy mindig az év közepén induljon az új szezon. Azaz reményeink szerint a negyedik évad első pályázata, az Induló Előadói Alprogram kiírása is július elején fog megjelenni.

Mennyit változott a program az első év óta?
B. Zs.: Rengeteget. Köszönhetően annak, hogy a könnyűzenei szakma képviselői nemcsak az első verzió kidolgozásánál voltak jelen, de az elmúlt három évben is közülük sokan együttműködtek a programmal. Ennek köszönhető például, hogy míg eredetileg csak a fővároson kívüli könnyűzenei klubok működését akartuk támogatni, mára a vidéki és a budapesti koncerthelyszíneknek is van pályázat. Vagy az, hogy második éve a megyei tehetségkutatók rendezésébe is beszállunk, hangsúlyosan vagyunk jelen az európai showcase fesztiválokon, és elindulhatott a Hangszert a kézbe sorozat is. A szakma együttműködése mellett hatalmas segítséget kaptunk és kapunk az NKA Igazgatóságától is, akik szerződéssé és utalássá konvertálják a döntéseinket. A Cseh Tamás Program nem egy lezárt, kész dolog, hanem a bennünket körülvevő közeghez igazodva, reméljük, előnyére és a szakma hasznára folyamatosan változó, javuló és bővülő támogatási rendszer.

Miért döntöttek úgy, hogy a harmadik évad végén saját fesztivált is rendeznek?
B. Zs.: A Zene Ünnepe eseményeihez már az előző két évben is csatlakoztunk, sőt a korábbi Múzeumok Éjszakáin is mindig volt a Cseh Tamás Programhoz kötődő esemény. A könnyűzenei örökség megőr­zé­sé­vel foglalkozó alprogramunk pedig már a harmadik évadzáró konferenciáját szervezi, így tavaly felvetődött, hogy ne csak mi menjünk el a különböző fesztiválokra, de rendezzünk egy olyat, ahol kvázi be­szá­mol­ha­tunk arról, mit végeztünk, a pályázóink mire jutottak a végéhez közeledő évadban. A magyar könnyűzene történetét ismerve pedig teljesen logikusnak tűnt, hogy egy ilyen fesztiválnak részben az egyik bölcső, a néhai Ifipark, azaz a Várkert Bazár, illetve a ma sok szempontból fontos A38 adhat helyet.

Mi minden férhet bele ebbe a négy napba?
B. Zs.: Egyrészt több mint ötven koncert. Nemcsak a harmadik évad induló előadói lépnek fel, de a korábbi évadok sikeres pályázói, illetve az Előzenekari és a Nemzetközi Alprogramok támogatottjai is. Másrészt itt lesz a Hangszert a kézbe budapesti állomása, így több mint száz hangszeren bárki zenélhet is. Harmadrészt pedig két izgalmas konferenciának ad otthont az A38. Az egyik a film és a könnyűzene kapcsolatát boncolgatja a Kádár-korban, a másik pedig a nemzetközi piacra lépés lehetőségeit járja körbe sok külföldi előadóval. Remélem, mindezek remek alkalmat nyújtanak arra is, hogy a szakma képviselőivel a CSTP elmúlt három évéről és a következőkről is beszélgessünk, mint igazi fesztiválozók.