Egy sziget, ahol nem settenkednek a múlt árnyai
2017. július 04. /

Szabó Magda regénye éppen ötven éve jelent meg először, és azok az élmények ihlették, amelyeket a szerző osztályidegenként, büntetésből egy általános iskolába száműzve szerzett. A kor gyenge szellemi munícióval rendelkező fura urai nem sejthették, hogy Az őz után a leg­nagyobb külföldi sikert éppen ez a regény fogja meghozni az írónak.

Az általános iskolai oktatás remek terep az Ábrahámok – közép­ko­rú­ak, szülők – és az Izsákok – gyerekek, fiatalok –, vagyis a különböző nemzedékek közötti konfliktusok bemutatására. A Bibliában az Úr azt kívánja Ábrahámtól, tisztelete jeléül áldozza fel neki Izsákot, a fiát. Ábrahám éppen megtenni készül, de Isten kegyelme végül meg­aka­dá­lyoz­za a gyilkosságot, Ábrahám nem kényszerül rá, hogy megölje a fiát. A regény Izsákjai nem kíváncsiak szüleik, nagyszüleik múltjára, szenvedéseire. Nem hajlandók áldozatot hozni istenekért, ide­oló­giá­kért, a maguk útját akarják járni. Egy szigetre vágynak, ahol nem settenkednek a múlt árnyai, ahol nincsenek öregek.
Szabó Magda csodálatos személyiség volt, és nagyszerű író, regénye fél évszázad után is éppen olyan aktuális, mint kiadása évében volt.

Szabó Magda: Mózes egy, huszonkettő
Jaffa Kiadó, 2016
197 oldal / 3490 Ft