A magyar Toulouse-Lautrec
2017. július 04. /

110 éve június 22-én, Budapesten, Vogel Imre néven született, de Ericként ismerte és sze­ret­te meg a színházi világ. Díszlet- és jelmeztervező, grafikus, festő volt, aki azt tartotta, hogy a jelmez munkaruha. Több mint 400 előadáson hagyta rajta különleges keze nyomát. Az egész életét végigrajzolta.

Jól felismerhető stílusa ott volt az Operettszínház és a Városi Színház előadásain, és persze otthonos volt a revü világában, többek között a Moulin Rouge-ban, a Royal Revüszínházban, a Tarka Színpadon, a Maxim Varietében. Éppen úgy rengeteg inspirációt adott számára a revük világa, mint a korabeli párizsi kabaré Toulouse-Lautrec -nek. Vogelt a francia művész után a magyar Toulouse-Lautrec-nek hívták. Utolsó éveiben is tele volt tervekkel, tanított Gödöllőn a Madách Imre Szakmunkásképző Iskolában, ahol a jelmeztervezés fogásait igyekezett átadni. A Szolnokon műsorra tűzött Csárdáskirálynőhöz még megtervezte a díszleteket és a jelmezeket, majd a bemutató előtt meghalt.
Eric idén 110 éve született, tavaly volt 20 éve, hogy meghalt, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet pedig megelőzve mindkét évfordulót, Szcenika sorozatának negyedik köteteként 2015-ben Vogel Eric, az élet, a női szépség illusztrátora címmel könyvet szentelt művei bemutatásának. Az igényes kötet szövegét írta, a műveket válogatta Turnai Tímea.
Vogel Eric, az élet, a női szépség illusztrátora
Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet