Szarvasi Vízi Színház: a sikertörténet folytatódik
2017. július 26. / Jónás Ágnes

Június 16-án ismét megnyitotta kapuit Szarvas egyik legnépszerűbb nyári programhelyszíne, a Szarvasi Vízi Színház. A mintegy ezer nézőt befogadó teátrum a hetedik évadban is különleges kulturális csemegékkel – többek között operettel, táncjátékkal, prózával, musicallel,
cirkuszművészeti produkcióval – várja az idősebb és fiatalabb korosztály tagjait egyaránt. Az augusztus 23-ig tartó programsorozatról dr. Szabó Károlynéval, a Magyar Teátrum Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.
Idén is színes programokkal várja a közönséget a Szarvasi Vízi Színház, de mielőtt ezekről beszélgetnénk, legyen kedves, árulja el, hogy mi volt a hét évvel ezelőtt indult színházi kezdeményezés célja?
Dr. Sz. K.-né: Az, hogy tartalommal töltsük meg ezt a gyönyörű színházi teret a Holt-Körös partján. Szerettük volna, hogy minél több kultúrakedvelőt mozgasson meg a vízi színház, és az arra járó emberek egyre nagyobb számban látogassák a programokat. Leg­na­gyobb örömünkre igazi zarándokhellyé vált a Szarvasi Vízi Színház, ma már országos népszerűségnek örvendhetünk. Említésre méltó, ahogyan a szarvasi polgárok magukénak érzik ezt a csodálatos ját­szó­he­lyet. Hiszem, hogy ettől tud ennyire harmonikusan funkcionálni. A tapasztalatok azt mutatják, hogy sikerült megvalósítani az el­kép­ze­lé­sein­ket, hiszen nap mint nap színvonalas produkciókkal várjuk a kultúra kedvelőit.

Milyen szempontok alapján válogatták a nyári évad programjait és milyen produkciókból válogathatnak a kultúrát és kikapcsolódást szomjazó látogatók?
Dr. Sz. K.-né: Az eddigieknél is színesebb szezonját nyitotta meg a Szarvasi Vízi Színház. A koncepció kialakításánál arra törekedtünk, hogy szinte minden műfaj teret kapjon, így operett, táncjáték, próza, musical, cirkuszművészet is helyet kapott a kínálatban. Kiemelt figyelmet fordítottunk a családok szórakoztatására: számos meseelőadásra várjuk a gyerekeket és szüleiket. Ismét sor kerül a Magyar Teátrum Nyári Fesztiválra, ahol a Magyar Teátrumi Társaság tagszínházai mutatkoznak be előadásaikkal, ugyanis fontos számunkra, hogy ők évről évre bemutatkozási lehetőséget kapjanak ezen a csodás nyári játszóhelyen. A Békéscsabai Jókai Színház mellett az egri Gárdonyi Géza Színház, a szolnoki Szigligeti Színház, a Zentai Magyar Kamaraszínház, a tatabányai Jászai Mari Színház, az Újszínház, a József Attila Színház, a Turay Ida Színház, az ExperiDance, a Játékszín előadásaival, művészeivel találkozhatnak a színházkedvelők. Ez a színpad egyfajta összművészeti játszóteret kíván biztosítani a hazai és a Kárpát-medencei színjátszásnak.

Azt már megszokhattuk, hogy a Szarvasi Vízi Színházban minden este történik valami, a nagyszínházi produkciók mellett például számos ingyenes előadásra is várják az érdeklődőket.
Dr. Sz. K-né.: Így van! A teátrum első évadától nagy sikerrel fut a Magyarországon egyedülálló Vers a víz fölött című programsorozat, de emellett minden évben igyekszünk meglepni a közönséget valami újdonsággal a víz fölött. Ezúttal két új sorozattal készültünk: a Kedvencek a víz fölött című tematikus műsor keretében a Békéscsabai Jókai Színház népszerű művészei közismert slágerekkel örvendeztetik meg a közönséget, a Szarvasiak a víz fölött című beszélgetős esteken pedig a Szarvasról elszármazott, országos ismertségű közszereplőkkel találkozhat a publikum, ahol az est házigazdája kötetlen módon beszélget majd a meghívott vendéggel.

Előadásaikat jeltolmácsolással és audionarrációval teszik élvezetessé a fogyatékossággal élők számára. Tavaly egy háromnapos programsorozat keretében zajlott a Halló(k) itt vagyunk! fesztivál, ahol siketek és nagyothallók vitték színre a Rómeó és Júlia című Shakespeare-klasszikus rövidített változatát. Ezúttal is terveznek hasonlót?
Dr. Sz. K.-né: Élen járunk a fogyatékossággal élők szempontjait figyelembe vevő újításokban. Fontos és becses vállalás ez számunkra, ezért évről évre kiemelten foglalkozunk az esélyegyenlőség kérdésével. Szerencsések vagyunk, mert a Békéscsabai Jókai Színház színművészének, Komáromi Anettnek ez régóta szívügye, és teljes mértékben elkötelezte magát a színházi akadálymentesítés mellett. Idén nyáron a Balkán kobra című vígjátékot jelnyelvi tolmács teszi befogadhatóvá a hallássérült nézőinknek, A fösvény című Moliére-klasszikust audionarrációval kínáljuk a látássérülteknek, A Vers a víz fölött programban pedig helyet kapott egy látás- és hallássérültek verseiből, novelláiból álló válogatás is.

Ha öt év múlva beszélgetnénk a színházról, mivel lenne elégedett?
Dr. Sz. K.-né: Országosan is példaértékű egy ekkora összefogás, ami Szarvason megvalósul. A színházak vezetői, a Magyar Teátrumi Társaság tagszínházai, a Cervinus Teátrum és Szarvas város önkormányzata is kiveszi a részét abból a közös munkából, ami a közönség tökéletes szórakoztatásához kell. Mára elértük, hogy a színházak, a sztárok és neves művészek versengenek azért, hogy itt mutathassák be legkiválóbb programjaikat. Nyugodt szívvel mondhatjuk, hogy Magyarország meghatározó színházi terévé vált a Szarvasi Vízi Színház. Mit is kívánhatnék magunknak az elkövetkezendő évekre? Telt házas előadásokat és azt, hogy az esőfelhők messzire kerüljék el Szarvas városát! Tartalmas nyári élményeket ígérve továbbra is hívjuk, várjuk az érdeklődőket!