Az istenített lúgosítás
2017. október 02. / Bóta Gábor

A lúgosítás ugyanúgy divatba jött, mint a hamburgerek. Tán túlzottan is divatba. Vannak már-már vallásos hívői, akik esküsznek rá, hogy ez aztán az egészséges élet és így talán még a hosszú élet záloga is. Meg a jó emésztésé, a soványságé és ki tudja még mi mindené. Martina Kittler Lúgosítás felsőfokon címmel írt – magyarul a Kossuth Kiadó által

megjelentetett – sok mutatós képpel illusztrált könyvet, elmagyarázza benne, hogyan teremthetjük meg a sav-bázis (lúg) egyensúlyát a szervezetünkben. Minél magasabb egy étel pH-értéke, annál inkább bázikusan hat, tehát lúgosít. A kávé (pH4) vagy a húsok (pH5) a savas tartományba tartoznak. A 7-es pH-értékű vagy az a fölé eső élelmiszerek, a gyümölcsök, a burgonya, a zöldségek viszont bázikusak. Érdekesség, hogy mondjuk az ecetes uborka, bár savanyú ízű, bázikusan hat. Ugyanakkor a semleges ízűnek tűnő tészták, krémsajtok, pékáruk, sütemények, cukorral ízesített üdítők savképzők. Sav akkor képződik, amikor a szervezetünk az ételből lebontja a fehérjéket. A túl sok sav viszont megbetegít. Koncentrációzavar, fejfájás, izomfájdalom, csontritkulás, ízületi gyulladás következhet be, gyengül a test ellenálló-képessége.
De ez a kötet persze nem rémisztgetni akar, hiszen alapvetően mégiscsak receptkönyv. Tanácsokat ad arra, hogy készítsünk egészséges, de mégis ízletes ételeket. És a különböző fogások között közel sem csak zöldségek vannak zöldségekkel, hanem akár szegedi gulyásleves is, bár lúgosítás szempontjából a vegetáriánusok azért előnyben. Semmiről nem kell lemondani, csak a megfelelő arányokat kell betartani. Szépek Mathias Neubauer fotói. Sok mindenbe azon nyomban belekóstolnék azokból, amiket ábrázolnak.