Ellenállhatatlanul áradó energiák
2017. október 20. / Pavlovics Ágota

Az ország egyik legjobb szimfonikus zenekaraként számon tartott Pannon Filharmonikusok élén immár hét éve különleges muzsikus, a hallgatóságát forgószélként magával ragadó Bogányi Tibor áll, akinek kiemelkedő karmesteri és gordonkaművészi teljesítményét augusztusban
Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetéssel honorálták. Örömünkre a derűs, elképesztően dinamikus dirigenssel beszélgethettünk.

Szívből gratulálok a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetéshez, ame­lyet kiemelkedő karmesteri és gordonkaművészi teljesítményéért kapott.
B. T.: Köszönöm szépen, nagyon örülök az elismerésnek, mert azt jelenti, hogy figyelnek ránk, követik a munkánkat. Az Oroszlán Lovagrend Arany Érdemkeresztje után, amelyet korábban Finn­or­szág­ban kaptam a finn zene külföldön való terjesztéséért, nem gondoltam, hogy ilyen magas kitüntetésben fogok részesülni. Óriási energiákat adott ez az elismerés. A díjat a Pannon Filharmonikusokkal közös munkámért kaptam, ezért megosztottam velük, nekik is ajánlottam.

A Pannon Filharmonikusok energiaáramlás és energiaátadás jegyében összeállított évada első ránézésre is nagyon színesnek tűnik. Melyek a legkülönlegesebb pontjai?
B. T.: Megtaláltuk azt a központi gondolatot, amely a „flow” fogalma köré rendezi évadunkat. Sokszínű repertoárunk van, soha nem egy zeneszerzőre és annak munkásságára fókuszálunk, hanem egységes koncertszerkezetet hozunk létre. Így aztán zenei különlegességekből ebben az évadban sem lesz hiány. Bérletnyitó koncertünkön szeptember 7-én a 125 éve született Lajtha László előtt tisztelegtünk In memoriam című zenekari művével, majd Pécs díszpolgára, Tillai Aurél új művének ősbemutatóját hallhatta a közönség, amelyet a zeneszerző a reformáció 500. évfordulójára komponált. A hangversenyt záró zenemű Anton Bruckner: IV. „Romantikus” szimfóniája volt. Bruckner évek óta nagy kedvencem, egy különleges egymásra találás eredményeképpen minden frázisa rezonál bennem. Nemrég eljátszottuk a 8. szimfóniáját, ennek a sorozatnak a folytatása a mostani.

Önt figyelve, hallgatva az ember gyakran úgy érzi, maga is képes lenne repülni, és ha laikusként hangszert adnának a kezébe, talán meg tudná szólaltatni.
B. T.: Elán és energia, mindig ezzel érkezem, hihetetlenül szeretem a zenekart, jól tudok velük dolgozni. Nagy erőt tudok felszabadítani a próbákon és a koncerteken is. A 15 éve átalakult Pannon Szimfonikusok élén hetedik éve állok, az eltelt idő alatt nemcsak az együttes, hanem én is sokat fejlődtem, inspiráljuk egymást, minden a minőség irányába visz bennünket. Egyre jobban ismerem a muzsikusokat, és egyre többet tudunk közösen megvalósítani. Meggyőződésem, hogy a zenekar folyamatosan felfelé ível, és abban is biztos vagyok, hogy együtt még sokáig fogunk tudni haladni. A flow a mi esetünkben nem spirituális fogalom, az energiaáramlás azt jelenti, hogy energiát hozunk létre és adunk át a közönségnek.

Jellemző a zenekarra, hogy világhírű karmesterekkel és szólistákkal dolgozik, kiket várnak idén?
B. T.: Olyan karmesterekkel dolgozunk, akik az elmúlt évadok során szoros kapcsolatot alakítottak ki az együttessel. Itt lesz többek között Cristian Mandeal, Gilbert Varga, Gérard Korsten, Vajda Gergely, Ari Rasilainen és Kobayashi Ken-Ichiro. Olyan, szintén világhírű szólisták muzsikálnak velünk, mint Baráti Kristóf, Várdai István vagy Kelemen Barnabás. A közönség már ismeri a tavaly bemutatkozott Benjamin Schmid osztrák hegedűművész világsztárt, a zenekar rezidens szólistáját, akivel a közös muzsikálás hatalmas élmény. Benjamin Schmid ebben az évadban le fogja a nyűgözni a jazzrajongókat is, egy félig cross over estjén.

Kocsis Zoltán meghatározó személyiség volt a zenekar életében is, hogy emlékeznek rá?
B. T.: Kocsis Zoltán 2016. november 6-án dimenziót váltva elköltözött. Mentorunk volt, minden évben vezényelte a zenekart, emlékére minden esztendőben a halála évfordulóján rendezünk koncertet. Idén november 9-én, A fiú – In memoriam Kocsis Zoltán 1. címen adunk hangversenyt a tiszteletére. A koncerteken Kocsis Zoltán legkedvesebb zeneszerzőinek műveiből játszunk, az első koncerten Barber Adagiója, Beethoven G-dúr zongoraversenye (ezzel a művel nyert zongoraversenyt 18 évesen Zoli), R. Strauss Metamorfózisok, valamint Halál és megdicsőülés című műve lesz műsoron. Kocsis Krisztián játszik zongorán, a zenekart én fogom vezényelni.

Sajnos, nem tudjuk felsorolni, hol mindenhol hallhatjuk majd a Pannon Filharmonikusokat, de néhány programra fel tudjuk hívni a figyelmet.
B. T.: Igen, sokáig sorolhatnám, de ha csak néhány programot kell említenem, a Kodály-év keretében a Kodály Központban pécsi kórusok Kodály Zoltán egy-egy kórusművét adják majd elő. A negyvenfős Pannon Filharmonikusok Fesztiválkórus saját kezdeményezésünk, sok hangversenyünkön énekelnek, és egyre népszerűbbek. Vendégszerepelünk Debrecenben, részt veszünk a Budapesti Fesztiválzenekar Maraton sorozatán, a Filharmónia Magyarország ifjúsági hangversenyein, valamint a Solti György Nemzetközi Karmesterverseny döntőjében és gáláján. Megtisztelő számomra hogy a karmesterverseny zsűrijének munkájában is részt fogok venni. Sok száz koncerten sok száz zeneszerző műveit fogjuk játszani, köztük 34 kortárs művet. Örülök, ha hallgatnak minket, az energiát biztosan érezni fogják!