„Ez Magyarország volt, de elsikkasztották…”
2017. december 05. /

A címben szereplő idézet Ady Endre tollából származik, aki 1899-ben így fogalmazott: „A jövő térképén Magyarország helyén egy fehér folt lesz, ezzel a felírással: ’Ez Magyarország volt, de elsikkasztották’…” Ady fontos gondolatait, megállapításait egyre gyakrabban idézzük, ezért igazi ajándék, hogy a Corvina Kiadó Ady megmondja címen kiadott egy, a költő publicisztikáiból szerkesztett válogatást.

Az írások teljes terjedelmükben az Akadémiai Kiadó Ady Endre összes prózai műve című könyvsorozatában jelentek meg. Ady ma is érvényes publicisztikáit Király Levente, a kötet szerkesztője rövidítette és tematikus csoportokba osztotta. A témacsoportok közül néhány: magyarság, oktatás, politika, egyház, főváros és vidék, Erdély, nacionalizmus, antiszemitizmus. A felelős szerkesztőt dicséri az írások finom egybefűzése, a témák súlyozása és a kötethez írt olvasmányos előszó.
A kötet megjelenése több szempontból is nagy öröm, például azért, mert Ady nemcsak költőként, hanem publicistaként is a műfaj legkiválóbbjai közé tartozik. Közel 20 éves újságírói pályája során háromezernél több cikket írt, és ha ez nem lenne elég, Szerb Antal azt írta róla, hogy előbb volt jó újságíró, mint költő. Pompás szellemi kaland újra meg újra szembesülni Ady rendkívüli okosságával, integratív gondolkodásával. Követni őt felismeréseiben, ahogy tíz évvel az első világháború kitörése előtt megjósolta a világháborút, jóval a trianoni döntés előtt látta Erdély elvesztését, és az előkészítés fázisait figyelve megjósolta a holokausztot. Ugyanakkor szívfájdító szembesülni azzal, hogy száz év alatt gyakorlatilag semmi sem változott, ahogy egy évszázaddal ezelőtt, ma is feudális oligarchák kezében koncentrálódik a hatalom, tömeges az elszegényedés, és borgőzös nacionalizmusban sincs hiány. Komp-ország népe rövid nyugati kitérő után – ahogy tette történelme ezer éve során – ismét kelet felé hajózik.
A szerkesztő a függelékben helyezte el a minden sorában aktuális, az Ismeretlen Korvin-kódex margójára című Ady-esszét, amelyben a híressé vált és sokat idézett Komp-ország motívum megjelent. A kötet további erénye különleges szépsége. Az izgalmas borító, a grafikai megoldások, a tördelés Karcagi Klára munkáját dicsérik.
Ady megmondja
Válogatás Ady Endre publicisztikai írásaiból
Corvina Kiadó, 2017
210 oldal / 1990 Ft