Hosszú távú emlékezet
2017. december 27. /

Idén augusztusban ünnepelte 80. születésnapját a dokumentarista fotózás nagy doyenje, Korniss Péter. A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és Pulitzer-emlékdíjas magyar fotográfus előtt két tárlat is tiszteleg: a Magyar Nemzeti Galéria kiállítása (Folyamatos emlékezet)

közel 150, zömében ismert és ikonikus képen keresztül mutatja be a kornissi életművet, a Várfok Galéria pedig olyan fotográfiákat tár a nézők elé (Hosszútáv), melyeket eddig kevéssé ismert vagy még sosem láthatott a hazai közönség. A Magyar Nemzeti Galéria kiál­lí­tá­sa azt az ívet tárja fel, ahogyan Korniss a hagyományos paraszti kultúrától elindulva, a városi vendégmunkás jelenségen és a glo­ba­li­zá­lódó világon keresztül eljut a hagyomány és a jelen sokszor paradox valóságáig.
Az életmű-kiállítást a Várfok Galériában pedig egy olyan tárlat egészíti ki, melyen egy-egy ritkaságnak számító sorozat vagy sajátos, személyes nézőpont árnyalja a Korniss-képet. Többek között egy, a 70-es években az észak-amerikai indián rezervátumokban készített sorozat. A kiállítás másik részében emblematikus egyéni narratívák sorába állítva jelennek meg az emblematikus Korniss-képek, a kezdetektől a széki asszonyokról készített legújabb fotográfiákig. A történetekbe ágyazott fotográfiák egészen személyes oldalát tárják fel az életműnek, valamint kiemelik azt a konzekvens törekvést és tudatos alkotást, mely Korniss munkásságát 50 éve átfogja.
Magyar Nemzeti Galéria, 2018. 01. 07-ig
Várfok Galéria, 2018. 01. 07-ig