Tagadás
2017. december 28. / Dercsényi Dávid

Angol-amerikai produkció készült a Magyarországon is járt (amúgy több országból kitiltott), holokauszttagadó angol történészről, David Irvingről. Irving 1996-ban perelte be az amerikai történészt, Deborah Lipstadtot rágalmazásért. Irving szerint ugyanis a holokauszttagadó jelző

ugyanolyan bélyeg rajta, mint a zsidókon a sárga csillag volt. A brit jog­rend szerint Lipstadtnek kellett védekeznie, gyakorlatilag azt bi­zo­|nyí­tania, hogy a holokauszt megtörtént.
A per 2000-ben indult meg, és mindenképpen a film erénye, hogy elgondolkodtat a jog, média és a történelem viszonyán. Helyes-e, ha a beperelt történész meg sem szólalhat? Helyes-e, ha a holokauszt-túlélőknek szintén hallgatniuk kell taktikai avagy kegyeleti okokból? Mit lehet tenni, ha Irving a médiafigyelem felhajtására használja a pert? Milyen világ az, ahol az igazság, a jogi út, stratégia, eljárás ennyire elválik egymástól? Lehetnek-e különböző álláspontok történelmi tények kapcsán? Mick Jackson filmje maga is állást foglal a kér­dés­ben, nem tudja olyan hűvösen, kívülről figyelni a témát, mint Lipstadt jogi csapatának egyes tagjai. A legerősebb képek mégis a téli Auschwitz­ban készültek, ahová játékfilm nagyon ritkán nyer bebocsátást. Timothy Spall, Tom Wilkinson hagyományosan erős színészek, érzik, mennyit kell adniuk, és Rachel Weisz alakítása is mutatja, köze van a témához. Vérbeli bírósági drámát látunk, amely mögött azonban átüt a történelem milliói áldozatának képe.

DVD
Bontonfilm