Újra hódít a vinyl
2017. december 29. /

A vinyl (közkeletű, de helytelen néven bakelit) lemez egészen a ’80-as évek CD forradalmáig uralta a zenei hanghordozók piacát. A lemezgyártás sosem állt le teljesen, de az olcsó és mo­dern­nek ható CD, majd a különböző digitális platformok megjelenésével jelentősen visszaszorult,

az emberek fillérekért szabadultak meg elavultnak gondolt fekete lemezeiktől. Aztán ahogy az első CD-k használhatatlanra oxidálódtak, egész mp3 könyvtárak ragadtak tönkrement winchesterek mélyén, a vinyl szépen lassan visszakúszott a polcainkra. Teljesen logikus: egy jól karbantartott lemez tulajdonképpen örök életű. Nyilván a divatfaktor sem elhanyagolható, de ezzel együtt ma már több vinyl lemezt adnak el, mint az elmúlt bő 25 évben bármikor.
A budapesti Budabeats Records – többek között a Linda című sorozat, illetve a Liza, a rókatündér című film zenéjének kiadója – továbbra is erre a jól bevált formátumra esküszik, decemberben jelenik meg a ki­adó ötödik vinyl kiadványa, a Chillum Trio Cosmotropica című lemeze.
További részletek a www.budabeats.com weboldalon.