„Rúzsa Magdi megtalálta magát”
2018. január 22. / Pavlovics Ágota

Már akkor a szívünkbe zártuk, amikor Aprócska blues című dalát énekelte mezítláb, és bőrönddel a kezében sétált be a színpadra. Mára rangos díjakkal elismert művész, idén kapta meg a leg­jobb modern pop-rock albumnak járó Fonogram-díjat. Presser Gáborral énekel, Angyal mellettem
című műsorával járják az országot. A közönség szavazatai alapján a legjobb magyar előadó cím büszke birtokosa, így novemberben ő képviselte Magyarországot Londonban, az MTV Europe Music Awards gálán. Pestiesen szólva ezerrel készül 2018. februári koncertjére, ami az Arénában lesz. Nyáron minden csin­na­drat­ta nélkül férjhez ment. A mindig magas fordulatszámon pörgő Rúzsa Magdival beszélgettünk.

2016-ban óriási sikered volt az Arénában, és most megint Aréna-kon­cert­re készülsz.
R. M.: 2016-ban, tíz évvel azután mentem vissza az Arénába, hogy meg­nyer­tem a Me­ga­sztárt. Az Aréna-koncertjeimen ott volt az én támogató közönségem. Két nap alatt két telt házas koncertem volt, ami azt jelenti, hogy 18 ezer embernek énekeltem. Jó ideje mondtam már Beának, a menedzseremnek, úgy építkezzünk, hogy a cél az Aréna. Tudatosan építkeztünk. Összeállt a műsor is. A 2016-os koncert maradandó élmény volt mindannyiunk számára. Készült belőle DVD is. Nagyon fontos számomra, hogy ennyi ember kíváncsi rám, ez egy komoly tábor, és komolyan érdeklődnek irántam. Jegyet vesznek, eljönnek a koncertjeimre, megveszik a DVD-t, és kitartanak akkor is, ha szakad az eső, ami idén nyáron többször megtörtént. Intelligens közönségem van, büszke vagyok rájuk. Úgy érzem, hogy különleges kapcsolat köt össze bennünket. 2018. február 24-én ismét az Arénában fogok énekelni az én szeretett közönségemnek.

Mi az, amit elárulhatsz a februári koncertedről?
R. M.: Annyit feltétlenül, hogy a 2018. februári koncert látványvilága különleges lesz. A repertoár, amiből hall majd a közönség, meglepő lesz. Eljutottam odáig, hogy saját dalokból állítom össze a műsort. Zenésztársaim pedig ugyanazok, akikkel évek óta énekelek, Závodi Gábor, Madarász Gábor, Sántha Gábor, Kovács Barnabás és Hoffer Péter.

Beszélgetésünk idején az Angyal mellettem turnén vagy Presser Gáborral.
R. M.: Minden évben azt kérem, legyen annyi dolgom, hogy sírjak a fáradtságtól, hát, így év vége felé, közel állok hozzá. Ugyanakkor sokat változtam, mára kikapcsol a színpad, tizenkét év után elértem, hogy itthon vagyok a színpadon. Bátrabb lett, amit csinálok. Elmúlt belőlem a görcsösség, szabadabb lettem. A dalaim, a színpadi jelenlétem, a sok munka beért. Alig várom, hogy színpadra állhassak. Rúzsa Magdi megtalálta magát.

Kinél tanulsz énekelni?
R. M.: Bátori Éva operaénekes, szoprán az énektanárom, aki átformált, neki köszönhetem, hogy a testem minden porcikáját használni tudom. Komplex dolog a színpadon állni, és a színpadra is igaz, hogy ami munkát beleteszek, az hatványozottan jön vissza. Mindig a maximumot kell letenni az asztalra, én pedig azt akarom, hogy példaértékű legyen, amit csinálok.

Idén Fonogram-díjat kaptál az év hazai modern pop-rock albuma, hangfelvétele kategóriában Érj hozzám című lemezeddel. A díjátadón népdalokat énekeltél.
R. M.: A népzenét, népdalokat igyekszem belerakni a pop-rock koncertjeimbe is, hátha valaki meghallja a bennük lévő szépséget, értéket. Hátha az is megszereti őket, aki addig zárt fülekkel viszonyult hozzájuk.

Nagy hatással van a közönségre a koncertjeid végén elmondott áldás, aminek az utolsó sora így hangzik: „S amíg újra találkozunk, hordozzon tenyerén az Isten!” Hogy jutott eszedbe, hogy így búcsúzz, hol találtál rá?
R. M.: Jó pár éve Erdélyben, Korondon kaptam egy faragott házi áldást, amiről kiderült, hogy ír gyökere van. Érdekes, hogy Erdélyben került hozzám egy ír eredetű szöveg. Ez a házi áldás azóta is kint van a konyhám falán. Amikor egy alkalommal beszélgettünk a bátyámmal a konyhában, elolvasta, és azt mondta, milyen szép. Semmi sem véletlen. Rögtön tudtam, jobbat nem is találhatnék a koncertjeim végére. Azóta így búcsúzom a közönségemtől, a koncert végén így bocsátom útjukra őket.

Te is éppen útra készülsz, nem akármilyen apropóból.
R. M.: Nagyon nagy dolognak tartom, hogy holnap Londonba utazom, az MTV Europe Music Awards gálára, ahol ott lesz a U2 is a Wembley Arenában. A közönségszavazatok alapján a legjobb magyar előadóként én képviselem a november 12-i londoni díjátadón Magyarországot. Tele vagyok kíváncsisággal, maga a Wembley is izgalmas, és persze az előadók is, akikkel személyesen fogok találkozni.

Ha csak egy mondatra van már helyünk, melyik lenne az?
R. M.: Aréna-koncert, 2018. február 24.