Legyen a könnyűzene is mindenkié!
2018. január 22. / K. B.

A zenéről beszélgetni is alig tudunk. Hiányzik a jó zenét megfelelően megszólaltatni képes profi hangmérnökök képzése. Lényegében nincs magyar nyelvű szakirodalma a könnyűzenei ok­ta­tásnak. Nálunk csak a bulgároknál tudnak kevesebben hangszeren játszani. A gyerekek helyett a
legtöbbször a szülők választanak hangszer. – Megállapítások a könnyűzene oktatásával foglalkozó kon­fe­ren­ciá­ról. Ami nem ért véget a tanácskozás bezárásakor.

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Hangfoglaló Programjának támogatásával a Szent György Nonprofit Kft. kétnapos, a hazai könnyűzenei oktatással foglalkozó konferenciát szervezett november végén a Budapesti Music Centerben. Kodály Zoltántól kölcsönvett és kiegészített idézet lett a tizenhat előadást felvonultató, majd workshoppal folytatódó tanácskozás címe. A szervezők – és immár úgy tűnik, a résztvevők is – fontosnak tartják, hogy Magyarországon is minél többen zenéljenek, minél többen könnyűzenéljenek. Azaz legyen a könnyűzene is mindenkié.

[kep3]
A konferencia megnyitóján Bajnai Zsolt, az NKA Hangfoglaló Program megvalósításáért felelős kollégium vezetője többek között arról beszélt, hogy az egész könnyűzenei szakma számára fontos az oktatással foglalkozni, hiszen ezzel a jövő tudatos zenei vásárlóit is neveljük. Hozzátette, bár a Hangfoglaló Program már az indulásakor felállított egy könnyűzenei életpálya modellt – amelynek mentén a pályázatait is kiírja –, azonban be kellett látni, hogy a megelőző időszakkal, a zene iránti érdeklődés felkeltésével, a hangszerválasztás lehetőségeinek a megteremtésével és a megfelelő képzéssel is foglalkozni kell. Nem véletlen, hogy a 2016-ban elindított Magyar Könnyűzenei Oktatást Támogató Alprogram támogatja az immár a 35 ezredik látogatót váró Hangszert a kézbe rendezvénysorozatot, és fontosnak tartotta a hazai könnyűzene oktatásával foglalkozó konferencia életre hívását is.
A Legyen a könnyűzene is mindenkié! című konferencia első napján négy téma köré szerveződtek az előadások. A Kezdő akkordok blokkban a hazai és a nemzetközi helyzetről Andrásik Remo, a HANOSZ főtitkára Miért nem könnyű ma a könnyűzene oktatása? címmel tartott előadást, Murzsa Tímea, a konferencia koordinátora pedig egy európai körképet vázolt fel a résztvevőknek. A Hangszert a padba – könnyűzene szervezet keretek között blokkban Maróthy Zoltán a Kőbányai Zenei Stúdiót, Tóth Péter a Rocksulit, Kékesi Szabolcs a Szent György Média és Informatikai Szakközépiskolát mutatta be, míg Dr. Beck Zoltán a pécsi Zenélő Egyetem koncepciójáról és tapasztalatairól beszélt. A tanácskozáson külföldi előadók is beszéltek hazájuk könnyűzenei oktatásáról és tapasztalataikról. Ebben a szekcióban Lars Anderson, a Malmői Zenei Akadémia oktatója a svéd lehetőségekről szólt, többek között arról, hogy a 290 megyéből 283-ban működik zeneiskola, ahol nem a komolyzenei képzés mellett választható a könnyű- és a világzene, hanem pont fordítva.
A délutáni Együtt öröm a zene, az együttzenélés sikeres példái szekció a hazai jó gyakorlatokból vonultatott fel néhányat. Urbán Marcell a Budai Magánzeneiskoláról, Halmos Attila a Budapest Schoolról, Balogh Gábor a BAccordLOGic zeneoktatási programról, Fehér Károly pedig az Ethnosound öröm­ze­né­lé­sé­ről beszélt. Udo Dahmen, a Popakademie Baden-Württemberg oktatója a részben államilag finan­szí­rozott, könnyűzenei start up cégekkel körülvett helyen működő intézményt mutatta be. Az ezt követő Oktatásra hangolva szekcióban Orosz Mihály a zenei nevelés közoktatásban tapasztalt nehézségeit, míg Dr. Csüllög Judit az ének-zene tanárok képzésének lehetőségeit mutatta be, Windhager Ákos, az MMA kutatóintézetének munkatársa pedig többek között arról is beszélt, hogy néhány évtizede még a kultúra elemi része volt a zene, az otthoni zenélés. Az előadások sorát Toby Martin, a Huddersfield Egyetem tanára zárta, megemlítve, hogy a könnyűzene közoktatásban elfoglalt helyéről Angliában is vitáznak, miközben ott az állam a szakterület kutatásához is hozzájárul, hiszen a gazdaság egyik leggyorsabban növekvő ágazata a könnyűzeneipar.
A konferencia másnapján rendezet workshopon a résztvevők nemcsak az előadásokon elhangzottak továbbgondolására tettek kísérletet, de eldöntötték azt is, hogy a tanácskozással nem érhet véget a munka. Abban maradtak, hogy a magyar könnyűzenei oktatás helyzetének előmozdítása érdekében egy informális szervezetet hoznak létre, amelyen belül nemcsak tudásukat és ismereteiket próbálják összeadni, de javaslatok kidolgozására is vállalkoznak. Első vállalásuknak tekintik a magyar könnyűzenei oktatás kataszterének az összeállítását, illetve megfogalmazzák, mit is kívánnak elérni a közeljövőben.
A konferencia valamennyi anyaga, illetve a jövőben születő munkák elérhetők a www.hangfoglalo.hu oldal Könnyűzenei Oktatás rovatában, illetve a www.poptanitas.blog.hu felületen. Ezeken keresztül bárki csatlakozhat is a közös munkához.