Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 19., kedd
József, Bánk

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Léleksimogató zenék hívőknek és nem hívőknek
2017-03. szám / Pavlovics Ágota

A hat évtizedes múlttal büszkélkedő Filharmónia Magyarország komolyzenei hangversenyeit, koncertjeit évente több mint háromszázezer ember látogatja, akiknek durván kilencven százaléka iskoláskorú. A komolyzene népszerűsítését szolgáló szervezet ügyvezető igazgatója
2013 óta Szamosi Szabolcs orgonaművész, aktív muzsikus, akinek a nevéhez számos sorozat – Or­go­na­koncertek a Bazilikában, Püspökvári Zenés Esték, Templomi Koncertek, Zenekari Szentmisék, Egyházzenei Fesztivál, OrgonaPont – életre hívása fűződik. Szamosi Szabolccsal nem csak a Reformáció 500. évfordulójára fókuszáló Egyházzenei Fesztiválról beszélgettünk.

Az Ön nevéhez számos zenei sorozat elindítása fűződik, kezdjük az Egyházzenei Fesztivállal. Mi motiválta?
Sz. Sz.: Az orgona és az egyházzene széles körű megismertetése mindig a szívem csücske volt és az is maradt. 1995 óta szervezek különböző sorozatokat a Bazilikában. Éppen egy évtizede indult útjára ez a kezdeményezés, aminek létrehozásában az motivált, hogy a Pécsi Bazilika zenei vezetőjeként szerettem volna megtalálni a gyűjtőhelyét az egyházzenei műveknek. Sok egyházzenei programot szerveztem, és azt tapasztaltam, hogy a fesztiválok iránt mindig nagyobb az érdeklődés, mint a koncertek iránt, és persze az is erősen motivált, hogy egy pécsi központú fesztiválon a Bazilikában mutathassam be zenész barátaim segítségével azt a sok kincset, amit az egyházi vokális és kíséretes zene kiapadhatatlan forrása kínál. 2010-ben kineveztek a Filharmónia dél-dunántúli vezetőjének, és az indulásakor még csak katolikus egyházzenével foglalkozó programsorozat szervezése továbbra is az én kezemben maradt. Az Egyházzenei Fesztivál hamarosan kibővült, keretein belül immár a keresztény egyházak zenei kultúrája kerül bemutatásra. Évről évre más vallás adja a fő irányvonalat a zenei témaválasztásban: a római katolikus, a református, az evangélikus és a bizánci.

A történelmi egyházak zenéjét bemutató fesztiválok sorát melyik kezdte?
Sz. Sz.: 2015-ben a keleti egyházak képviseletében szerveztünk hangversenyeket Nyíregyházán és az ország keleti részében, 2016-ban a katolikus egyházi zene hazai és nemzetközi képviselői mutatták meg tudásuk legjavát Pécsett, 2017-ben pedig – a Reformáció megszületésének 500. évfordulóján – Debrecen ad otthont a fesztiválnak. Jövőre Békéscsaba lesz a központ, és az evangélikusokon lesz a sor, akik olyan nagyszerű muzsikusokat adtak a világnak, mint például Johann Sebastian Bach. Az eseménysorozat, amely nem csak zenei programokból áll, hívőknek és nem hívőknek, zenészeknek és érdeklődőknek is könnyen átélhető, léleksimogató programot kínál, ezért viseli a Con Spirito Egyházzenei Fesztivál nevet. Büszke vagyok a négyéves ciklusokban megrendezésre kerülő fesztiválunkra, amelynek fókuszába idén május 31. és június 5. között a református egyház zenéje kerül. A rendezvénysorozat, melyet minden évben más időpontban, de mindig a változó ünnephez, pünkösdhöz közel rendezünk meg, idén fél évezred protestáns zenei terméséből kínál izgalmas válogatást.

Milyen programmal tisztelegnek a Reformáció 500. évfordulója előtt?
Sz. Sz.: Örömünkre a Reformáció 500. évfordulójának megünneplésére a protestáns egyházzene legnevesebb képviselőit nyertük meg. A fesztivál nulladik napján, május 30-án, kedden 20.30-kor Budapesten a Mátyás-templomban, Weckmann, Schütz, J. S. Bach, Taverner, Tallis és Byrd művei csendülnek fel, a világhírű New College Oxford Kórus (Choir of New College Oxford) előadásában. Az angyali hangú kisfiúk kórusát Robert Quinney vezényli, orgonán Timothy Wakerell játszik. A Fesztivál központja idén a Debreceni Nagytemplom lesz, ahol a fesztivál nyitó napján, május 31-én lép fel az New College Oxford Kórus, amely június 1-jén Nyíregyházán, június 2-án pedig Pécsett, a Bazilikában adja elő műsorát. A másik óriás, aki elfogadta a meghívásunkat a fesztiválra, a túlzás nélkül utánozhatatlan hangzáskultúrát képviselő King’ Singers énekegyüttes. Az a cappella kórust a világ legjobbjaként szokás emlegetni: június 2-án a debreceni Kölcsey Központban, június 3-án Békéscsabán, az Evangélikus Kistemplomban a zeneszerető közönség különleges hangversenyeken találkozhat velük.
hirdetés

A Fesztivál következő napjai is lenyűgöző programokat ígérnek.
Sz. Sz.: Szombaton, június 3-án kerül sor két részben, délután és este az I. Kárpát-medencei Kórustalálkozó megrendezésére. Ahogy a rendezvény neve is mutatja, hazai és határon túli kórusok mutatkoznak be, majd a kórustalálkozó lezárásaként összkari hangversenyt adnak. Az utóbbi bizonyára mindenki részt vevő énekes és vendég számára felejthetetlen élmény lesz. Még mindig a kóruséneklésnél maradva, június 4-én este is nagyszerű élményben lesz részük a kórusmuzsika kedvelőinek. Debrecenben a Nagytemplom előtti téren este öt kórus és a Kodály Filharmonikusok Debrecen előadásában Mendelssohn: 42. zsoltára és Kodály Zoltán Psalmus Hungaricus című műve hangzik el. Az est karmestere Somogyi-Tóth Dániel lesz. A Fesztivál zárónapján, június 5-én este hét órakor a Debreceni Nagytemplomban Karasszon Dezső és Pálúr János orgonaművész ad hangversenyt.

Említette, hogy az eseménysorozat nem csak zenei programokból áll, mi lesz még?
Sz. Sz.: Ahogy az általunk szervezett fesztiválokon szokás, most is lesznek különleges koncertek, érdekes előadások és workshopok is. Debrecenben egy hétig a zene lesz a főszereplő, az érdeklődők közelebbről megismerkedhetnek az egyházi zenével. A Debrecen környéki templomok istentiszteletein énekelni fognak a vendégkórusok tagjai is.

Térjünk vissza Pécsre, a város közismerten érzékeny, zeneszerető közönségéhez. Ők nyilván nyitottak voltak az ön által elindított fesztiválokra, bérletekre?
Sz. Sz.: Örömömre Pécsett erősödött az orgona iránti érdeklődés. Az Angster-bérletben világhírű hazai és külföldi művészek adnak koncerteket, nemrégiben vendégünk volt a híres lipcsei Tamás-templom kórusa is. Az egyházzene és az orgona szerelmeseinek szervezzük meg augusztusban az ország 15 pontján az OrgonaPont koncerteket.



vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor