Impresszum | Előfizetés  
  2024. október 18., péntek
Lukács

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Pócza Zoltán: „Minden körülmények között Kőszegen leszünk”
2024-05. szám

A Kőszegi Várszínház a nyári szezonban több mint 30 produkcióval várja a közönséget. Július 11. és 21. között idén is megrendezik – a nyári évad félidejében és több helyszínen – a Köz-Játék Fesztivált, amelyet a Hyppolit, a lakáj bemutatójával nyitnak. Az előadást koprodukcióban hozzák
létre a dunaújvárosi Bartók Színházzal Őze Áron rendezésében. A nyári évad nyitánya Miklósa Erika koncertje lesz a Kőszegi Várszínházban. Minderről Pócza Zoltán igazgatót kérdeztük.

Ahogy a kőszegi programból kiderül: júniusban bemutatják Örkény Ist­ván Kulcskeresők című darabját, később pedig Baka István felnőt­teknek szóló „kísértethistóriáját” is Én, a vámpír címmel. Három saját produkciót hoznak létre, miközben a színházak inkább finanszírozási gondokkal küzdenek.
P. Z.: Nekünk sem egyszerű a helyzetünk, mi sem vagyunk kivétel. De már tavaly is takarékoskodtunk, és most is ezt tesszük. Például az előző évi előadóművészeti támogatásból két premiert idén valósítunk meg. Másfelől a Kőszegi Várszínház az együttműködés híve. Most is kerestünk kőszínházi koprodukciós partnereket, hiszen akkor a költségek is megoszlanak, ráadásul így nem egynyári előadásokat ho­zunk létre, hanem olyanokat, amelyeket ősztől tovább vihet reper­toárján az adott társszínházunk. Végképp nem pazarolunk. A Hyppolit, a lakáj a dunaújvárosi színházzal közös, a Kulcskeresők a Gózon Gyula Színházzal, az Én, a vámpír pedig a szombathelyi Mesebolt Bábszínházzal és a szekszárdi Magyarországi Német Színházzal. Baka István költő, író Szekszárdon született. A Kulcskeresők kapcsán beszéltünk Radnóti Zsuzsával, Örkény özve­gyével, hagyatékának gondozójával, aki elmondta: a mű 1974-ben született, de csak egy évvel később jelent meg. Évfordulós előadás lesz a miénk, a következő évadban pedig az újjáépített Gózon Gyula Színház új repertoárjára kerülhet. Örkény az öncsalás és az öncsalók veszedelme elleni intésül írta a Kulcs­keresőket.
hirdetés

És hogy esett a választás a Hyppolitra?
P. Z.: Két éve rájöttünk arra, hogy van egy Hyppolitunk, aki évről évre fellép nálunk: Kálid Artúr. Így jött az ötlet. Aztán még 2022 nyarán összefutottunk Molnár Piroskával, akinek újságoltuk, hogy lesz Kőszegen Hyppolit. Piroska pedig rögtön azt mondta: „Ki ne hagyjatok belőle! Szeretnék visszatérni a kedvenc városom színpadára.” Hosszú évekig nem volt kőszegi nyári színház Molnár Piroska nélkül. Idén sem lesz. Átvariáltuk számára a Makáts főtanácsos szerepét, úgyhogy Makáts Aladárné főtanácsosasszonyként jelenik meg, és még kisebb átalakítások estek a szövegen. Schneider Mátyás Göttinger Pál lesz, Schneider Má­tyás­né Balázs Andrea, Makáts Csaba pedig Schneider Zoltán. Az olvasópróbán már azt éreztük: rögtön összeállt a csapat, egymásra hangolódott mindenki. És persze már ott sokat mesélt Molnár Piroska a Játékszín egykori produkciójáról, amelyben ő játszotta Schneidernét. A mi Hyppolit, a lakáj előadásunk finoman megidézi a korábbi legendás és fogalommá vált Hyppolit-produkciókat, a filmet és a színházit. Benedek Miklós hangját is halljuk majd, aki több százszor alakította a címszerepet. Őze Áront én kértem fel a rendezésre, és ez hozta is magával az együttműködést a Bartók Színházzal, amelynek ő az igazgatója. Az olvasópróbán mondták a színészek – utalva a Hyppolit egyik emblematikus szövegére –, hogy legyen az a mottónk: „Minden körülmények között Kőszegen leszünk”. Azért azt még hadd említsem meg: Kálid Artúr nyerte el korábbi szerepeiért – egyhangú szavazattal – a Szabadtéri Színházak Szövet­ségének idei Gedeon József Amfiteátrum-díját.

Több szabadtéri színház is úgy tervez, hogy csak júliusban indítják a nyári évadot. A Kőszegi Várszínház?
P. Z.: Nagy Nyári Nyitány – ez a címe Miklósa Erika operaénekes koncertjének, amellyel június 1-jén nyitjuk a Kőszegi Várszínház szabadtéri szezonját. A szombathelyi Savaria Szimfonikus Zenekar kíséri őt, Vajda Gergely vezényel. Vendégként fellép Subedi Anna, Miklósa Erika KvintEsszencia Mesteriskolájának növendéke. Az idei lesz a 42. évadunk. Várunk mindenkit szeretettel.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor