RSS | Impresszum | Előfizetés  
  2020. február 24., hétfő
Mátyás

 
 
Kritikák szerző alapján:
Kritikák cím alapján:
 


hirdetés

Kácsor Zsolttal A harminckét bolondról
Kácsor Zsolt negyedik, a Kalligramnál megjelent komor és megrázó könyve súlyos történelmi témáról beszél, a második világháború idején a Donhoz, a Don-kanyarba hurcolt katonák sorsáról, akiknek egyike az elbeszélő, Mazurka Flórián nagyapja: hazatért ugyan, de megbomlott elmével, ami sosem tisztult ki. Unokája az édesapja öngyilkossága után megy ki a nagyapa testvéréhez Marseille-be, aki sokakhoz hasonlóan még 1956-ban indult el Nyugatra. De sem a térbeli, sem az időbeli távolság nem segít senkin: ami történt, beeszi magát a lélekbe és a testbe. Mindenki cipeli a saját és az örökül kapott terheit. Talán az írás segíthet, de ez sem biztos – a szerző szerint sem, akinek három családtagja is a Donnál pusztult el.

„Boldogtalan emberekről írtam ezt a könyvet” - Hidas Judittal a Sebről
Kiváló novellákkal – „tizenhat szelíd történet”-tel – jelentkezett 2013-ban, nemrég pedig megjelent Hidas Judit első regénye is a Kalligramnál. Három pár összekapcsolódó életébe látunk bele: az egyik, Alex és Emma, valóságosan is fent él a főváros közelében, egy domb tetején lévő villában, a másik kettő pedig lent, nagyon lent, Gyalu és Betti egy málló vakolatú, földszintes bérházban, Flóri és Ildi pedig egyszobás házban, ahol vaskályhával fűtenek. Hatalmas és robbanó társadalmi feszültségek, kölcsönös indulatok, előítéletek. Csak mi látjuk, hogy mindannyian szenvednek a magánytól, képtelenek megérteni a másikat, hisz saját magukat sem értik: nem gyógyuló sebeket hordoznak fenn is, lenn is.
„Szeretem, ha a mindennapjaimban is ott a vers” - Turi Tímeával az Anna visszafordulról
Anna, aki visszafordul, Karenina Anna; a peronról fordul vissza. Nem úgy, ugye, mint a regényben. Aminek híres első mondatára – A boldog családok mind hasonlók egymáshoz, minden boldogtalan család a maga módján az – is csak távolról utal a vers: „A szerelmek története mind hasonló egymáshoz. / Minden házasság a maga módján az.” A nagyszerű kötet egyik fő szólama, hogy a férfiak és nők hogyan, milyen sztereotípiák, előítéletek, elvárások mentén beszélnek egymásról, férfiakról és nőkről. Megszólal Bovaryné, Delila, Pénelopé, a világirodalom több ismert nőalakja. És ott van Turi Tímea egyre határozottabb, markánsabb, keserédes saját szólama.


„Most rajtad a sor, hogy utánam gyere”
A kanadai Csehovként emlegetett Alice Munro első novelláskötete 1968-ban jelent meg, művei azóta is világszerte nagy kritikai és közönségsikert aratnak. 2009-ben megkapta a Nemzetközi Man Booker Díjat, 2013-ban pedig az irodalmi Nobel-díjat. Művei Magyar­or­szág­on a Park Könyv­kiadó gondozásában jelennek meg. A nálunk Szeret, nem szeret… címmel megjelent kötete egyik novellájából nagy sikerű film készült a Váratlan utazásból ismert Sarah Polley rendezésében. A 2007-ben bemutatott Egyre távolabb című alkotást két Oscar-jelöléssel és a legjobb színésznőnek (Julie Christie) járó Golden Globe díjjal jutalmazták. A kanadai írónő elsősorban novelláival nyűgözi le a világot, közel húsz novelláskötete mellett csupán egy regénye jelent meg.Korábbi cikkeink 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Gyerek | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat | RSS |
2009 Copyright © Pesti Műsor