Impresszum | Előfizetés  
  2024. október 22., kedd
Előd

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Katonai Emlékpark Pákozd: kirándulás és emlékezés – Görög Viktória, a KEMPP ügyvezetője: mindig sok a program, de szeptember végén lesz a legtöbb
2024-08. szám

Csak egy ugrásra a fővárostól, autóval, tömegközlekedéssel és kerékpárral is könnyedén meg­közelíthető helyszín a pákozdi Katonai Emlékpark (KEMPP), ahol a történelem, a természet és az aktív kikapcsolódás szerelmesei is tartalmas programokra lelhetnek.
Görög Viktória, az Emlékpark ügyvezetője elmondta: az osztályok mellett a családok, a nyugdíjasok és az aktív állományú katonák is remek élményekkel távozhatnak tőlük.

A Katonai Emlékpark Pákozd és Sukoró között, a Mészeg-hegyen helyezkedik el. Kikre számít az Emlékpark?
G. V.: Remek megközelíthetősége okán bárkinek bátran ajánljuk, hogy jöjjön el hozzánk! Az Emlékpark könnyedén megközelíthető az M7 autópálya „Pákozdi pihenőtől”, és a két települést összekötő főút leá­ga­zásától is. A Velencei-tavat körülölelő kerékpárút egyik leágazása, valamint a BUBA, a Budapestet Balatonnal összekötő kerékpárút pedig a biciklis vendégeknek kedvez. A tóparti szállodák vendégei szintén a hét minden napján programra találnak nálunk. Aki pedig Budapestről vonattal érkezik, Agárdról hajóval is átjöhet a Szúnyog-szigetre, ahol egy pár perces, kellemes kirándulással jut el hozzánk, miközben a Velencei-tó legszebb panorámáját is megkapja.

Milyen lehetőségeket tartogat a vendégeknek az Emlékpark területe?
G. V.: Az ország legzöldebb nemzeti emlékhelye több egy szabadtéri múzeumnál, a számos kiállítás és köztéri alkotás között a látogatók egy szimbolikus időutazáson vehetnek részt. Az 1848-as pákozdi győzelem a magyar honvédség megalakulásának pillanata, éppen ezért ettől az időponttól számítva a mai napig mutatja be a Park hazánk honvédelmének fontos állomásait. Az Emlékpark legrégebbi épített pontja, az 1951-ben emelt Obeliszk – amely az ország legmagasabb ’48-as emlékműve – mára a KEMPP legismertebb eleme, origója lett. Hasonlóan impozáns látványt nyújt az 1956-os eseményekre emlékeztető tank, a modern kor hadviselését méltató Békefenntartók emlékműve és a tűzszerész kert is. A pákozdi Katonai Emlékpark kültéri emlékpontjai között található egy különleges világháborús „fülelő”, egy világ­háborús barakk, valamint egy 154 méter hosszú lövészárok is. Számos történelmi filmet forgattak már itt!
Miért érdemes gyerekekkel, illetve fiatalokkal érkezni?
hirdetés

G. V.: Külön gondoltunk a gyerekekre is az Emlékparkban. Így például a történelmi korszakok a gyerekeknek szánt élményjátékokban is visszaköszönnek. A huszárélet szépségei iránt rajongók számára örök élmény lesz a huszárvágás megtanulása. A modern high-tech hadsereg világa sem hagyja hidegen a fiatalokat: a szimulátorok, a BakaLand akadálypálya vagy a Raptor lézerharc is igazi kaland – a kicsiknek és nagyoknak egyaránt ajánlott kalandjátékokat nehéz abbahagyni… Az osztályok számára kidolgozott Hazafiság Iskolája program az idei tanévben akár ingyenesen is elérhető a Nemzeti Emlékezetpedagógiai Program keretében az osztályoknak.

Mindig sok program várja a vendégeket a Katonai Emlékparkban Pákozdon, a 2024-as év azonban az egyébként színes programpaletta tekintetében is kiemelkedik. Miért?
G. V.: A pákozdi Katonai Emlékpark rendszeresen új időszaki kiállítás, előadás, koncert, katonai megemlékezés, fesztivál keretében ad módot egy-egy korszak eseményeinek, a katonáink helytállásának megismerésére, emlékük előtti főhajtásra. Tizenkét éve rendezzük ingyenes nyári programsorozatunkat, az Emlékparki Nyár koncertjeit, amelyek 2024-ben rekord látogatószámú esteket hoztak. A szeptember pedig nem szól másról, mint az 1848-49-es forradalmi események felelevenítéséről. Idén a 28-29-ei hétvégén a Honvédfesztivál keretein belül nagyszabású rendezvényre készülünk! Az egész napos, ingyenes történelmi, hagyományőrző bemutatók mellett a mai modern technikával is találkozhatnak a vendégek. Szimulátoros lehetőségekkel, katonai eszközök bemutatóival, színpadi programokkal és az elmaradhatatlan pákozdi csa­ta felelevenítésével is készülünk. Ez utóbbi minden évben nagy élmény a látogatóknak: puska­dur­rogtatással, ágyúdörgéssel és látványos csatajelenetekkel idézi meg 50 lovas és közel 200 fő, korhű ru­há­ba öltözött hagyományőrző a győzelem emlékét.
A részletes programot az emlékhely honlapján – www.kempp.hu – találhatják majd meg az olvasók!



vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor