Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 19., kedd
József, Bánk

 
 
Nyomtatható változat
Ízelítő a mediterránból
Pécsi Balkán Bisztró
2018-06. szám / Bóta Gábor

A Balkán meglehetősen közel van Pécshez, így aztán szinte evidenciának tűnik, hogy legyen a városban ottani jellegzetes fogásokat kínáló étterem. Hosszú ideig, négy évvel ezelőttig mégsem volt. Lehetett például kínaiba, görögbe menni, és persze különböző jellegű magyarosba.

Aztán négy esztendővel ezelőtt Wéber Tamás és Wéber Csilla megnyitották a Balkán Bisztrót, aminek rögtön az elnevezése is egyértelművé teszi, hogy mit is kínálnak ott. Tamás és Csilla már egészen fiatalon többször jártak a Balkánon, azóta keresztül-kasul bebarangolták. Bele is szerelmesedtek. Az étterem honlapján is közhírré teszik, mit jelent nekik.
„Nekünk a Balkán egy hallé a szerbiai Pikec Csárdában a Duna mellett, sonkás burek Szabadkán, csevap Belgrádban, egy lakóhajón ringatózva a Száván, osztriga és frissen sült szkampi egy eldugott öbölben az Isztrián, bosnyák kávé a travniki Színes Mecset árnyékában, kajmák vásárlás a szarajevói piacon a müezzin hajnali énekével kísérve, fánk a bledi tónál, grassevina a tengerparti naplementében, érlelt sonka vásárlás Montenegró hegyei között, házi tej Albániában. Örök tanulás, felfedezésre és megértésre váró csoda, ismert és ismeretlen világ. Ezt a hangulatot szeretnénk tovább adni, azaz tucatnyi ország, még több nemzetiség hangulatát.” Távol áll tőlük a fine dining. Egyszerűségre, otthonosságra törekednek, mindig friss, minőségi nyersanyagok felhasználására.
Wéber Tamás, akivel hosszan diskurálunk, azt mondja, hogy autentikusak nem akarnak lenni, hiszen ilyen a Balkán esetében nincs is, ugyanazt másképpen készítik akár egy kicsit távolabb is, ez multikulturális, érdekes közeg. Mindenhonnan igyekeztek kiválasztani a számukra legjobbnak tartott ízeket. Kezdetben az utcai fronton söröző működött, de már kevés volt a bisztrónak a hely, így aztán külön váltak, és most már a modernebb, külső helyiségben meg a retró jellegűbb, kanapéval, fotelekkel, tonett székekkel ellátott belsőben, no meg az igencsak hangulatos udvaron – aminek van fedett és fedetlen része – zajlik a vendéglátás. Van egy úgynevezett, szőnyegekkel kibélelt Mostar Terem is, ami tulajdonképpen egy falbemélyedés. Legbelül Mostar képe látható, így aztán tréfásan azt szokták mondani, hogy ebben el lehet látni egészen Mostarig. Szoktak itt koncertek is lenni, meg táncház, ami így nyaranta akár kihúzódik az utcára is.
hirdetés

Nincs semmi feszélyezettség, a pincér közvetlen, az asztalokon persze nincs fehér abrosz, de ez nem azt jelenti, hogy nem adnak a külcsínre, a tálalásra. Adódnak például kézi készítésű, nem csicsás, de mégis mutatós kerámiatányérok, melyekből nincs két teljesen egyforma. De például a bemelegítésnek vagy sör-bor korcsolyának is alkalmas, energikusan fűszerezett humusz vagy török padlizsánkrém, camembert-ből készült, karakteres ízű körözött (1690 Ft bármelyik) kis, mutatós faládikában érkezik. Körbe vannak adjusztálva friss zöldségekkel, és sok tekintetben kenyérre hasonlító házi lepénnyel, amit – ahogy egyébként a zöldségeket ugyancsak, mint még annyi mindent – kicsit megpirítanak faszénen. Ez a kellemes, jellegzetes füstös íz itt alap. A faszenes grill nem csupán szabadtéri kellék, mint annyi helyen, hanem belül található.

Naná, hogy az elementáris kecskesajtot (2750 Ft) is ezen készítik, paradicsom, fokhagyma teszi még ízletesebbé. A csevapcsicsi tálhoz (1850 Ft) minden jár, ami dukál, természetesen ajvár, ami külhonból érkezik, és hagyma, káposztasaláta. Darált marha- és bárányhúsból készül a húsgombóc (2850 Ft), amihez kajmákos öntet dukál. Aki meg akarja kóstolni a balkáni borokat, megteheti, de azért pécsi nedűkből is van kínálat.
A Balkán Bisztró kellemes, oldott hangulatú hely, egy kis ízelítő a mediterránból.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor