Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 9., csütörtök
Gergely, Katinka

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
HÉTRÉTORSZÁG önmagát faggatja
2023-07. szám

„Álmomban két macska voltam és játszottam egymással”
Karinthy Frigyes

– Bemutatkozom: Hétrétország vagyok. Huszonegyszer keltem életre, évről évre az Őrség gyönyörű vidékén és apró falvaiban. Felnőve fesz­tiválból köztivál lettem. Nagy dolgok történtek velem: pár éve, még a covid előtt (boldog békeidők!) volt nálam Woodstock 50 emlékünnep, tavaly meg Omega 60. Mi lesz az idén – kérdem magamtól –, hogyan néz a jövőbe Hétrétország a 22. születésnapja előtt?
– Még szerencse, hogy két szemem van (minimum), az egyik mindig nevetni tud. A másikat olykor behunyom.
– Gondjaid vannak?
– A világ van gondban, azt hiszem. Ezzel persze nem mondok újat, ér­zi mindenki (meg már mondtam is párszor). Érdekes, valaha a „boldog békeidők” kifejezés a Monarchiát jelentette. Aztán jöttek földindulások, föl-, le- és elszabadulások – zavaros, békétlen idők. Utóbb volt már, aki nagy zavarában a Kádár-korszakot emlegette boldog békeidő gya­nánt… Még az is előfordulhat…
– Ne folytasd…
– A covid óta meg aztán végképp emészt a kétely, hogy lesz-e boldog ideje valaha a békének? (Ez most nem látszik, ezért írásban jelzem: Hétrétország hunyorít egyet, a nevetős szemével.)
– Persze, nyugodj meg! Helyben vagyunk. Hétrétország menedék. Hétrétország befogadó. Jöjjetek, Kedves Emberek! Itt egy hétre ki lehet kötni a nyugalom öblében.
– Most fényezed magad… magunkat.
– Naná! 21 év után? Azt is mondhatnám, történelmet írok: „Itt terülök el a fantázia és a földrajz határán, gyö­kereim vannak. Legendák öveznek, szóvirágok borítanak. Nóta formájában élek a nép ajkán. Fölfelé kap­tatva a domboldalon tüdőm tágul és fantázihál. Felnövekedtem: lett belőlem köztivál. Hogy közel legyünk!”
– Ez szép. De mi van a másik szemeddel. Mér hunyorogsz?
– Tudod – persze, hogy tudod… –, pompás családi programjaink lettek volna az idén, naponta több is, végig augusztus 12-20. között.
– És?
– 2:5.
– Milyen meccs eredménye ez?
– A nyertes és a vesztes pályázataink aránya. Két simogatás (enyhe) és öt pofon. De az igazi kárvallottak a gyerekek lesznek, mert el kell hagynunk egy csomó családi programot.
– Azért marad is szépen. Vannak barátaink, akik a nehezebb időkben is kitartanak.
hirdetés

– Vagy éppen most csatlakoznak. Vecsei H. Miklós és csapata először jön Hétrétországba, és mindjárt több­féle programot hoznak. A Kokas Katalin – Kelemen Barnabás művész házaspár emlékezetes vissza­járók, családostul kivetették már a horgonyt az Őrségben. Rajtuk keresztül a Fesztivál Akadémia Budapest kapcsolódik a köztiválhoz. Az Omega emlékmisszió is folytatódik, halkabban és intimebb felfogásban megszólaló zenékkel és új, TESTAMENTUM című videobemutatóval. A Hétrét filmklubba a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál 2023 anyagából kapunk izgalmas ízelítőt. Színházi előadások a Pajtaszínházban lesznek, és olyan régi, nagybecsű pajtajárók is idetalálnak, mint Berecz András, Dresch Mihály, Lukács Miklós vagy épp Ferenczi Gyuri és a Rackák.
– Hogy ezen kívül mi található még ebben a híres kis Hétrétországban? Azt mondjuk el „sztereóban”: „Mindenekelőtt tágasság, erdei csend, fűszál hegyén ringatózás, magas égen felhőfutás, szárnyvillanás, domboldalon szabad szellő, rétre néző Pajtaszínház, apró templomok, amelyek évszázados csendet hal­moz­tak fel, és most zenére áhítoznak. Újjáéledt gőzmalomban alkalmak, jó érzéssel együtt lenni. Nyitott Portákon enni-venni- látni valók, műhelyek és műtermek, szívélyes emberek. Lakhelyek és történetek meg­őr­zött sorslenyomatként. Csupa olyasmi, ami máshol nincs. Ezért érdemes messze földről ide látogatni, kalandkereső, virtuális országjárásra.”
– A többit meg nézzétek meg a neten!
– Jegyet is ott lehet venni. (Meg nálunk.)

Önmagával megbeszélte és tollba mondta: Hétrétország köztivál 2023
A tollat fogta: Sülyi Péter írnok











vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor