Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 8., szerda
Mihály

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Közép-Európa legnagyobb Nemzetkmagyaözi Makett Kiállítása és Versenye Mosonróváron – 2024. április 20-21.
2024-01. szám

A Mosonmagyaróvári Makettező Klub 1992 óta szervezi és rendezi a Moson Model Show Makett­kiállítást és Versenyt. Olyan program, mely egy baráti társaságból növekedett az évtizedek alatt nemzetközi hírű kezdeményezéssé. A Klubot a történelem szeretete hozta össze, és rövid idő alatt
Magyarország egyik minőségben is legtermékenyebb klubja lett a mosonmagyaróvári. Néhány éve, a további fejlődést biztosítva, mint Mosonmagyaróvár város kiemelt rendezvénye a verseny mögé állt a Flesch Károly Nonprofit Kft., belépésével stabil, professzionális háttere lett a rendezvénynek. Mely azért is fontos, hiszen közben a nemzetközi minősítésben Európa három legrangosabb eseménye közé sorolták a versenyt. A kétnapos versenyt 2024-ben már 26. alkalommal szervezik meg, mely eddig is évente több száz külföldi kiállítót és vendéget vonzott a városba.

Az elmúlt években fokozatosan bővült és egyre nagyobb helyet foglalt a rendezvény, hiszen már körülbelül kétezer látogatót vonz maga a kiállítás. A versenyen különböző kategóriákban indulhatnak a nevezők: harcjárművek, repülők, figurák, polgári járművek, hajók lekicsinyített másai kerülnek megmérettetésre. A felnőtt, junior, serdülő és gyermek korcsoportok szerinti kategóriákban az elmúlt években átlagosan 1200-1300 munkát neveztek be.

Mintegy negyven országból érkeznek a résztvevők a Nemzetközi Makett Kiállításra és Versenyre. A 25 éves múltra visszatekintő rendezvényt nagy várakozás és előkészület előzi meg minden évben. 2016-ig a mosonmagyaróvári egyetem épületeiben kapott helyet a program, de még több helyre volt szükség, ezért az újonnan megnyílt UFM Arénába került. A rendezvény egyre bővül, egyre több a látogató, akik az ország különböző pontjairól érkeznek, és egyre több azok száma, akik a csodás alkotásokhoz a legapróbb alkatrészeket biztosítják. 2023-tól egy újabb gigantikus, az UFM Arénához tartozó területtel kellett bővíteni a rendezvény helyszínét, hogy biztosítani tudják az elvárásokat, és ki tudják szolgálni a vendégeket. Európa szinte minden országából érkeznek a versenyzők, egyre többen jönnek a Távol-Keletről, például Szinga­púrból, Kínából, Tajvanból.
hirdetés

A makett kiállítás a turisztikai előszezon legnagyobb rendezvénye a megyében, amelyet minden év áprili­sának utolsó hétvégéjén rendeznek meg. Elsősorban a harci járművek, háborús elemek elevenednek meg, nem pusztán önálló elemként, hanem egy csendéletet bemutatva. Persze a modern alkotások, vívmányok is megjelennek.

A rendezvényen szabadtéri játékos programok is várják az érdeklődő gyerekeket, bevonva a Magyar Honvédséget is, akik élethű, hatástalanított fegyvereket mutatnak be, harci járműveket hoznak a helyszínre, ámulatba ejtve a gyerekeket és felnőtteket. A mosonmagyaróvári és a szigetközi kézművesek is vásárral várják az érdeklődőket. Termékeiket nagy szeretettel viszik haza a külföldiek, hírét víve a magyar hungari­kumoknak.

Idén 2024. április 20-21-én várják a történelmet, a maketteket kedvelőket Mosonmagyaróváron az UFM Arénában a 26. Nemzetközi Makett Kiállítás és Versenyen.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor