Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 2., csütörtök
Zsigmond

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
SZEMLE+
– előadások, monodrámák a Kristály Színtérben

2023-06. szám

Új helyszínnel és kibővített műsorral, megújult, továbbgondolt formában folytatódik a Városmajori Szabadtéri Színpad szakmai programsorozata, amely 2023-tól a SZEMLE+ nevet viseli. A színház megújult arculatához és távlati terveihez igazodó SZEMLE+, túlmutatva a hagyományos színházi
előadássorozat keretein, igazi fesztiváljelleget öltve magára új helyszínnel és különböző műfajú programokkal bővül. A tavaly 10. jubileumát ünneplő, a közönség és a szakma által egyaránt kedvelt színházi eseményt idén augusztus 28. és szeptember 10. között rendezik meg. A programsorozatban 6 előadás mutatkozik be a Városmajori Szabadtéri Színpadon, míg 6 előadást a közönség a margitszigeti Kristály Színtérben láthat majd. A rendezvény minőségi szórakozást ígérő darabjait a színház művészeti tanácsadója, Peremartoni Krisztina válogatta az évad kőszínházi kínálatából.

Béres Márta: One-girl Show
Béres Márta szólóelőadása egy csodálatos vajdasági színésznő életének mozaikképeit tárja elénk. A produkció egy reális és szürreális, vagány és üde színfolt, egy szerethető, izgalmas utazás a túlzások és realitások talaján.
A MASZK Egyesület és a Kosztolányi Dezső Színház koprodukciójában készült darabot augusztus 29-én láthatja a fővárosi közönség a Margitszigeten Urbán András rendezésében. Előadja: Béres Márta. Az előadás hossza 70 perc szünet nélkül.

Göndör László – Katona Éva: Nagymamával álmodtam
A karantén közepén Göndör László úgy döntött, odaköltözik a nagymamájához, aki 97 éves. Göndör László 35. Találkozni akart az imádott, idealizált és elérhetetlen emberrel, szembenézni a kapcsolatukkal és az azt övező feszültségeken keresztül végső soron – saját magával.
Göndör László és nagymamája, Katona Éva beszélgetéseiből és visszaemlékezéseiből készült, a Trafó Kortárs Művészetek Háza előadását augusztus 31-én mutatják be a Kristály Színtérben. Előadja: Göndör László. Az előadás hossza 90 perc szünet nélkül.


Willy Russell: Shirley Valentine
A kiváló humorú Mrs. Bradshaw egy nap Görögországba szóló repülőjegyet kap, ami gyökerestül felforgatja az életét. Szembe kell néznie fiatalkori önmagával, a szabadszellemű, lázadó Shirley Valentine-nal, aki Mrs. Bradshaw-ként mára olyan magányossá vált, hogy élete sorsfordító döntéseit kénytelen a konyhafallal megbeszélni. Például, hogy elhagyja-e Liverpoolt és a férjét, hogy Kolumbusz Kristóffal együtt elhajózzon-e Klitorisz szigetére…
Willy Russell remekbe szabott, szívmelengető és sziporkázóan humoros sikerdarabját új fordításban láthatja a közönség Balsai Móni nagyszerű tolmácsolásában. Az előadást a nagy sikerrel játszott Büszkeség és balítélet rendezője, Ujj Mészáros Károly állította színpadra.
A Centrál Színházból érkező monodráma szeptember 4-én látható a Kristály Színtér színpadán. Az előadás hossza 85 perc szünet nélkül. Az előadás megtekintése 16 éven aluliak számára nem ajánlott.



Tar Sándor novellái alapján: A mi utcánk – függő beszéd
„Valahol a magyar vidéken, valamikor a múlt század végén kóválygunk ebben a többször átkeresztelt utcában, melyet hol Ságvárinak, hol Radnótinak neveztek el, bár lakói csak Görbe utcának hívják. A panelrengeteg szűk ketreceiből az elhagyott faluba visszakényszerülő lakók, a szocialista nehézipar egykori munkásai a városba már csupán segélyért járnak, ha járnak. De inkább nem járnak. Mi maradt nekik? A kocsma, a kannás bor, a mámor, a pultra könyöklő hülyeség. És megmaradt az utca is, nyílegyenesen mutat mai korunk felé, ott áll még mindig, bolyongunk benne még mindig, ahogy ezekben az átokverte sorsokban bolyong Köles Feri, miként egy eltévedt antik hős a zsákutcában, miközben felmondja a Tar Sándort. Azokról az emberekről mesél, akik még tudják, mitől lesz hirtelen csend a kocsmában.” (Szabó Attila, az előadás rendezője). Előadja: Köles Ferenc.
A Pécsi Nemzeti Színház kamara előadása szeptember 6-án debütál a Kristály Színtérben. Az előadás hossza 70 perc szünet nélkül. Az előadás megtekintése 16 éven aluliak számára nem ajánlott.


Call Girl
„Jó napot, Piroska vagyok. Miben segíthetek?
Hallo, ich bin Piroska. Was kann ich für Sie tun?
Hey, Piroska speaking. What can I do for you?
Hola! Soy Piroska! En qué le puedo ayudar?”
Mit keres egy színésznő egy multinacionális cégnél? Pénzt, mint mindenki más. Mit csinál egy színésznő, ha nincs színpadon? Például a hangját használja, csak más célokra. Manapság rengeteget halljuk, hogy több lábon kell élni. De ez hogy is néz ki a való életben?
Mészáros Piroska saját élményeit osztja meg arról, hogy milyen két lábbal a földön élni, és hogy hogyan találta meg a helyét színésznőként egy multinacionális cég call centerében. Előadja: Mészáros Piroska.
A Manna és a Független Színművészetért Alapítvány közös produkciója szeptember 8-án lesz látható a margitszigeti Kristály Színtérben Spáh Dávid rendezésében. Az előadás hossza 80 perc szünet nélkül.


Elfriede Jelinek: Árnyék (Eurüdiké mondja)
A Nobel-díjas osztrák írónő, Elfriede Jelinek kiemeli Orpheusz és Eurüdiké mítoszát az antik környezetből, és kibontja mindazt, amit az alvilágba szállás, felemelkedés és újra mélybe zuhanás közben Eurüdiké gondolhat, érezhet.
„De jó, hogy ez már nincsen, főnyeremény, hogy nincsen én, amúgy semmi remény, de ez főnyeremény, többé nem kell lenni én, nem kell lenni, a nemlét ködtengerén fölösleges az én, elég a semmi, az ént pedig első dolgod letenni, leadni a ruhatárba úgy, hogy nem kapsz róla bilétát.”
Eurüdiké: Pető Kata. Orpheusz: Keresztes Gábor, Komjáti Áron, Szabó Sipos Ágoston, Csizmás András, Kákonyi Árpád, Gergye Krisztián. Rendező: Porogi Dorka.
A FÜGE Produkció előadását szeptember 10-én a Margitszigeten láthatja a közönség. Az előadás hossza 90 perc szünet nélkül.
hirdetés








































vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor