Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 2., csütörtök
Zsigmond

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Szláv szezon az OPERÁ-ban
2023-06. szám

A Ruszalka, a Boris Godunov és a Roger király mellett Eötvös Péter első magyar nyelvű operája és egy új Bartók TáncTriptichon is szerepel a Magyar Állami Operaház 140. évadának kínálatában.

A Színházi Olimpia részeként az évadot 2023. szeptember 10-én a Kassai Állami Opera vendégjátéka nyitja: először látható Ma­gyar­országon Karol Szymanowski 20. századi lengyel zeneszerző Roger király című operája. A mediterrán és az antik kultúra iránti vonzalomtól átitatott művet Peter Valentovič vezényletével, Anton Korenči rende­zésében láthatja az operaházi közönség. A 139 éves Magyar Állami Operaház története során ugyancsak először tűzi műsorára saját produkcióban Dvořák Ruszalka című operáját. A hangját szerelméért feláldozó vízitündér története Brassói-Jőrös Andrea címszereplésével, Szikora János rendezésében, Kesselyák Gergely vezényletével 2024. január 27-től látható cseh nyelven az Operaházban. Mozart Don Gio­van­ni című operáját – melynek ősbemutatóját a prágai Rendi Szín­ház­ban tartották – Salzburg, Berlin, Madrid, Amszterdam és Párizs után Budapesten is megismerheti a közönség a többszörösen díjazott német rendező, Claus Guth 2008-as színrevitelében. A 2024. március 2-tól Bretz Gábor címszereplésével látható produkciót Kocsár Balázs diri­gálja. Ugyancsak Bretz Gáborral a főszerepben tűzi műsorára az OPERA Muszorgszkij Borisz Godunov című alkotását, amely több mint 22 év után tér vissza az együttes repertoárjára, és először hallható Magyar­or­szágon a Rimszkij-Korszakov-féle átdolgozástól mentes ősváltozatban. Az előadást Almási-Tóth András művészeti igazgató rendezi, karmestere Kocsár Balázs.

Az újra játszó Eiffel Műhelyház 2023 decemberében két magyar ősbemutatónak is helyszíne lesz. Igazi szenzációnak ígérkezik a világhírű zeneszerző, Eötvös Péter az OPERA megrendelésére írt első magyar nyelvű operája, a Valuska, amely Krasznahorkai László Az ellenállás melankóliája című regényét adaptálja színpadra. A december 2-tól látható előadást, amelyet a szerző dirigál, Haja Zsolt címszereplésével Varga Bence állítja színpadra. A Jézus születését elmulasztó negyedik napkeleti bölcs történetét dolgozza fel Selmeczi György Artaban című adventi szeánsza. Az Ókovács Szilveszter ötlete nyomán és rendezésében megszülető produkció érdekessége, hogy azt a közönség bekötött szemmel, nyugágyakban ülve hall­gat­hatja meg. A Dobszay Péter által vezényelt előadás művészeti vezetője Érdi Tamás zongoraművész. Szintén különleges színházi csemegének ígérkezik Auber Fra Diavolo, avagy A terracinai vendégfogadó című vígoperájának bemutatója, ami több mint 60 év után tér vissza a dalszínház repertoárjára, és amit ismét Szinetár Miklós visz színre, akinek 70 évvel korábban ez volt az első rendezése az OPERA ber­keiben. A magyar nyelvű előadás karmestere Szennai Kálmán lesz.
hirdetés


A Magyar Nemzeti Balett a Bartók TáncTriptichon című előadásában két új bemutatóval egészíti ki Velekei László idén februárban bemutatott A fából faragott királyfi című koreográfiáját. A csodálatos mandarint Venekei Marianna, az együttes balettmestere, míg a Táncszvitet a nemzetközileg is foglalkoztatott koreográ­fus, Várnagy Kristóf állítja színpadra. A 2024. február 3-tól látható produkció karmestere Vajda Gergely.

Az Eiffel Műhelyház ifjúsági programjai közt 2023. szeptember 30-án mutatja be Donizetti A csengő című vígoperáját Toronykőy Attila átrendezésében, amit az MVM Pikoló Programjában 8. osztályos diákoknak hirdet meg az OPERA. Az előadásokat Dobszay Péter és Tóth Sámuel Csaba vezénylik. Ezt követően az István, a király iskolába megy című produkció nyomán a Magyar Állami Operaház Gyermekkara és a Magyar Nemzeti Balettintézet mutatja be a népszerű Szörényi–Bródy-rockopera ifjúsági változatát. Az István, a király (junior) 2023. november 11-től Feke Pál rendezésében és narrációjával, a Zikkurat Színpadi Ügynökséggel partnerségben látható. Végezetül a Magyar Nemzeti Balettintézet a nagy sikerrel futó KisHattyúk tava és az idén tavasszal debütáló KisCsipke mintájára 2024. május 25-én mutatja be KisKalóz című előadását A kalóz című klasszikus balett története nyomán.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor