Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 3., péntek
Tímea, Irma

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Pócza Zoltán: „Én nagyon hiszek a közös munkában”
2023-06. szám

A Kőszegi Várszínház több mint harminc produkcióval várja a közönségét idén nyáron. A Rózsavölgyi Szalonnal együttműködésben mutatják be július 13-án a Miért pont kivi? című francia sikerdarabot Őze Áron rendezésében. Szereplői: Schneider Zoltán, Takács Katalin, Varga Ádám,
Kiss Anna Gizella e.h. Minderről Pócza Zoltánt, a Kőszegi Várszínház igazgatóját kérdeztük.

Negyvenéves volt tavaly a Kőszegi Várszínház. Hónapokig ünnepelték akkor a jubileumot számos produkcióval, rendezvénnyel. Az idei nyári programjuk is hasonlóan gazdag lesz?
P. Z.: Más a helyzet most. A múlt évben egy jelentős évfordulónk volt, nagy ünnepet szerettünk volna tartani, ami sikerült is: könyvet jelen­tettünk meg a Kőszegi Várszínház eltelt négy évtizedéről, konferenciát szerveztünk a szabadtéri színházunk történetéről, rendkívüli érdek­lődés mellett – folyamatos telt házakkal – játszottuk az előadásainkat három hónapon át párhuzamosan két színpadon, a Várban és a Festetics-palota udvarán. Utóbbi volt a helyszíne a Köz-Játék Fesztiválnak, amelyet először szerveztünk meg 2022-ben. Idén minden nehezebben indult. Befolyásolta a programtervezést az is, hogy a korábbi esztendők döntéseihez képest később tudtuk meg, mennyi támogatásból gazdálkodhatunk, mire lesz elég a pénzünk nyáron. Szűkös helyzetben van a kultúra. Ugyanakkor a Kőszegi Várszínház – hasonlóan még jó néhány művészeti intézményhez – igyekezett takarékoskodni.

Ez mit jelent pontosan?
P. Z.: Megfontoltan terveztünk. Például eredetileg egy nagy zenés darabot szerettünk volna színre vinni saját előadásként, ettől elálltunk, nem fért volna bele a büdzsébe. Inkább kerestük a kőszínházi együtt­mű­ködéseket, hiszen akkor a költségek is megoszlanak, másrészt nem „egynyári” produkciót hozunk létre, hanem olyat, amelyet ősztől tovább vihet repertoárján az adott társszínházunk. Így végképp nem pazarolunk ebben a nehéz időszakban.
hirdetés


Közösségi oldalukon folyamatosan kommunikálják a nyári rendezvényeiket. Onnan tudom én is: lesz több saját bemutatójuk most nyáron is, például – közösen a budapesti Rózsavölgyi Szalonnal – a Miért pont kivi? című, rendkívül szellemes és szórakoztató francia darab. Hogy jött létre ez a koprodukció?
P. Z.: A Rózsavölgyi Szalon régóta az egyik színházi barátunk, évek óta minden nyáron egy-egy előadásukkal jönnek hozzánk vendégszerepelni. „Megfejeltük” ezt a dolgot. Közös produkciót csinálunk. Mindent együtt találtunk ki: melyik legyen az a darab, ki rendezze, kik játsszanak benne. Schneider Zoltán darabbeli pszichoterapeutája Takács Katalin lesz, aki épp a tavalyi jubileumi nyarunkon nyerte el a közönségtől az első Hollósi Frigyes-díjat a Pukk-alakításáért. Visszahívtuk őt. Visszatér a Miért pont kivi? előadással Varga Ádám is, aki Kőszegen született, itt végezte a gimnáziumot, s nyáron a rokonok, iskolatársak, barátok, szomszédok előtt lép fel pályáján először a Kőszegi Várszínházban. A darabot – amely szenzációs humorú, mintha csak a színészeinkre írta volna a francia szerző – Őze Áron állítja színpadra, aki szintén rendezett, sőt játszott is már nálunk. Jó csapat állt össze. Itt van a bemutató július 13-án, még két előadást műsorra tűztünk belőle, majd ősztől a Rózsavölgyiben látható a Miért pont kivi? Egyébként a magyar színházi világban elterjedt az a szlogen: kétféle színész van, aki már játszott Kő­sze­gen, és aki majd játszani fog.

Más együttműködéseket is kialakítottak?
P. Z.: Igen. A Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatával is alkotói szövetségre léptünk, a Kőszegi Várszínházban júniusban tartottuk a Káosz című darab premierjét, amelyet Mika Myllyaho finn drámaíró, színész írt, aki 2010 óta a Finn Nemzeti Színház igazgatója is. A szombathelyi Mesebolt Bábszínház pedig állandó együttműködő partnerünk. Én nagyon hiszek a közös munkában, kölcsönösen segítjük, olykor kisegítjük a másikat, miközben tanulunk is egymástól. Bár kevesebb előadást tudunk tartani a nyáron, a Köz-Játék Fesztivált – nemcsak nagyszínpadi, hanem kamaraprodukciókkal, gyerek­programokkal – mindenképpen megrendezzük idén is. Kőszegi hagyománnyá szeretnénk tenni ezt a fesztivált.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor