Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 2., csütörtök
Zsigmond

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Szép nyári napok a Mézesvölgyön
2023-06. szám

Talán a nyár legszebb nevű fesztiválját június 23. és augusztus 31. között rendezik meg immár hetedik alkalommal Veresegyházon. A Mézesvölgyi Nyár, a Veres 1 Színház nyári fesztiválja a színház vadonatúj darabjával nyitotta meg kapuit – és ugyanezzel is zárja.

A Szép nyári nap című Neoton musical rendezőjét, Böhm Györgyöt kérdeztük, először arról, hogy miért pont ezt a darabot mutatta be idén áprilisban a Veres 1 Színház.
B. Gy.: Tavaly debütáltam rendezőként Veresegyházon A padlással. Minden bizonnyal meggyőzhette a színház vezetését a darab sikere (alig több mint egy év alatt elérték az 50-es szériát – a szerk.), ezért megkérdezték, hogy milyen darabötletem lenne a következő évadra. A Szép nyári napot ajánlottam, amelynek az első, ún. „story line”-ját még 1999-ben vetettük papírra drága Korcsmáros Gyurival, hogy aztán a Budapesti Operettszínház felkérésére tíz évvel később végleges formába öntsük. Ma már nem titok: abban az évben ez a bemutató men­tette meg az Operettszínházat a csődtől.

Adja magát a kérdés: mi lehet a darab sikerének titka?
B. Gy.: Mindenekelőtt természetesen a Neoton-slágerek. A Neoton-dalok mind a mai napig nem hiányoznak egyetlen valamirevaló házi­bu­liból sem – korra való tekintet nélkül! Talán nem túlzás azt állítani, hogy ezek a slágerek ma Magyarországon ugyanolyan népszerűek, mint az ABBA együttes dalai. A darab valójában egy ún. „juke box musical”, melynek a gerincét a dalok adják, azonban talán elmondható, hogy itt a történet erősebb, mint a hasonló módon létrejött zenés produkciók esetében, ahol kis túlzással a textus javarészt csak a két zeneszám közti idő kitöltésére szolgál. A Szép nyári nap valamikor a hetvenes években játszódik Bácsszentmárián, egy olyan építőtáborban, amelyik közel van a jugoszláv határhoz. Ennek fontos szerepe van a történetben. A humorral és iróniával átszőtt musical szereplői fiatalok, akik „önként” vállalták a nyári melót. A táborparancsnok Tóth Antal a Szovjet-Magyar Barátság TSZ para­di­csomfeldolgozó melléküzemágának vezetője, helyettese Kovács Jenőné, azaz Panni néni, az orosz­ta­nár­nő. Juli, Panni néni KISZ-titkár lánya beleszeret a frissen érettségizett Varga Péterbe, aki szociológusnak készül. Péter édesapja 56 után disszidált. A két különböző neveltetésű fiatal szerelmét sokan nem nézik jó szemmel. Az építőtábor többi lakója is pesti tinédzser, akik ezeken a szép nyári napokon teszik azt, amit minden fiatal, vagyis dolgoznak, szórakoznak, összevesznek, kibékülnek, szerelmesek lesznek, de legfő­képp énekelnek és táncolnak a máig népszerű Neoton-slágerekre. Kell, hogy várj, Kétszázhúsz felett, Santa Maria, Don Quijote, Pago Pago, Ha szombat este táncol, Tini-dal, Holnap hajnalig és még sok más dal is elhangzik az előadásban. Mindeközben a musical sztorija egy hetvenes évekbeli Rómeó és Júlia történet, erős drámai konfliktussal a háttérben, 1974-et írunk, Sokol rádióval, Sport szelettel, Trabanttal, Szovjetuniót emlegető orosztanárral, Elvtársakkal és Elvtársnőkkel, besúgókkal és besúgottakkal. Párhuzamosan létezik egymás mellett a foltos farmeres hippimozgalom és a „mindenki gyanús, az is, aki nem” tézise. A táborba érkező fiatalok persze egyikkel sem foglalkoznak, nekik kizárólag a szerelem különböző stációin jár az eszük, a nap minden pillanatában.
hirdetés

Miben más ez az előadás, mint a 2009-es operettszínházi ősbemutató?
B. Gy.: Abban, hogy ez az előadás az eredeti, a mi általunk írt darabot valósítja meg. A 2009-es előadás rendezője és a színház akkori vezetése a darabunkba „belepiszkított”. Akkor sajnos ebbe nem lehetett beleszólásunk, de most visszatérve az eredeti írott anyaghoz újra életre kelt a darab kettőssége: a felhőtlen szórakoztató réteg alatt újból működik az erős drámai anyag. Az eddig lejátszott előadások álló tapsos sikerei pedig azt bizonyítják, hogy helyesen döntöttünk.


Az előadás augusztus 30-án, a fesztivál záróakkordjaként lesz látható Veresegyházon, a Mézesvölgyi Nyár másik 22 előadása között. Szereplők: Mechle Christian / Cseh Dávid Péter, Holczinger Szandra, Bajor Lili, Csáki Edina, Vincze Márton, Krajnik-Balogh Gábor, Náray Erika / Fésűs Nelly, Harna Péter, Pál Tamás, Zorgel Enikő, Janik László, Márkus Judit. Koreográfus: Bakó Gábor. Rendező: Böhm György.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor