Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 2., csütörtök
Zsigmond

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Évfordulók évada az Esztergomi Várszínházban – A várossal ünnepel a szabadtéri teátrum a Dunakanyar fővárosában
2023-06. szám / Varga Róbert

Évfordulók évadaként hirdeti meg az Esztergomi Várszínház a nyári műsorát a város 1050 évvel ezelőtti megalapításának tiszteletére. Különleges, műfajilag sokszínű, izgalmas előadásokkal, jubiláló szerzők – Petőfi Sándor, Wass Albert – előtt tisztelegve várják a közönséget hazai és
határon túli társulatok meghívásával egy nagyszabású közös ünnepre. Horányi László, az Esztergomi Várszínház igazgatója elmondta: ismét sokszínű repertoárral tudják meglepni a közönséget, mintha egy összművészeti színházi találkozó érkezne hozzájuk erre a nyárra, és így tiszteleghetnek az esztergomi ünnep előtt.

Hogyan készültek az idei szezonra?
H. L.: Idén hamarabb kezdődött a szezonunk. Számunkra különleges, megtisztelő és rangos lehetőség volt, hogy a 10. Színházi Olimpia keretében három előadást is vendégül láthattunk júniusban. A Theater im Gärtnerviertel társulat a németországi Bambergből a Médeia című produkcióját mutatta be nálunk. A színházi seregszemléhez kapcso­lódva az évtizedek óta működő határon túli színházi kapcsolatainkat is tovább tudtuk ápolni ebben az esztendőben. Érkezett hozzánk a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Kamaraszínház és a Nemzeti Színház közös produkciója, A helység kalapácsa. Schwechtje Mihály Az örökség című darabjából készült előadást hívtuk meg Komáromból június végére. Majd ezután a felvidéki Komáromi Jókai Színház és az Esztergomi Várszínház koprodukciójában František Langer Külváros című darabja is látható a minőségi, igényes színházi élményt kereső közönség nagy örömére, Martin Huba nemzetközi hírű rendező olvasatában, az évad kiemelkedő eseményeként.

Milyen különlegességek várnak még a nézőkre?
H. L.: Az évfordulók évadában július 5-én megemlékezünk Wass Albertről egy saját produkcióval. Az Esztergomi Várszínház mutatja be Mégis vagyunk... és leszünk címmel azt az összeállítást, amely az erdélyi magyar író és költő halálának 25. évfordulója alkalmából jött létre. Ugyancsak a jubileumok jegyében látható Szarka Gyula Petőfi dicsérete című lemezbemutató koncertje július második hetében. A Kossuth-díjas zeneszerző, előadó, a Ghymes együttes alapítója új albumával a költőfejedelem születésének 200. évfordulója előtt tiszteleg. Örülünk annak, hogy a THE ART Kulturális Egyesület a Művészet című produkcióval jön majd Esztergomba, a Dunakanyar kapujába. Így kicsit az sem véletlen, hogy a település szellemiségét megidézve júliusban műsorra tűzzük Karinthy Ferenc Dunakanyar című művéből készült előadást a Pesti Magyar Színház művészeivel. Mindemellett a műfaji sokszínűség jegyében a Carmen STE táncosai a Kirakatban című műsorukkal kedveskednek a nézőknek az Esztergomi Várszínházban. Ezen kívül bemutatja új zenei anyagát a 33 esztendős PG-csoport is Esztergomban. A 33 könny hull a kútba lemezükön istenes verseket adnak elő, többek között Sinka István, Kosztolányi Dezső, Nagy Gáspár, Szabó T. Anna szellemiségében, Jantyik Zsolt dalszövegeivel. A színes kínálat jegyében az évadban fellép a Sweet Ginger Tánccsoport, érkezik Zsuffa Tünde Az Ég tartja a Királyt könyvbemutatóval és azzal egybekötött zenés műsorral. A Gyulai Várszínház John Cristopher-Wood művéből készült előadással, a GarázsMacbethtel vendégeskedik Esztergomban.

Mivel készülnek a gyerekeknek, családoknak?
H. L.: A gyerekek, családok számára a Csillangó Meseműhely Ábelesz Kóbelesz című produkciójával jön, a Magyar Népmese Színház pedig a Szerencsések szerencséje című mesével érkezik Esztergomba augusztusban. A nagy múltra visszatekintő esztergomi művészeti tábort – amely mindig vonzó családi program – idén július 31. és augusztus 4. között tartjuk meg. Erre már most élénk az érdeklődés. Szintén augusztusban jön az Egri csillagok musical a Magyarock Dalszínházból, a Lúdas Matyi a soproni teátrum és Forrás Színház közös produkciójaként, és a veszprémi Kabóca Bábszínház Nyakigláb artisták a porondon előadásával szintén szórakoztatja a fiatal közönséget.
hirdetés

Lesz nagyszínpad a Bazilika előtt?
H. L.: Terveink között szerepel egy meglepetés produkció meghívása, ennek egyeztetése még zajlik. Mindemellett örömteli, hogy augusztus közepén az 1050 éves Esztergom tiszteletére a városban rendezik meg az Európa Kulturális Fővárosainak Találkozóját, ekkor fellépnek temesvári és veszprémi filharmo­nikusok, s jön velük Roby Lakatos is. Az elmúlt években ősszel is rendeztek előadásokat.

Idén is így lesz ez?
H. L.: Igen, az őszre átnyúló évadunkban zenés estekből sem lesz idén hiány. Nagyszabású Lehár-gálát tartunk az operettkirály tiszteletére szimfonikus zenekarral. Ennek szólistája Benedekffy Katalin népszerű operaénekes lesz. A nemzetközi musicalsztár, a magyar származású Stéphanie Schlesser is visszatér az Esztergomi Várszínházba az együttesével, vendégeivel, Párizsi éjszakák című nagy sikerű koncertjével.

Mivel lenne elégedett a szezon végén?
H. L.: Remélem, hogy az évfordulók évadával mindenki számára emlékezetes nyári kulturális élményt tudunk nyújtani az igényes szórakozás, kikapcsolódás jegyében, s együttes közösségi élményként öröm­mel gondol majd vissza mindenki az előadásainkra, arra, hogy a közönséggel ünnepeltük, köszöntöttük az 1050 éves várost.


vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor