Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 3., péntek
Tímea, Irma

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Carmen a Szentmargitbányai Kőfejtőben – Megkezdődtek a próbák a hollywoodi kulisszában
2023-06. szám

Már javában zajlanak a Szentmargitbányai Kőfejtő Carmen produkciójának próbái. Az operai­ro­dalom egyik legismertebb művének cselekménye a francia Arnaud Bernard rendezésében két szálon fut: az ötvenes évek hollywoodi filmstúdiójában forgatják a ’36-os spanyol polgárháború-
ban játszódó cselekményt. A rendező oldalán a színpadképért felelős Alessandro Camera és a jelmez­tervező Carla Ricotti egy egészen egyedi, különleges atmoszférát teremtenek a színpadon.

A rendezői gárda egy jól összeszokott és szabadtéri tapasztalattal rendelkező csapat, hiszen Helsinki, Lausanne, Tokió és Szentpétervár színpadain láthatta a közönség különböző Carmen-interpretációjukat.
A bécsi Winter Artservice munkatársai 1600 munkaóra ráfordítással alkották meg a produkció ötvenes évekbeli hollywoodi hangulatát. A 7000 m²-es szabadtéri színpadon összesen hét kilométernyi lécet és több mint 500 000 darab csavart építettek be a díszletbe.

Már a parkolóba érkezve megérint minket a különleges táj, a csodás flóra és fauna. A naplementében a rámpán lefelé haladva elénk tárul a kőfejtő impozáns látványa a 4700 fős nézőtérrel.
Egy függöny nélküli, óriási színpadon a megfelelő hatás elérése érdekében Camera, a díszlettervező forgatható színpadi elemekkel dolgozik, mindig csak az éppen aktuális jelenethez illő díszletelem fordul be a színpadra. A hollywoodi álomgyárban Carla Ricotti jelme­zeiben lépnek színpadra a szereplők. Két, egymástól eltérő univerzum, két különböző érzés, két különböző színvilág. A hollywoodi világ színes, a film világa pedig fekete-fehér. Carmen a szabadság ikon­jaként, a köztársaságiak vezetőjeként jelenik meg a színpadon, a főszereplő egyrészt nagyon vonzó, de ugyanakkor egy nagyon öntu­datos is, harcias munkásnő.

Nagy várakozás előzte meg Kristine Opolais bemutatkozását Carmen címszerepében, a művésznő azonban személyes okokra hivatkozva lemondta fellépését. Bár a stábtagok sajnálattal fogadták ezt a döntést, örömmel köszöntik a világszerte foglalkoztatott libanoni-kanadai szopránt, Joyce El-Khouryt Carmen szerepében.
El-Khoury állandó vendége a világ jelentős operaházainak és fesztiváljainak, így többek között fellépett már a madridi Teatro Real, a Sydney-i Operaház, a londoni Covent Garden, a washingtoni National Opera, a müncheni Bajor Állami Operaház és a Glyndebourne-i Operafesztivál színpadain is. Joyce El-Khoury nemrég gyarapította szenzációs sikersorozatát a legendás Riccardo Muti irányítása alatt Verdi Az álarcosbáljának Amelia alakításával.
hirdetés

Valerio Galli, a már nemzetközi karriert magáénak tudó karmester először fog ezen a helyszínen vezényelni. Irányításával a nemzetközi élvonalba tartozó énekesekből álló együttes szólaltatja majd meg Bizet muzsikáját.
El-Khoury mellett a norvég Lilly Jørstad mezzoszopránt, valamint az olasz Francesca Di Saurót hallhatják majd Carmen szerepében.
A boldogtalan szerelmest, Don Josét Migran Agadzhanyan, Matthew White és Brian Michael Moore alakítják. A hűséges Micaela szerepében Carolina López Morenót láthatják, aki két évvel ezelőtt a Turandot Liùjaként óriási sikert aratott a Szentmargitbányai Kőfejtőben. A további szereposztásban két fiatal szopránt, Yulia Suleimanovát és Ana Garoticot hallhatja a nagyközönség. A rámenős torreádort, Escamillót az olasz baritonsztár, Vittorio Prato, illetve Sergey Kaydalov viszi színpadra. A további szerepekben a korábbi években a Kőfejtőben nagy sikert arató művészekkel, így például Nina Tarandekkel, Angelo Pollakkal, Mikołaj Bońkowskival vagy Ivan Zinovievvel találkozhatnak. Idén is a kiváló és jól bevált kórus, a Walter Zeh irányítása alatt álló Philharmonia Chor Wien lép fel. A negyedik évadába lépő, három magyar zenekar tagjaiból összeálló Piedra Fesztiválzenekart, a kőfejtő rezidens zenekarát sem kell a kiváló Nabuccóban, a Turandotban és A varázsfuvolában nyújtott teljesítményük után senkinek bemutatni. Miután a kórus tagjai nem a színpadon énekelnek, hanem a zenekarral együtt egy külön „házban” kapnak helyet, az ő szerepüket nagyrészt magyar statiszták veszik át a színpadon.

A produkció premierje 2023. július 12-én lesz. A darabot augusztus 20-ig összesen 23 alkalommal láthatja a nagyközönség. Győri indulással, csornai, kapuvári és soproni köztes megállóval az Esterházy Alapít­ványok az Anima Travel szervezésében buszt indít a július 28-i, valamint az augusztus 18-i előadásokra.

Tartsanak velünk Bizet Carmen című operájára a Szentmargitbányai Kőfejtő szabadtéri színpadán, melynek természetes kulisszája egyszerre olyan vadóc és gyengéd, mint maga a főszereplő, Carmen!




vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor