Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 2., csütörtök
Zsigmond

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Keleti Éva: Szubjektív
2023-07. szám

Keleti Éva Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotóművész neve fogalom. Több mint hetven éve van a pályán, és még most, 92 évesen is aktívan dolgozik. Idén nyáron Gödöllőn új kiállítással jelenik meg.

Tavaly a 91. születésnapi kiállításán sokan azt gondolták, az lesz a pá­lyája lezárása, de mint az látható, mindannyian tévedtek.
K. É.: Tavaly kaptam egy felkérést, hogy Gödöllőn legyen egy kiál­lí­tásom. Miközben a régi fotóimból válogattunk, nekem volt egy hiány­ér­zetem, és felvetettem, mi lenne, ha új képek is készülnének. Jó volt újra kezembe venni a gépet, leszervezni a fotózásokat, és dolgozni. Már akkor tudtam, nem fogok itt megállni, de nem mondtam el senki­nek. A megnyitón azonban bejelentettem, van még elég erőm és öt­le­tem, hogy egy év múlva egy új kiállításom legyen. Többen csak mo­so­lyog­tak, de akik ismernek, tudták komolyan beszélek. Decem­berben megkértem L. Péterfi Csabát, kezdjük el a munkát, hiszen hamarosan itt lesz az augusztus, és ideje nekiállni dolgozni.

Nem ez az első közös munkájuk L. Péterfi Csabával.
K. É.: Ez a harmadik. Az első a Pécsi Ildikó Keleti Éva szemével című kiállítás volt Ildikó halála után. Mondhatom, mindketten neki köszönhetjük, hogy találkoztunk. Talán ő akarta így ott fent. Ennek a kiál­lításnak egy kis részlete ma is látható a gödöllői Művészetek Háza aulájában. Rá egy évre jött a Párban és most a Szubjektív. A munkakapcsolatunk ma már barátsággá vált. Mindennap beszélünk telefonon, és Csaba gyakran ugrik fel hozzám beszélgetni.

Ha jól tudjuk, van egy harmadik személy is a csapatban.
K. É.: Igen, Gordon Eszter, a Vígszínház fotósa. Tavaly is őt kértem fel segítségnek, és egyértelmű volt, hogy ezt az új kiállítást már így hárman csináljuk. Például az a fotó, ami rólam lesz kiállítva, szintén Eszter műve. Nagy segítség volt számomra. Sajnos a munka kellős közepén nagyon megbetegedtem, és le kellett mondani a fotózásokat. Teltek a hetek, és már úgy nézett ki, nem tudjuk befejezni az elkezdett munkát. Nagy kár lett volna, ha az addig elkészült képek elvesznek. Eszter nyújtott segítséget, és néhány képet ő készített el az instrukcióim alapján. Szerencsére felépültem, így a munkát folytathattam. Nélküle nem sikerült volna megvalósítani mindezt.
hirdetés

Lehet tudni, kik kerültek fel a fotókra?
K. É.: A plakátról már látható, hogy Béres Ilona az egyik. Hozzá nagyon régi barátság fűz, rengeteg kép készült róla, így természetes volt, hogy ezen a kiállításon is szerepeljen. Gálvölgyi Jánosról szinte pár nappal azelőtt készültek el a lépek, mint ahogy kórházba került. Molnár Piroska és Pogány Judit már a Párban című kiállításon is szerepeltek, de most külön-külön lettek fotózva. Nem maradhattak ki a Víg­szín­ház művészei sem. Természetesen sokan mások is láthatók lesznek, de ez legyen meglepetés.

Mit takar a kiállítás címe? Miért éppen Szubjektív?
K. É.: A fotózás egykor szakma volt. Meg kellett tanulni. Nem egy-két nap alatt sajátítottuk el azt, amit tudunk, hanem hosszú évek munkájának a gyümölcse ez. Mi úgy kezdtük, hogy az egykori nagyok mellett vittük a felszerelést, és nagy megtiszteltetés volt, amikor megbíztak minket egy-egy kép elkészítésével. Meg kellett tanulnunk bánni a géppel, meg kellett tanulnunk a labormunkát. Ott voltunk az előhívásoknál. Nekünk anno rendelkezésünkre állt egy filmtekercs, azon 24 képkocka, és mindegyiknek jónak kellett lennie. Nem engedhettük meg magunknak, hogy rontsunk. A digitális gépek megjelenésével már hígult a szakma, de azért a szakmaiság még mindig nagyon fontos volt. Ma az okostelefonok korában bárki fotóművésznek hívhatja magát. Készül több száz, esetleg ezer fotó, és azokból majd csak jó lesz egy vagy kettő. Olcsón túl lehet adni rajta, felteszik a közösségi oldalakra. Elveszett a képek művészi értéke. Az egykori nagy nevek lassan kikopnak, elfelejtik őket, elfelejtenek bennünket. Ez ellen kívánok tenni, amíg az erőm, az energiám és az egészségem engedi.

Ez azt jelenti, hogy jövőre is lesz egy új Keleti Éva-kiállítás?
K. É.: Ezt nem tudom megígérni, de az biztos, hogy az idei Szubjektív és a tavalyi Párban című kiállításra készült képek egy országos turnéra indulnak. Jelenleg ezt szervezzük. Remélem, minél több helyre elkerülnek, és láthatóak lesznek szerte az országban.


vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor