Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 2., csütörtök
Zsigmond

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
„Az Ég tartja a Földet a hit, a belső szépség, a szellem és a lélek találkozását dolgozza fel”
2023-07. szám / Morva Daniella

Újabb grandiózus musicallel nyitja az évadot a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház ősszel. A Cseke Péter rendezésében látható Az Ég tartja a Földet szeptember 1-jén és 2-án a Margitszigeti Színházban, majd szeptember 21-én a kecskeméti deszkákon debütál. A készülő előadásról a direktorral beszélgettünk.

Szikora Róbert kérésére, Zsuffa Tünde által íródott meg ez a páratlan történet Szent Erzsébetről, azzal a szándékkal, hogy színpadi előadás szülessen belőle. Hogyan állt össze a darab teljes alkotói csapata?
Cs. P.: Az író és a zeneszerző Zsuffa Tünde és Szikora Róbert személyében már adott volt. Ők kérték fel Lezsák Sándort, hogy készítse el a szövegkönyvet, aki aztán nekem ajánlotta fel a musical rendezését. Azonnal igent mondtam, mert csodálatos lehetőségnek gondoltam, hogy a legismertebb, legnagyobb magyar szent életét ilyenformán mutathatjuk be a közönségnek. Az első pillanattól kezdve közösen álmodtunk a megvalósításról, hetente találkoztunk, együtt ötleteltünk a csapattal, nagyon harmonikusan tudtunk közösen dol­goz­ni. Igyekeztem a lehető legpontosabban megvalósítani, amit Tünde a regényírás közben elképzelt. Fontos mérföldkő volt számomra, amikor a régi alkotótársak – Károly Kati zenei vezető, Szendrényi Éva díszlettervező és Berzsenyi Krisztina jel­mez­tervező – is csatlakozhattak a csapathoz.

Honnan ered és mit szemléltet a cím?
Cs. P.: Szent Erzsébet és IV. Béla a történet során tökéletesen szemléltetik, milyen a valódi testvéri szeretet. Ez a csodálatos emberi kapcsolat Tündében már a regényírás alatt felébresztette a húga iránt érzett szeretetét, rengeteg emlékképet idézett fel, amelyek mindkét testvérpárnál azonosak. A történet egy pontján, amikor játék közben Erzsébet elszédül és forogni kezd vele a föld, nem csupán azt látja meg, ahogy az Ég és a Föld összeér, hanem hogy az égből kinyúl két kar, amely felmarkolja a földet. Eme rövid idő alatt fogalmazódik meg ez a titok a két gyermekben, amelyet felnőtt korukra is magukkal visznek. Ez az abszolút örök hűség és hit varázslatos jelképe.

Miben rejlik a darab valódi ereje?
Cs. P.: Az elmúlt években számtalan kiváló musical született, mégis úgy gondolom, a miénkhez hasonlóra még nem volt példa. Az Ég tartja a Földet a hit, a belső szépség, a szellem és a lélek találkozását dolgozza fel páratlan módon. Rendkívül fontos állomása ez a magyar musicalszínjátszásnak. Bízom benne, hogy egyre több olyan darab születik majd, amely Szent Erzsébethez hasonló példaképeket állít a középpontba. Nagyon fontosnak tartom, hogy ma Magyarországon olyan történetek szülessenek, ame­lyeket magyar alkotók álmodnak színpadra magyar hősökről, kiváló magyar színészekkel.
hirdetés

Kihez szól igazán Szent Erzsébet története?
Cs. P.: Tünde mindig úgy fogalmaz: ahhoz szól, aki hajlandó megnyitni a szívét. Erzsébet megtanítja az embereket szeretni, ő számunkra a lehető legkiválóbb példája az őszinte és tiszta érzelmeknek. A Kecskeméti Nemzeti Színházban a bérletrendszernek köszönhetően ráadásul az ifjúság számára is elérhetővé válik az előadás, közel tízezer gyermek fogja látni, ami mindannyiunknak hatalmas öröm, hiszen hozzájuk éppúgy szól a történet és a tanítás, mint a felnőttekhez.

Miért lehet példakép mindannyiunk számára Szent Erzsébet?
Cs. P.: Erzsébet mindössze huszonnégy évet élt, rendkívül fiatalon, megözvegyülve, három gyerekét hátrahagyva halt meg. Mégis úgy érezzük, hogy teljes életet élt. Fontos volt számunkra az előadásban is megmutatni, hogy mindössze négy és fél évesen került el otthonról, Magyarországról, és hiába élt Tü­rin­giában, sosem felejtette el a magyarságát. Rövid élete során mindvégig magyarul gondolkodott, magyarul ál­mo­dott. Az egyik legfontosabb erénnyel rendelkezett: nehéz sorsa ellenére mindvégig megmaradt ma­gyarnak, megmaradt embernek.





vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor