Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 2., csütörtök
Zsigmond

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Történelmi pezsgőfürdő a Kárpát-medencében – az Udvari Kamaraszínház jóvoltából
2023-07. szám / Gáspár Kinga

A nyári szabadságolás az Udvari Kamaraszínház számára azt jelenti: szabadon játsszák tovább legkedvesebb darabjaikat határon innen és túl – valóságos történelmi pezsgőfürdővel frissítve fel
a nagyérdeműt. Andrási Attila Jászai Mari-díjas rendező törtéti hitelességgel megírt darabjai ugyanis azontúl, hogy élő történelemleckék, megszívlelendő tanulságokkal, az emberi felemelkedés és bukás drá­mái, nemzeti sorskérdések vitafórumai, vájt fülűek számára finomított humorral fűszerezve.

Gyulán kezdi augusztusi körútját az Udvari Kamaraszínház, ahol az Anjou – A liliom útvesztői című darabot láthatja a közönség, a Gyulai Várszínházban. A Nagy Lajos király idejébe kalauzoló darabot augusztus 20-án Nagyváradon adják elő, a Magyar Polgári Egyesület szervezésében, augusztus 22-én pedig Püspökladányban élvezhetik a nézők. Az országjárás missziója szervesen illeszkedik a történeti témák hiteles feldolgozásának vállalásaihoz: ahogy egy nemzet sora sem a fővárosban dől el, úgy a nemzeti történelem megismertetése sem lehet sikeres pusztán kőszínházi hagyományokra építve. Andrási Attila délvidéki magyarként pontosan tudja, mit jelent a trianoni ha­tá­ro­kon túlra utasított nemzetrészek számára a magyar szó és a minőségi anyanyelvi színházi élmény, különösen ha a feldolgozott téma éppen rólunk szól. Arról az időről, amikor még kétség sem férhetett hozzá, hogy a magyarság Európa egyik legerősebb nemzeteként értékmércét diktált az öreg kontinens népei számára is. Az Udvari Kamaraszínház minden produkciójával ezeket az emlékeket éleszti fel erdélyi, délvidéki, felvidéki és anyaországi közönségében. Így lesz ez augusztus 30-án Marosvécsen is, a Kemény-kastélyban, Wass Albert szülőhelyén, ahová A világ és a vége nagy sikerű előadásával látogat el az egyet­len magyar történeti színház társulata.

Sorskérdéseink kortalanok, még akkor is, ha a történelem iránti érdeklődés alakulása hasonló a val­­lá­sos­ság megélésével: minél érettebbé válik az ember, annál nagyobb szükségét érzi. Az Udvari Kamaraszínház előadásai ugyanakkor szép számmal vonzzák a fiatalokat, érthető okokból. Minden hiteles nevelés­tu­do­má­nyi szakember és pszichológus egyetért abban, hogy a gyerekeknek és a fiataloknak világos értékrendre és normarendszerre van szükségük ahhoz, hogy sikeresen el tudjanak igazodni a világban és egészséges identitást alakíthassanak ki. A kultúrafogyasztás terén ugyanakkor rendkívül vegyes és olykor ellenkező előjelű értékmérce szerint is széttagolt kínálatból válogathatnak a fiatalok, a választáshoz pedig kevés fogódzó kínálkozik. A színházak kínálatára ez különösen igaz, hiszen kevés olyan intézmény van, amely szinte dokumentarista hűséggel törekszik hitelességre, ezáltal nem kétségeket, hanem biztos kapasz­ko­dókat kínálva egy-egy probléma megértéséhez. Az Udvari Kamaraszínház unikumként állja a sarat ebben a mezőnyben, és a fiatalokat nemcsak előadásain, de a közösségi média felületein is rendszeresen megszó­lít­ja, TikTok és YouTube csatornáin. Ez utóbbin már elérhető a Millenniumtól Trianonig című előadás négy része is.

A tartalmas nyár a következő évad nyitánya is egyben. Szeptemberben a különleges tehetséggel megáldott Orbán Bori koncertjével indul az új színházi évad, amelyben ugyancsak folytatódnak a határon túli fellépések: több előadással készül a társulat Zentára, Lendvára, majd ismét a Vajdaságba. Emellett új bemutatót is láthatunk novemberben a budapesti játszóhelyen: Csurka István Megmaradni című művét viszi színpadra Andrási Attila rendező, az Udvari Kamaraszínház igazgatója.
hirdetés

Műsor:
Augusztus
9. – 20:30, Gyula (Gyulai Várszínház) – Anjou – A liliom útvesztői
22. – 18:00, Püspökladány (Dorogi Márton Művelődési Központ) – Anjou – A liliom útvesztői
30. – 19:00, Marosvécs (Kemény-kastély) – A világ és a vége
Szeptember
2. – 19:00, Altemplom – Pozsonyi Piknik – Orbán Bori koncert
14. – 18:00, Zenta (Zentai Magyar Kamaraszínház) – Anjou – A liliom útvesztői
15. – 19:00, Altemplom – Évadnyitó koncert

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor