Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 2., csütörtök
Zsigmond

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Egy, kettő, három – Az ibolya
– Molnár Ferenc egyfelvonásos darabjainak szabadtéri bemutatója Rátóti Zoltán rendezésében

2023-07. szám / Tompos Vince

Önfeledt szórakozásra számíthatnak azok, akik augusztus 16-án ellátogatnak a Gyulai Vár­szín­ház­ba. Molnár Ferenc két egyfelvonásos vígjátéka, az Egy, kettő három – Az ibolya szabadtéri bemutatója ugyanis a Nemzeti Színház és a Gyulai Várszínház
közös produkciójaként Rátóti Zoltán Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész rendezésében valósul meg.

Akik követik a munkásságát, emlékezhetnek, hogy mindkét Molnár-darabot volt már alkalma színpadra vinni 2014-ben, a kaposvári Csiky Gergely Színházban. Mi adta az apropóját annak, hogy ismét elővette ezeket a vígjátékokat, és így a közönségnek lehetősége nyílik meg­tekin­teni a Nemzeti Klasszikusok Napjai – Molnár Ferenc Napok keretében?
R. Z.: Molnár Ferenc Az ibolya című műve tananyagként került elő a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A darabban ugyanis remek szerepek kínálkoznak a másodéves hallgatók számára. A nyári játé­kokat illetően a Nemzeti Színház évről évre együttműködik a Gyulai Várszínházzal. Vidnyánszky Attila igazgató úrtól érkezett a kérdés, hogy kivitelezhetőnek gondolom-e azt, hogy Molnár Ferenc Az ibolya című művét elvigyük a városba. Hozzátette még, hogy a darab mellé választhatnánk egy másik Molnár-egyfelvonásost is. Ekkor jeleztem neki, hogy korábban mindkét darabbal foglalkoztam már, de szívesen megrendezem őket ismét. Vid­nyán­szky Attila amiatt is fogadhatta el az ötletemet, mert ebben a darabban a Nemzeti Színház színészei eljátszhatják a korosztályuknak megfelelő szerepeket. Másrészt az is motiválhatta döntésében, hogy az egyetemen oktató tanárok így együtt játszhatnak a hallgatókkal. Ez pedig mindenképp egy ideális helyzet. Fontos hangsúlyozni, hogy a hallgatók esetében nem csupán statisztálásról van szó, hiszen ezek a karakterek komoly szerepformálást igényelnek. Viszonylag ritkán fordul elő, hogy a hallgatók már má­sod­éves korukban ilyen nagy szerepeket játszanak. Leginkább tehát ez az eredője annak, hogy ismét ezekhez a darabokhoz nyúltam. Öröm számomra, hogy az Egy, kettő, három – Az ibolya a Nemzeti Színház következő évadának műsorába is bekerült.

Mit érdemes tudni az előadásban játszó színészekről? Kik játsszák a főbb szerepeket?
R. Z.: Az Egy, kettő, három férfi főszerepét Schnell Ádám játssza, ami egy jutalomjáték is egyben. A darabban Schnell Ádám mellett egy kisebb szerepben nagyszerű színészünk, Bodrogi Gyula is meg­mu­tatkozik, valamint a társulatból Kristán Attila, Rácz József, Tóth László és Szép Domán is fontos szerepeket játszanak. Ez önmagában már elegendő indok arra, hogy az Egy, kettő, három felkerüljön a Nemzeti Színház repertoárjára. A fiatal, színész pályára törekvő hallgatóknak Az ibolya című darab is komoly szereplehetőségeket kínál.
hirdetés

Legutóbb Joaquin Phoenix hangját kölcsönözte a nagy sikerű, Todd Phillips rendezte Joker című filmben. Számíthatunk-e Öntől a közeljövőben ehhez fogható szinkronszerepre?
R. Z.: A szinkronizálás a sok egyéb feladatom miatt egy ideje háttérbe szorult. Időnként egy-egy kisebb szerepet vállalok, de ahhoz mérhető jelentős munkáról, mint amilyen legutóbb a Joker volt, egyelőre nem tudok.

Színészként milyen feladatok várnak Önre a következő évadban?
R. Z.: Színészként hál’ Istennek igencsak dús évadnak nézek elébe. Sík Sándor különleges, István király című darabjában a címszerepet játszom. Rendkívüli felfedezés volt többünk számára is, amikor az előadás szövegét elolvastuk. Tudomásom szerint ez a színdarab korábban nem volt még színpadra alkalmazva. Ez lesz tehát a legfőbb szerepem, de emellett a Valerij Fokin rendezésében megvalósuló Lear királyban is játszom, sőt Gogol A revizorjában is van szerepem. Öröm számomra, hogy három ilyen kiváló feladat vár rám a következő évadban.




vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor