Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 2., csütörtök
Zsigmond

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
A szerelemnél erősebben összeköthet a közös árvaság
2023-07. szám / Nagy Klaudia

Az Üvöltő szelek Emily Brontë egyetlen regénye, amely középpontjában egy különös szerelemi történet áll. A műből készült balett-, film-, opera- és musicalfeldolgozás is. Magyarországon isme­re­teink szerint kétszer mutatták be prózai színpadon, 1993-ban Garas Dezső, 2000-ben Schwajda
György rendezésében. Az irodalmi klasszikus a Benoit Produkció és a Szentendrei Teátrum ko­produkciójában augusztus 11-én és 14-én kerül színpadra egészen rendhagyó formában, sok zenével, illusztris szereposztással a szentendrei Városháza udvarán. Az Üvöltő szelek musical rendezőjével, Máthé Zsolttal, az Örkény István Színház színművészével a premier előtt beszélgettünk.

Ha jól tudom, régóta tervben van, hogy Emily Brontë regényét szín­pad­ra vigyétek. Honnan jött az ötlet?
M. Zs.: A terv régi. Mátyássy Bence terve. Amikor a HOPPart Társulat bemutatta a Chicagót, azután vetette fel Bence, hogy a Brontë-regény­ből zenés előadás készülhetne. Én tavaly év elején beszélgettem vele erről sok más közös terv kapcsán, és kapcsolódtam be a megva­ló­sításba.

Mit szeretnél kiemelni ebből a viharos szerelmi történetből?
M. Zs.: Két ember életen is túlmutató ragaszkodását egymáshoz. Hogy a szerelemnél erősebben összeköthet a kisgyermekkorból szár­ma­zó közös árva­ság. Hogy a családokon belüli erőszak, „emberevés” kortalan jelenség, illetve a következő generációk milyen reménytelenül próbálnak mindent helyrehozni, jobban csinálni.

A színpadi adaptáció során mire kellett odafigyelned? Mennyire lesz más, mint a könyv?
M. Zs.: A történet, a cselekmény követhetőségét garantálni kell, hogy a néző – akár olvasta az eredetit, akár nem – ne veszítse el a fonalat a nevek, helyszínek és idősíkok között. Noha négy színész játszik el tizenegy szerepet két generációban, mégis azt az igényt próbáltam kielégíteni, hogy létrejöjjön a teljes re­gényélmény.

Nemcsak az adaptációért és a rendezésért felelsz, hanem a darab dalszerzője is vagy. Könnyen írsz dalszöveget? Honnan meríted az ihletet?
M. Zs.: Igen, a dalszövegírás könnyen megy. Szerencsére sok munkám van, ezért úgymond folyamatos a gyakorlat és a lendület. Brontë-nak vannak versei, amelyek hangulatban, témában is nagyon passzolnak a regény világához, ráadásul magyar fordításban. Ezeket alapul vettem a dalszövegek megírása előtt.

Kákonyi Árpád szerezte az előadás zenéjét. Miért pont őt kértétek fel, és mi jellemzi a zenei világot?
M. Zs.: Bence eleve Árpival tervezte a zene megírását, nekem pedig tíz éve kollégám az Örkény Színházban, ahol ő a zenei vezető, és a fent említett HOPPart-féle Chicago egyik zenei koncepció felelőse volt. Az Üvöltő szeleknek alapvetően könnyűzenei megközelítése van, amit a hangszerelés is jellemez: dob, basszus, gitár, zongora, billentyűs hangszerek, harangjáték. És mint a Chicagónál, itt is a színészek a zenekar.
hirdetés


A produkcióhoz négy színész csatlakozott: Tornyi Ildikó, Zsigmond Emőke, Formán Bálint és Mátyássy Bence. Miért rájuk esett a választás?
M. Zs.: Erős szempont volt az énekes és hangszeres tudás. Valamint olyan színházi tapasztalat, amelyet valamilyen „kísérletezőbb” zenés színházi produkcióban szereztek.

Milyen látványvilágra számíthat a közönség?
M. Zs.: Képzeljünk el egy gazdag földbirtok házának nappaliját, ami nincs használatban, ezért minden fehér lepedők alatt rejtőzik. Ezek alól bukkannak elő a hangszerek, bútorok, ahogy a történet beindul, ami valójában egy visszaemlékezés.

Egyelőre csak két előadást láthatunk Szentendrén, a Városháza udvarán augusztus 11-én és 14-én. Ho­gyan tovább?
M. Zs.: Természetesen szeretnénk életünk végéig játszani, utaztatni (a látvány kialakításánál ez alap­szem­pont volt). Mivel a dolog kísérleti, és eléggé sokismeretlenes egyenletnek tűnt a megvalósítás, ezért messzebbre még nem terveztünk. De mindenképpen keresünk helyet és módot, hogy tovább játszhassuk és tovább tökéletesíthessük az előadást.

Jegyvásárlás:
Augusztus 11. és 14.: https://szentendreiteatrum.jegy.hu/





vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor