Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 3., péntek
Tímea, Irma

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Sztárszoprán és slágeroperák szeptemberben az Operaházban
2023-08. szám

Kristīne Opolais fellépésével folytatódik 2023. szeptember 17-én a Sztárestek zongorával című sorozat az Andrássy úti dalszínházban, ahol a 140. évad nyitányán A varázsfuvolát színpadi, a Pillangókisasszonyt koncertszerű változatban is meghallgathatja a közönség.

A világ operaszínpadait, köztük Bécs, Berlin, London, Milánó és New York legnevesebb dalszínházait főként Puccini-szerepekben meghódító Kristīne Opolais Dvořák Ruszalkájának hősnőjeként is nagy feltűnést keltett, mikor 2010-es müncheni debütálása alkalmával csuromvizes ruhában énekelt Martin Kušej rendezésében. Ugyancsak emlékezetes alkalom volt 2014-es New York-i beugrása, mikor egy Pillangó­kis­asszony-előadás másnapján, alig párórás pihenést követően alakította Mimìt a MET délután 1 órakor kezdődő élő Bohémélet-közvetítésében.

A fentiekből is kitűnik, hogy a kiváló színészi kvalitásokkal is rendelkező lett szoprán, ha megérzései azt súgják, szívesen hoz kockázatos döntéseket. A közelmúltban a Theater an der Wien radikális felfogású Toscájában énekelt (amit szintén Martin Kušej rendezett és Bretz Gábor alakította benne Scarpiát), Marina Abramović 7 Deaths of Maria Callas (Maria Callas 7 halála) című alkotá­sában Nápolyban mutatkozott be Cso-cso-szanként, míg Puccini Pillangókisasszonyának címszerepét Drezdában és Wrocławban formálta meg. Emellett számos alkalommal lépett már a közönség elé koncert­szerű operaelőadásokban és gálahangversenyeken, ilyen volt másfél éve első budapesti fellépése is, ahol az OPERA Zenekar közreműködésével válogatott az olasz operairodalom gyöngyszemeiből. Andrássy úti debütálására most egy intimebb hangvételű, zongorás ária-dalest ad alkalmat, ahol partnere honfitársa, Agnese Egliņa lesz. Kiváló előadói készségének és magas színtű technikai tudásának köszönhetően a lett zongoraművész szólistaként és kamarazenészként is nemzetközi elismertséget vívott ki magának, mindemellett rendszeresen tart mesterkurzusokat Európa-szerte, valamint az Egyesült Államokban, Dél-Afrikában és Kínában is, így minden bizonnyal méltó partnere lesz Kristīne Opolais operaházi bemutat­kozásának.
hirdetés

Miközben a lett díva személyében egy világhírű Cso-cso-szán-énekes vendégeskedik Budapesten, a Magyar Állami Operaház Pillangókisasszony-előadása a Dubaji Opera meghívásának köszönhetően öregbíti 139 éves dalszínházunk hírnevét a Közel-Keleten. Az Egyesült Arab Emírségekből hazatérve – és remélhetőleg az ottani kedvező fogadtatás élményeivel feltöltődve – az együttes 2023. szeptember 23-án és 26-án az Operaházban is előadja Puccini egyik legismertebb művét. Mivel a jelmezek és díszletek utaztatása nem veheti fel a versenyt a művészek – és hangszereik – hazaérkezésének sebességével, a két előadás koncertszerű változatban lesz hallható, még jobban kiemelve az énekhang szépségeit és a zenében rejlő drámaiságot. A darab főbb szerepeit kiváló magyar énekesek – Kriszta Kinga (Cso-cso-szán), Brickner Szabolcs (Pinkerton), Gál Erika (Szuzuki) és Szegedi Csaba (Sharpless) – tolmácsolják, a Magyar Állami Operaház Zenekarát és Énekkarát (karigazgató: Csiki Gábor) Kovács János dirigálja.

Ezt megelőzően A varázsfuvola nagy sikerű augusztusi sorozatára tekintettel az OPERA szeptember 8-án, 9-én, 10-én és 15-én négy további előadást tart Mozart népszerű operájából. Szinetár Miklós 2014-es, felnőttek és gyermekek számára egyaránt lebilincselő rendezésének főbb szerepeit olyan elismert művészek alakítják kettős szereposztásban, mint Rab Gyula és Horváth István (Tamino), Sáfár Orsolya és Kriszta Kinga (Pamina), valamint Cser Krisztián és Kovács István (Sarastro). Az Éj királynőjének alakját a felvidéki Bodor Éva és a cseh Lucie Kaňková kelti életre, míg Papagenót és Papagenát Haja Zsolt és Molnár Ágnes formálja meg. Az OPERA együtteseit az Óbudai Danubia Zenekar művészeti vezetője, Hámori Máté vezényli.


vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor