Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 3., péntek
Tímea, Irma

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Nemcsák Károly, aki a főszerepet most a színház felújításában játssza
2023-08. szám / Boros Norina

Ha mese lenne, akkor biztosan úgy kezdődne, „hogy már az első pillanattól kezdve tudtam, hogy együtt fogunk dolgozni”. A valóságban a munkakapcsolatunk nem így indult.
A Szente Vajk által rendezett Puskás musical hozott minket össze. Akkoriban a darab kommunikációs vezetője voltam, Nemcsák Károly Farkas Mihály szerepét alakította, kettős szereposztásban Nagy Sán­dor­ral. Egy rádióinterjúnak köszönhetően lett szorosabb a kapcsolatunk, ugyanis – amit ezúton is köszönök neki – Sanyi annyira elfoglalt volt akkoriban, hogy félve ugyan, de fel kellett hívnom Nemcsák Károlyt, hogy van-e kedve eljönni nyilatkozni. Hál’ istennek volt. Én azóta távoztam a produkciótól, ő viszont néha Farkas elvtárs, amikor játsszák a darabot. Az utam egészen a József Attila Színházig vezetett, ahol 2011 óta ő az igazgató. Bátran mondhatom az ott dolgozó alkalmazottak nevében is, hogy egy család lettünk. Ő ennek a családnak a mindenki által szeretett és nagyra becsült vezetője. A következő évadunkról beszélgettem vele.

A 2023/2024-es évadban milyen darabokkal készül a József Attila Színház?
N. K.: Az első bemutatónk Willy Russell Vértestvérek című darabja lesz szeptember 30-án, aminek az előkészületi munkálatai már elkezdődtek Lengyel Ferenc rendezésében. Tartottunk már belőle egy házi­fő­próbát, s ezzel az előadással kezdjük az évadot. Azonban már augusztus végén, szeptember elején több olyan rendezvény lesz, ame­lyen részt vesz a színház. például a Terézvárosi Fesztivál vagy a Pozsonyi Piknik. A nagyközönség már itt is láthat részleteket a Vértestvérek musicalból. Augusz­tus 21-ével elindul az intenzív munka a színházban. Párhuzamosan próbálja Hargitai Iván Peter Shaffer Equus című darabját, aminek október 6-án lesz a bemutatója. Iz­ga­tot­tan várjuk az évadkezdést, mert nagyon fontos, hogy újra találkozzunk a közönségünkkel. Az októberi időszak felújításokkal fog telni. Közben elindul egy új darab próbája is október végén, Shakespeare Vízkereszt, vagy bánom is én címmel Kiss Csaba rendezésében. Fogadni fogunk vidéki színházakat is, és mi magunk is megyünk vidékre játszani több darabunkkal, valamint folytatjuk a határon túli magyar színházi programunkat is. Tovább folytatódik az ifjúsági programunk, a kulisszajárásaink, és több előadással érkezik hozzánk a székesfehérvári Vörösmarty Színház, és mi is több előadással megyünk vendégjátszani. Az évad második felében Heltai Jenő Naftalin című darabját mutatjuk be. Az utolsó nagyszínházi bemutatónk pedig a Sírpiknik című komédia lesz.

Hogyan kerülnek a darabok kiválasztásra?
N. K.: Negyedik éve, hogy szerződtetett társulattal rendelkezik a színház. A mi koncepciónk mindig az, hogy a színművészeinkre keresünk darabot. Fontos, hogy olyan darabokat találjunk, amikben igazán jó feladatok vannak a színészeink számára. A fiatalok esetében szeretnénk, hogy a saját karrierjüket, szak­májukat építsék, fejlődjenek. Az idősebb kollégák esetében pedig a színház felelőséggel van a művészi pályá­juk iránt.
hirdetés

Igazgatói teendőid mellett színművész vagy. A jövő évadban miben fogsz játszani?
N. K.: Mindig érzékeny téma, hogy az igazgató mennyit játszik, vagy ha éppen rendező, akkor mennyit rendez. Komoly dilemmában vagyok, amikor szerepekről van szó. Sok esetben érzem azt, hogy fölösleges kívülről hívni valakit, de azt is látom, ha egy meghatározó vendégművész érkezik a színházunkba, az na­gyon jót tesz. Például nagyszerű volt, hogy Az imposztor főszerepére Benedek Miklóst kértük fel. Azt gondolom, ha nekem való feladatok vannak, akkor nem biztos, hogy nekem ezek elöl ki kell térnem. Játszom az Alku, a Portugál, a Régimódi történet és A gyertyák csonkig égnek című darabokban. A kö­vet­ke­ző évadban nem fogok új darabban szerepelni. Nem is bánom, mert egy próbaidőszak rendkívül nehéz számomra, mivel az igazgatással járó feladataim a próbák után várnak rám, így a késő estébe nyúlik a munkaidőm. Készülünk egy nagyon komoly feladatra, ezért is jó, hogy nem kaptam új szerepet a következő szezonban. Szeretnénk a színházépületet tovább építeni, erre már egy feltételes közbe­szer­zés­sel el is indult a folyamat. Arra várunk, hogy a kormány biztosítson anyagi lehetőséget. A színpadtechnika, a hangtechnika, a világítás újul majd meg, és közel 1000 négyzetméterrel nagyobb területet kap a színház. Az épület jelen pillanatban egy művelődési színház szintjén van, nagyon ráfér, hogy ezt a beruházást meg tudjuk valósítani. Bízunk abban, hogy a gazdasági nehézségek ellenére lesz erre lehetőségünk.

Szeptember 16-án egy nagyszabású utcabállal készül a színház. Mit lehet erről tudni?
N. K.: Az utcabál nagyon régi szokása a színháznak. Rengeteg meglepetéssel készülünk. Az egész rendez­vény lényege az, hogy minél több lehetőséget biztosítsunk magunknak és a közönségünknek a köz­vetlen beszélgetésre. Fontos, hogy a nézőink érezzék a szeretetünket, és mi is érezzük az ő szeretetüket.



vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor