Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 2., csütörtök
Zsigmond

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
„Nem tudtam, hogy itt akarok lenni, de amint itt lehettem, vágytam rá”
2023-08. szám

A Karinthy Színházban az idei évad első bemutatójára már szeptember elején sor kerül. William Shakespeare Hamletjét Ilja Bocsarnikovsz átdolgozásában és rendezésében láthatjuk színpadon először szeptember 1-jén 19 órakor. A Hamletet alakító Karácsony Gergely színművésszel beszél-
gettünk a darabról és az évad új előadásairól.

Milyen volt a Karinthy Színházzal való közös munka az előző évadban?
K. G.: Az első bemutatóm a Karinthy Színházban A bűvös szék című előadás volt 2023-ban, így az előző évadban ismerkedhettem meg közelebbről a színház színpadával, légkörével. Teljesen magával ragadott a hely, a közösség. Családias, jó hangulat, mindent átitat a színházi szeretet. Ebben az időszakban rajzo­lódott ki annak a lehetősége is, hogy mint állandó társulati tag szer­ződ­hetek a színházhoz. Nem volt okom, hogy hosszan töprengjek a válaszon. Egy olyan helyet ismerhettem meg, ahol fontosak a tradí­ci­ók, a „Karinthy-örökség” és az újdonság is. Lehetőség van a műhely­mun­kára és a minőségi szórakoztatásra, a tanulásra, mindez jó han­gu­­latban. Nem tudtam, hogy itt akarok lenni, de amint itt lehettem, vágy­tam rá.

A 2023/24-es évad során több darabban is találkozhatunk a neveddel. Melyik előadást miért várod?
K. G.: Első bemutatóm az évad során a Hamlet, ami nagy kihívás, ugyanakkor nagyon izgalmas és minden energiát lekötő folyamat. Régóta vágyom rá, hogy dolgozhassak Ilja Bocsarnikovsszal. Nem is gondoltam rá, hogy egy ilyen szerep kapcsán ismerkedhetek meg vele közelebbről. Shakespeare szövege varázslatos, minél többet foglalkozom vele, annál jobban beleszeretek. Ilja ennek a szövegnek a felhasználásával egy nagyon lendületes, mély, sűrű koncepción, átdolgozáson keresztül álmodja velünk színpadra ezt a művet. Nem megszokott formát láthatnak majd a nézők, de szerintem nagyon érvényes alkotás van készülőben, Iljának erős szándéka van ezzel Hamlettel, rendkívül inspiráló alkotó. Ezt követően az Árgyélus királyfi és Tündérszép Ilonát mutatjuk be októberben. Szerintem sok színész vonakodik, amikor meseelőadásról van szó, főleg a rossz tapasztalatok miatt. Az ilyen próbafolyamatok a kötelező körök „letudásának” részét szokták képezni sokszor. Azonban már az olvasópróbán kiderült, hogy ez az előadás más lesz: egy igazi lélekemelő családi előadás. Berettyán Nándor nagyon felkészülten, tele szenvedéllyel jött az olvasópróbára, beleásva magát a mesék világába. Nemcsak koncepciót, de lelkesedést is hozott magával. Olyan próbafolyamat áll előttünk, ahol a mese igenis fontos. Decemberben lesz a Bestseller című előadás premierje, a darab európai bemutatója a Karinthy Színházban lesz. Ez már önmagában izgalmas, de a darabot olvasva még inkább, amely tele van humorral, iróniával. Szerintem ebben az előadásban a színháznak sikerül ötvöznie a tradíciót és az újdonságot. Egy New York-i barátommal is beszéltem, aki mesélt nekem a darab sikereiről a Broadwayn. Sokat fogunk nevetni a próbákon, azt hiszem, ez jutalomjátéknak is nevezhető. Majd következik Fejes Endre műve, a Vonó Ignác: egy igazi 20. századi magyar történelmi áttekintés. Mindez Verebes Istvánnal. Egy rövid, de annál nehezebb szerep vár rám. Nagyon várom, összetett a feladat, nagyon sűrű. Jó kihívás.
hirdetés

Milyen várakozások, elvárások vannak benned az idei évadot tekintve?
K. G.: Várakozás van bennem minden reggel, amikor elindulok a színházba. Várom, hogy beléphessek, találkozzak a kollégákkal az öltözőben, hogy elkezdhessem a próbát, bármilyen kérdések vannak bennem, bármilyen nehéz is a szerep. Várom, hogy megérkezzek, és azt csinálhassam, amit szeretek. Tanulni. Egy olyan helyen, ami azonnal beszippant.






vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor