Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 3., péntek
Tímea, Irma

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
„Az elmúlt évek munkája kezd egyre magabiztosabban megmutatkozni”
2023-08. szám / Zsigmond Nóra

Berzsenyi Bellaagh Ádámmal, a Budaörsi Latinovits Színház nemrégiben újraválasztott igazga­tójával beszélgettünk, aki a 2023/2024-es évadukról mesélt nekünk.

Mire számíthatnak a nézők a Budaörsi Latinovits Színházban a 2023/2024-es évadban?
B. B. Á.: Nagyon különleges hangulata lesz ennek az évadkezdésnek, hiszen most szeptemberben lesz kereken tíz éve, hogy színházunk Budaörsi Latinovits Színház néven működik a korábbi Budaörsi Játékszín után. Úgy látom, hogy az elmúlt évek munkája kezd egyre magabiztosabban megmutatkozni, egyre erő­sebb kontúrjai vannak ennek a színháznak, annak a művészeti tevékenységnek, amit itt végzünk. Ez az egyre határozottabb arculat inspirált arra, hogy azokat az alkotókat szólítsuk meg, akik végül a következő évad előadásait létrehozzák majd.

Mivel indul az új évad Budaörsön?
B. B. Á.: Megkértem Máté Gábort, hogy térjen vissza hozzánk ren­dező­ként. Egy kortárs amerikai darab ősbemutatóját rendezi majd, amely­nek a címe John. Írója a nálunk még kevéssé ismert, Pulitzer-díjas Annie Baker, fordítója pedig Németh Nikolett, színházunk drama­turgja. A négyszereplős előadásban, amely úgy titokzatos és miszti­kus, hogy közben a párkapcsolatok és a múlttal való szembenézés kérdéseit feszegeti, Takács Katalint, Bánsági Ildikót, Böröndi Bencét és Hartai Petrát láthatják majd a nézők.

A folytatásban mire számíthatunk?
B. B. Á.: A következő bemutatónk decemberben lesz, ez Molnár Ferenc Liliomja Kovalik Balázs rende­zé­sében, Alföldi Róberttel a címszerepben. Régi álmom látszik megvalósulni ezzel, mert szerintem a Liliom a magyar színháztörténet egyik legcsodálatosabb alkotása. Alföldi Róbert barátom hosszú évek óta dolgozik a színházunkban, számos nagy sikerű előadást rendezett már Budaörsön, de színészként most először láthatják a nézők. Ennél nagyszerűbb színészi bemutatkozás nem is lehetne számára nálunk, azt hiszem. Nem mellesleg Kovalik Balázzsal is régóta szeretnénk dolgozni, ő elsősorban operarendezőként ismert, és mostanság leginkább Németországban dolgozik. Nagyon izgalmasnak ígérkezik, hogy egy ilyen formátumú rendező, olyan szakmai múlttal a háta mögött, mint az övé, egy magyar klasszikus prózai műhöz nyúl, és Alföldi Róberttel játszatja el Liliom szerepét. Ez az inspiráló találkozás pedig társulatunk remek tagjainak (Hartai Petra, Spolarics Andrea, Böröndi Bence, Ilyés Róbert, Juhász Vince és Bregyán Péter) közremű­ködésével valósul meg, ennél erősebb lezárása nem is lehetne a 2023-as évnek.
Mit tartogat az évad a 2024-es év első felében a nézőknek?
hirdetés

B. B. Á.: Nem állunk meg a klasszikusokkal, az évad további két nagyszínpadi előadása is klasszikus színmű. Ördög Tamás állítja színpadra februárban Tennessee Williams A vágy villamosa című drámáját. Blanche DuBois-t társulatunk remek színésznője, Takács Katalin játssza majd, az ő partnere, Stanley Kowalski pedig Rába Roland lesz vendégművészként. Mellettük Bohoczki Sára, Ilyés Róbert, Páder Petra, Fröhlich Kristóf, Sas Zoltán és Bregyán Péter lesznek láthatók az előadásban.

Az évad végén pedig még egy hatalmasat ugrik a társulat, ha jól tudom.
B. B. Á.: Igen, az évad utolsó nagyszínpadi bemutatója a Hamlet lesz – a Budaörsi Latinovits Színházban immár hatodik alkalommal rendező Alföldi Róbert értelmezésében. A címszerepet Fröhlich Kristóf játssza majd, mellette vendégművészként Pelsőczy Rékát, társulatunkból pedig Mertz Tibort, Szőts Orsit, Takács Katalint, Böröndi Bencét, Hartai Petrát, Chován Gábort, valamint két, a gyakorlatát nálunk töltő, ötödéves SZFE-hallgatót, Juhász Vincét és Sas Zoltánt láthatják majd a nézők. Ezt az előadást is nagyon várom, és nem csak amiatt, mert Shakespeare legnagyobb művéről van szó. A Hamletet megcsinálni mindig hatalmas kihívás. Mindig van egy nagy adag félsz az emberben, ha ilyen anyaghoz nyúl, de azt gondolom, hogy mostanra megérett rá a társulat, illetve az évek során létrejött egy olyan szakmai párbeszéd Robi és a színészeink között, ami erős alapja lehet annak, hogy egy nagyszerű előadás születhessen.

A négy nagyszínpadi előadáson túl mit tartogat még az évad?
B. B. Á.: Színházunk történetében először tűzünk műsorra babaszínházi előadást. A Vacok címet kapott produkciót két népszerű színészünk, Szőts Orsi és Fröhlich Kristóf előadásában láthatják majd a legkisebbek a Városi Ifjúsági Klubban. Jövő májusban pedig egy ifjúsági előadással búcsúzunk az évadtól, méghozzá Médea és gyermekei archetipikus történetével, amelynek számtalan feldolgozása közül ezúttal két svéd kortárs szerző, Suzanne Osten és Per Lysander változata kerül színre nálunk Médea gyermekei címmel. Ez a Médea napjaink európai, azaz kényelmesre és észszerűre fazonírozott világában játszódik, szereplői Páder Petra, Chován Gábor, Szőts Orsi, Koós Boglárka és Juhász Vince lesznek. Az előadást, amelyhez drámapedagógiai foglalkozás is kapcsolódik majd, én rendezem. Várjuk szeretettel nézőinket a következő évadban is!



vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor