Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 2., csütörtök
Zsigmond

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Bulinegyed mellé kultúrnegyed – Utcai örömzene és Spinoza Zsidó Fesztivál
2023-08. szám

A bulinegyed közepén működő Spinoza Színház sokat tesz azért, hogy a negyed ne csak buli­negyed, de kultúrnegyed is legyen. Hogy mindezt hogyan? Utcai örömzenekoncertek sorozatával, a 21. Spinoza Zsidó Fesztivál gazdag programjával, valamint színházi bemutatók sokaságával.
Ennek részleteiről faggattuk a színház igazgatóját, Sándor Annát.

Mi ez az utcai örömzenekoncert-sorozat?
S. A.: A Spinoza Színház tavaly volt 20 éves. Ennek örömére öt hó­na­pon keresztül, májustól szeptemberig minden héten ingyenes örömze­ne­kon­certet szerveztünk a Dob utcában. Ilyen még nem volt Budapest történemében, hogy egy civil szervezet 20 utcai, ingyenes koncertet adjon a városlakónak. Az utcai koncertsorozat hatalmas siker volt ta­valy, hetente 200 széket raktunk le a koncertek színhelyén, ami több­nyire nem volt elég. Tavaly óta mind a mai napig folytonosan kapjuk a kéréseket-kérdéseket, vajon lesznek-e idén is utcai örömzene­kon­cer­tek. Mondhatom örömmel: igen! Lesznek!

Hol? Mikor? És kik lépnek fel?
S. A.: A Budapest 150 éves ünnepségsorozatán belül Erzsébetváros vállalta fel a zsidó kultúra bemutatását. Részint ennek keretében, Erzsébetváros, valamint a MAZSIHISZ együttműködésével megint zsidó örömzenekoncert-sorozatot szervezünk a Dob utcában. Hogy mikor? Szeptember valamennyi csütörtökén, délután 5 órakor, a Dob utcai a Carl Lutz-emlékműnél. A koncertek természetesen ingyenesek, és a zsidó zenei világ legjobb képviselői lépnek fel: Jávori Fegya, Bíró Eszter, Nógrádi Gergő, Klein Judit, a Sabbathsong Klezmer Band és még sokan mások.

Mit lehet tudni a 21. Spinoza Zsidó Fesztiválról?
S. A.: Egy helyen, a Spinoza Színház kis színpadán a zsidó kultúra szinte valamennyi ága jelen lesz: zsidó témájú drámasorozat (Herzl, Capa, a világhírű háborús fotós, A Latabárné fia, Albina – a nő a Nobel-díj mögött, Írd újra, Shakespeare!), politikai kabaré (Mózes és Jézus Pesten), zenés játék (bibliai történetek dalokban), előadások (Jézus „személyisége”), filmek (Bruck Edith, a magyar Anne Frank). A fesztiválon továbbá koncert koncert hátán (egy Leonard Cohen-koncert és a klezmer koncertek elmaradhatatlanok). Ki gondolná, hogy az illuzionisták, mentalisták jó része zsidó volt (Uri Geller, Hudini, Hanussen), ezért e téma is helyet kap a fesztiválon.
hirdetés

Mikor? Hány program? Kik a közreműködők?
S. A.: A fesztivál háromhetes lesz, szeptember 29-én kezdődik, és október 19-ig tart. Összesen 22 prog­ram lesz, 101 közreműködővel. Az ifjúság számára két speciális zenei program lesz: a Spinoza Színház alatti, Lámpás nevű romkocsmában zsidó elemekkel tarkított jazz-, blues-, rockkoncertek (Gerendás Péterrel és Fellegi Balázzsal), ahová a belépés ingyenes. A 101 közreműködő között olyan művészek és előadók szerepelnek, mint Gyabronka József, Csákányi Eszter, Cserna Antal, Schneider Zoltán, Makranczi Zalán, Peller Károly, Kováts Kriszta, Ódor Kristóf, Grisnik Petra és még sokan mások

Milyen bemutatók lesznek mostanában a Spinoza Színházban?
S. A.: A Spinoza Színház filozófiája a szórakozva tanítás: egyszerre szórakoztatni és tanítani is akarunk. Műsorunkat tehát egyrészt eszerint állítjuk össze. Másrészt a Spinozának sajátos és hangsúlyos emlékezetpolitikája van: a kerek évfordulókat megragadjuk egy-egy téma bemutatására. Így mutattuk be például az amerikai Pulitzer-díj első átadásának100. évfordulójára a magyar származású Joseph Pulitzer életét, munkásságát. Mata Hari kivégzésének ugyancsak 100. évfordulójára mutattuk be a Mata Hari című operánkat, annál is inkább, mert a közhiedelemmel ellentétben Mata Hari valójában sem kém, sem táncosnő nem volt. Latabár Kálmán első fellépésének 100. évfordulójára mutattuk be tavaly A Latabárné fia című monodrámánkat, amely Latabár egy másik arcát mutatja be. A következő bemutatónk apropója októberben a 130 évvel ezelőtt született Lakner bácsi lesz. Majd ezt követi novemberben a 2010-ben elhunyt Popper Péter 90. születésnapja alkalmából a pszichológus számára írt zenés játékunk, melyben Popper Péter az élet különböző problémáira ad humoros formában tanácsokat.

Lakner bácsi? Ki ő?
S. A.: Ugye, ugye?! Ön se tudja! Ezért kell a bemutató. Lakner Artúr neve egykor fogalom volt, ma már alig ismerik. A 20 évig működő gyerekszínházában olyan gyerekekből nevelt nagy színészeket, mint például Ruttkai Éva, Zsolnai Hédi, Galambos Erzsi, Harkányi Endre és még sokan mások. Lakner bácsi utolsó gyerekelőadása tragikus volt. Lakner Artúrt mint zsidót a kecskeméti gyűjtőtáborból Auschwitzba depor­tál­ták. Mielőtt az Auschwitzba induló vagonba betuszkolták volna, a sínek mellett még gyerekelőadást szervezett a szorongó gyerekeknek, akikre szintén Auschwitz borzalma várt. Lakner Artúrt Auschwitzban ölték meg, 51 éves volt. Hát ezért a bemutató.


vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor