Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 2., csütörtök
Zsigmond

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Színházigazgató – félidőben
2023-08. szám / ZM

Lipics Zsolt Jászai Mari-díjas színművész a Pécsi Nemzeti Színház igazgatója. Pécsett született és itt is érettségizett, a Színház- és Filmművészeti Főiskolán Kazimir Károly osztályában diplomázott 1988-ban, színházi gyakorlatát a Katona József Színházban töltötte. Diploma után a Szegedi
Nemzeti Színház, majd a kaposvári Csiky Gergely Színház társulatának tagja volt, 1998-ban, 25 éve szer­ző­dött a Pécsi Nemzeti Színházhoz. A város közkedvelt színművésze 2021 februárjától az intézmény igaz­ga­tója is lett sikeres pályázatával. Igazgatói ciklusának felénél az elért eredményekről, tapasztalatokról és persze a jövőre szóló terveiről beszélgettünk.

Félidőhöz érkezik színházigazgatói ciklusa. Hogyan összegezné az el­múlt két és fél évet?
L. Zs.: Nehéz lenne röviden összefoglalnom. A covid után gőzerővel kezdtünk újra dolgozni, a nézők özönlöttek hozzánk, látogatottságunk közel 100%-os, sok produkciónkra szinte alig lehet jegyhez jutni. Óriá­si sikernek örvendő Erkélykoncerteket tartunk a Színház téren össze­gyű­lő nézőknek, még szorosabbra fűztük kapcsolatunkat a Pécsi Ba­let­tel, nagy hangsúlyt fektetünk az ifjúságnevelésre, napelemrendszert telepítettünk, számos fesztiválnak adunk otthont. Óriási munka van mögöttem, és sok munka vár még rám. Számos tervemet sikerült már megvalósítanom, és azon dolgozom, hogy lehetőleg minden válla­lá­so­mat teljesítsem a rendelkezésemre álló idő alatt.

Milyen szempontokat vesznek figyelembe az évad műsortervének összeállításában?
L. Zs.: Természetesen minden korosztály igényeit igyekszünk kielégíteni. Minden műfajt kötelességünk műsorra tűzni és repertoáron tartani, szeretnénk sokféle ízlésnek megfelelni, mindig szem előtt tartva, hogy előadásainkkal minőséget produkáljunk minden műfajban.

Hogyan befolyásolja a terveket a változó társadalmi környezet, a gazdasági nehézségek?
L. Zs.: Megvalósításuk – a manapság minden eddiginél gyorsabban változó gazdasági és társadalmi kör­nye­zet­ben – folyamatos újratervezést igényel. Az már biztosan látszik, hogy soha nem volt ennyire meg­hatá­rozó a Pécsi Nemzeti Színház életében az üzleti szempontok előtérbe helyezése, a minél magasabb jegybevétel. Előadásainkkal „biztosra kell mennünk”, nem „kísérletezhetünk” kedvünkre. Olyan pro­duk­ció­kat kell létrehoznunk, melyeket bérletszünetben is műsoron tudunk tartani és sok nézőt vonzanak.
hirdetés

A színházcsinálás alapvetően csapatmunka, a háttérben és a színpadon egyaránt. Milyen az Ön csapata, hogyan sikerült az építkezés ezen a téren?
L. Zs.: Jó színházat szeretnék csinálni, jó emberekkel. A csapatépítés jó úton halad. Pozitív gondolkodású, professzionális szakemberekkel igyekszem körülvenni magam. Olyanokkal, akiknek a színház nemcsak egy munkahely, hanem talán szerelem is egyben. Nagyon fontosak számomra a jó kollegiális, netán baráti kapcsolatok, egymás személyének, munkájának megbecsülése és tisztelete. Szeretném, ha intéz­mé­nyünk a „béke szigete” lenne.

És ha már építkezés. A Pécsi Nemzeti Színház a nagy felújítás előtt álló nagy színházak közül való. Milyen tervek, lehetőségek állnak Önök előtt?
L. Zs.: Nagyon bízom abban, hogy mihamarabb sor kerülhet egy teljes körű felújításra, mely már nem halogatható. Folyamatosan lobbizom azért, hogy ez a remek társulat egy megújult épületben szolgálhassa még évtizedekig a régió színházszerető közönségét.

Ön közkedvelt színésze városának. Színházigazgatóként is sokat tesz a város és a régió minőségi szóra­koztatásáért. A műsortervet nézve, idén rendezőként is bemutatkozik. Hogy esett a választása A király beszéde című nagy sikerű film színpadi adaptációjára?
L. Zs.: Régóta kacérkodom a gondolattal, hogy rendezőként is bemutatkozzak. Lenyűgözött a film annak idején. Látom, hogy sok színház óriási sikerrel mutatta be, úgy gondoltam, hogy a pécsi nézők is örömmel veszik, ha mi is műsorra tűzzük. A mű kiválóan illeszkedik azon szándékunkhoz, hogy akár tanulsággal is szolgáló emberi történetekkel varázsoljuk el nézőinket. Bízom benne, hogy aki látja majd az előadást, kicsit más emberként távozik színházunkból, mint ahogy megérkezett oda.

Végül egy személyes kérdés: mi jelenti Ön számára a kikapcsolódást, a sokrétű feladatok megoldásához szükséges feltöltődést?
L. Zs.: Ha röviden kell válaszolnom, akkor azt mondom: A BALATON! :-)

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor