Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 3., péntek
Tímea, Irma

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Az Orfeum mágusa
2023-09. szám

Szeptember 4-én elkezdődtek Pejtsik Péter – Orbán János Dénes: Az Orfeum mágusa című új nagyoperettjének próbái a Budapesti Operettszínházban. A 21. század első magyar nagyope­rett­jének ősbemutatóját tervezetten november 17-én, 18-án és 19-én parádés, hármas szereposztásban láthatja a nagyközönség.
Kiss-B. Atilla, a teátrum főigazgatója korábban elmondta, hogy kötelességének érzi az új magyar dalművek létrehozását és bemutatását, és különösen igaz ez a Somossy Károly fantasztikus életét feldolgozó, új zenés darabra. A 120 éve elhunyt, nagy formátumú mulattató nevéhez fűződik ugyanis a Somossy Orfeum megalapítása, amely a jelenlegi Operettszínház falai között működött egykor.

Orbán János Dénes, az új darab írója szerint Az Orfeum mágusa mindenkit visszaröpít a 19. század végén működő Somossy Orfeum világába. Egyszerre lesz érzelmes, romantikus dráma, fergeteges komédia és izgalmas thriller: minden szereplője valóságos, hús-vér színpadi alak, és csakis a nézőkön múlik majd, hogy melyiküket választják kedvencüknek. Pejtsik Péter zenei anyaga sokféle kulturális, zenei identitást és hatást fog egységbe, annak érdekében, hogy új művészi minőség keletkezzen belőlük.

A Bozsik Yvette rendezte grandiózus előadás Berzsenyi Krisztina jelmezeivel együtt tükrözi majd a kort, amelyben a történet játszódik, de érvényesen reflektál napjainkra is. Érdekesség, hogy a színház alkotói csapatához idén először csatlakozik Ferenczfy-Kovács Attila építőművész, díszlettervező, Szabó István Oscar-díjas filmrendező állandó alkotótársa, mások mellett A napfény íze című ikonikus mozi dísz­let­ter­vezője. A címszerepet Dolhai Attila, Homonnay Zsolt és Nagy Lóránt játsszák.
hirdetés

Dolhai Attila meglátása szerint a mai kor embere is megfogalmazza a vágyait és a célkitűzéseit a saját életében, akárcsak Somossy Károly tette ezt száz évvel ezelőtt. Irigylésre és csodálatra méltó Somossy bátorsága és megszállottsága, amivel létrehozta az Operettszínház elődjét, a Somossy Orfeumot. Mindez­zel együtt az orfeumalapító személye közel sem vész a múlt homályába, éppen ellenkezőleg: gondolatai, érzései, cselekedetei nagyon is hasonlók a 21. századi nézők élethelyzeteihez, ezért a közönség azo­no­sulni tud majd Somossy szenvedélyes életével. Dolhai Attila úgy véli, hogy az operett műfaja minden korszakban népszerű lesz, mert újabb és újabb generációk fedezik fel maguknak, a nézőtéren pedig mindig jelen lesz az a korosztály, amelyik élvezi a színpadon látottakat.

Homonnay Zsolt véleménye, hogy régi adósságot törleszt a Budapesti Operettszínház most, amikor fel­dol­gozza és bemutatja Somossy Károly életét. A színművész szerint fantasztikus, hogy a főhős egy évszázaddal ezelőtt képes volt beteljesíteni az álmait, és tűzön-vízen keresztül harcolt mindazért, amit elképzelt. Ha ma élne, szárnyalnának a gondolatai az új évezred technikai lehetőségei láttán. Homonnay Zsolt áldott alkotói állapotként jellemezte a próbafolyamatot, amiben a darab írójával, a zeneszerzővel és a rendezővel együtt megteremthetik a produkciót, és örömmel néz az alkotókkal közös, különleges munka elébe.

Nagy Lóránt is Somossy Károly bőrébe bújik. A számos zenés főszerepet is maga mögött tudó színművész kivételes lehetőségnek tartja a legendás orfeumigazgató szerepalakjának eljátszását. Az elmúlt időszakban elmélyedt a századforduló varázslatos korszakának tanulmányozásában, amelyben a cselekmény játszódik, és megismerte Somossy élettörténetét is. Életigenlő, ambíciókkal teli, sikeres embernek látja a mulató­királyt. A rendezőként több előadást jegyző színművész azt is elmondta, hogy különleges érzés abban az épületben készülni a bemutatóra, amelyben egykor Somossy Károly járt-kelt nap mint nap. Örömmel tölti el, hogy jó néhány korábbi alkalom után ismét Pejtsik Péterrel dolgozhat, akinek zenei munkásságát párat­lannak tartja a hazai zenei életben.

A Budapesti Operettszínház új bemutatója minden bizonnyal az ősz egyik legizgalmasabb színházi ese­mé­nye lesz Magyarországon.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor