Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 2., csütörtök
Zsigmond

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
A játék vége, a végjáték évada az Átriumban
2023-09. szám

Utolsó évadára készül az Átriumban a Kultúrbrigád, a színházat szabad szellemiséggel és elgon­dolkodtató tartalommal megtöltő csapat az elmúlt hat év kötéltánca után 2024 nyarán ezen a kul­ti­kus helyszínen végleg lehúzza a rolót.

Az előzményekről és az egyre növekvő aggodalmakról már sok szó esett az elmúlt évad során: a többi között arról is, hogy a megszüntetett kultúr-tao utáni támogatási rendszer nélkülöz mindennemű transz­pa­renciát, ugyanakkor elősegíti az egyenlőtlen elosztást, kiszámítha­tat­lan­ná, tervezhetetlenné teszi a munkát, és ellehetetleníti a fennmaradást.

Egy olyan repertoárszínházat, mint amilyen az Átrium is, nem lehet jegybevételből, központi támogatás nélkül fenntartani; az Átrium ebben az évben egy fillér állami támogatást sem kapott – jelentette ki Zsedényi Balázs operatív menedzser. Hozzátette, a hasonló intézmények a fővá­rosban átlagosan kétszer-háromszor ennyi munkatársat foglalkoztatnak, mint ahány emberrel mi működünk. Kéttucatnyi ember lelkesedése, megszállottsága és emberfeletti munkája vitte eddig a színházat. De be kell látnunk, hogy ezt így nem tudjuk folytatni, azelőtt kell befejezni, hogy ez meglátszana a művészeti munkán és a csapat mentális-fizikai egészségén – fűzte hozzá.

Tavaly nyáron a művészi szabadság mellett elkötelezett, a kultúrát lelkesen támogató nézők adományokkal még megmentették a bezárástól a szellemi műhelyként tevékenykedő átriumos csapatot. A közönség felajánlásai és a II. kerületi önkormányzattal való együttműködés egy hihetetlen lökést adott, aminek lendülete – a beígért egy év után – mostanra elfogyott. A helyzet teljesen kilátástalan és totálisan kiszá­mít­hatatlan, emberileg és szakmailag is fenntarthatatlan, a mindennapos küzdelem pedig elveszi az energiát a kreatív alkotástól. A csapat belefáradt a szélmalomharcba, és belátta, nem lehet folyamatosan csak túlélni.
hirdetés

Jelen körülmények között a minőségi színházcsinálás egy Don Quijote-harc, ezért is döntöttünk a befejezés mellett – mondta Ugrai István igazgató, művészeti vezető. – Egy évadunk maradt arra, hogy együtt elbúcsúztassuk azt a színházat, amit csinálunk, amibe szívünket-lelkünket, az egész életünket tettük bele. Majd megjegyezte: szeretnénk szabadon együtt örülni annak, hogy még van egy évad, amire várunk minden­kit szeretettel!

A fentieknek megfelelően az Átrium Mecénás Klub és a támogatási programok szeptember 1-jével megszűntek, a 2023. szeptember 1-jén érvényes tagság jogai és kedvezményei pedig kifutásig érvényesek maradnak.

Az utolsó évet, ha búcsúzni is kell, ünnepelni szeretné a Kultúrbrigád csapata, ezért a végjáték évada két bemutatóval indul a Margit körúton: szeptember 1-jén láthatták először a nézők a Vámos Miklós népszerű regényéből készült, Anya csak egy van című egyszemélyes darabot az Átrium Bisztrószínpadán, Nyulassy Attila rendezésében, Ivanics Tamás előadásában; október 14-én pedig Tom Schulman kultikus, Oscar-díjas filmje, a Holt költők társasága adaptációját viszi színpadra Vidovszky György. A főbb szerepekben Bányai Kelemen Barna, Katona Péter Dániel, Végh Péter, Kovács Máté és Baksa Imre látható. Szeptember 22-én pedig az Átrium egyik legkülönlegesebb előadása, az Alföldi Róbert rendezte Frivol című díjnyertes közéleti néptáncprodukció darabtemetésére került sor.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor