Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 2., csütörtök
Zsigmond

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Egy életem – Indul a kaland! Mucsi, Szinetár és Grecsó meséli el az életét a színpadon
2023-09. szám

Egy életem – ez a címe annak a különleges életrajzi stand-up sorozatnak, ami szeptember végén indul a MOMkultban. Híres művészek állnak színpadra, hogy egy-egy színházi este keretein belül meséljék el az életüket.
Az első három est főszereplői: Grecsó Krisztián író, Szinetár Dóra színész-, énekesnő és Mucsi Zoltán színművész. Az estek rendező-producere Lévai Balázs, aki egykor tömegeket ültetett le a tévéképernyő, manapság pedig a mozivászon elé; ő a producere az utóbbi évek két legnézettebb magyar filmjének. De írt „ponyvarákenrolt”, könyvet Lovasi Andrásról, valamint híres arról, ahogy színházat csinál könnyűzenei koncertekből. Vallja, hogy producerként mindig ébernek kell lennie, folyamatosan keresi a jó ötleteket, mivel nem tudható, miből lehet egyszer majd film vagy bármilyen más kreatív projekt, jelen esetben például életrajzi stand-up est három kivételes és egymástól merőben eltérő karakterű művésszel.

„Az élet a legjobb forgatókönyvíró. Sokszor mondjuk ezt, de most a gyakorlatban is kipróbáljuk: egy ismert művész áll ki a színpadra a nézők elé és meséli el az életét. Valójában nap mint nap ezt csináljuk mind­annyi­an. Elmeséljük a barátainknak, mi történt velünk. Főhőseink is ezt fogják tenni, persze nem véletlen­szerűen. Minden estet sok-sok próba és ötletelés előz meg, hogy a néző egy érzelmes, sokszínű színházi élménnyel gazdagodjon” – mondja az ötletgazda Lévai Balázs, akinek olyan sikerfilmek fűződnek a nevéhez, mint a Nagykarácsony, a Nyugati nyaralás vagy a Sohavégetnemérős.

„A forma leginkább a stand-upra vagy egy önálló estre emlékeztet, de számos olyan ötlettel is készülünk, amelyek látványossá teszik az előadásokat.” Korabeli fotók, újságkivágások, archív filmrészletek és más látványelemek varázsolják a főhősök személyes vallomásait színházi élménnyé. Az Egy életem estek célja elsősorban a szórakoztatás, a főszereplők viccesen és önironikusan avatják be a nézőket életük legmeg­ha­tározóbb pillanataiba, de nem kerülik a mély és megható történeteket sem. Az Egy életem estek végére a néző sokkal közelebb kerül a főhősök személyiségéhez és életéhez.

A felkért művészek is várják a premiereket, ilyen kalandban még nekik sem volt részük.

„Én a világbékét várom ettől az estétől és hogy az emberiség jobbá válik. Meg hogy megoldás születik végre a klímaválságra. De ha ezeknek csak kis része valósul meg a történeteimen keresztül, akkor sem leszek csalódott.” – mondta Mucsi Zoltán.
hirdetés

„Izgatottan várom, hogy a nézők szeretnének-e igazán megismerni, és megtudni, mi van a látszólag jól ismert történeteim mögött. Engem már annyian elemeztek az elmúlt négy évtizedben, hogy elegem lett: most én fogom elemezni saját magam. Aztán meglátjuk, mire jutok.” – mondta Szinetár Dóra, aki „legked­vesebb projektként” hivatkozik a róla szóló estre.

„Valamikor a kamaszkorom táján szétestem, hát most egy életem, egy halálom, ezen az estén megp­ró­bálom összerakni magam. Csak állok és mesélek. Egy életem, egy halálom. Sírós, tán kicsit nevetős este az emlékeimmel, a fényképeimmel és velem.” – mondta Grecsó Krisztián, napjaink talán legnépszerűbb írója. Mint minden író, személyes élményeit elsősorban a könyveibe sűríti. De nemcsak azokat, hanem bármilyen más impulzust, amit a könyv megkövetel tőle.
Ezen a jókedvű estén viszont csak magáról fog mesélni. Leginkább arról, hogyan válhatott belőle egyáltalán író. A szegvári gyerekkorról, a béna csajozásokról, a megmosolyogtató művészi kísérleteiről a néptánc, a festészet és a könnyűzene területén. Majd az első tétova irodalmi lépéseiről, amelyek lassan elvezették a Pletykaanyu kötet botrányáig. De az est folyamán szóba kerül magánélete, házassága, betegsége, lányuk örökbe fogadása és sok minden más is, ami személyiségét formálta.



Szeptember 30-án kerül sor az első, közel 90 perces premierre a hegyvidéki MOMkultban, ami egyben hazai ősbemutató is. Grecsó Krisztián után Szinetár Dóra Egy életem estje október 29-én debütál, míg Mucsi Zoltán december 6-án meséli el először, mi minden történt az életében. A további előadás időpontokat megtalálják a momkult.hu oldalon.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor