Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 2., csütörtök
Zsigmond

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Fiatalos lendület a mai „vándorszínészetben”:
az Udvari Kamaraszínház gazdag nyara

2023-09. szám

Még hogy nyáron a művészet szabadságra megy! Bizonyára sosem volt így, hiszen még a vándorszínészet korában is járták az országot a társulatok, különben miről szólna a Liliomfi? A magyar nyelvterület egyetlen történelmi témákat feldolgozó színháza, az Udvari Kamaraszínház
legalább olyan aktív nyarat zárt, mint amennyire sűrű az új évad. Nem is csoda, hiszen ezeket a témákat sehol máshol nem látni színpadon, csak a Jászai Mari-díjas Andrási Attila színházában.

Gyula, Püspökladány, Nagyvárad, Marosvécs – néhány helyszín a Kárpát-medence különböző tájairól származó társulat nyári prog­ram­jából. A délvidéki születésű író és rendező, Andrási Attila jó érzékkel válogatta össze csapatát, hiszen Szlovéniától Erdélyig messze nyúl­nak a kivételes csapat összefonódó gyökerei. Közös szenvedélyük a történelem, és e két szoros kapocs eredménye, hogy a vendégjá­tékairól is híres társulat szívesen települ ki a határon túli vidékekre is egy-egy előadás erejéig.

Orbán Bori énekesnő és színésznő: az Anjou – A liliom útvesztői című darab Nápolyi Johannája az ő mozdulataiban elevenedik meg, de A világ és a vége tragikus sorsú Julikájának őrületét is az ő vonásai tük­rö­zik vissza. „A Gyulai Várszínházban játszani az Anjou-t fantasztikus élmény volt, egész más volt a hangulata, mint egy klasszikus színpadon. Nagyváradon augusztus 20-án az Anjou-val kaptunk vastapsot, majd Marosvécsre vittük a Wass Albert műveiből készült A világ és a vége című darabunkat – ez meghatározó élmény volt számomra. Azoknak az embereknek adtuk elő, akikről és akiknek szól, egészen különleges érzés volt úgy mondani a szöveget, hogy tudtam: itt eleven húsba vág minden kimondott szó” – mondja a fiatal művésznő.

Illés Dániel ifjú színművész április óta erősíti az Udvari Kamaraszínház társulatát, de beugróként és új szerepben is bizonyított már. „Számomra mindig felemelő, amikor az elszakított területekre megyünk játszani, hiszen olyan hálával fogadnak bennünket, hogy nem lehet nem meghatódni tőle. Amilyen katarzisban van részünk az előadások végén, azt nem lehet elmesélni, csak ott érzi az ember. Ezek egészen biztosan minden színész számára meghatározó pillanatok” – mondja Dani, akinek zseniális alakításában láthatjuk Durdukás Jeremiás köpönyegforgató figuráját A világ és a vége című darabban, Sir Percyt és Benjamint A vörös Pimpernelben, de beugróként Durazzói Károlyt is formázza az Anjou-ban.

Pál Péter, az Anjou fiatal Endre hercege, A világ és a vége vívódó Pétere a Muravidékről, Lendváról érkezett, és tavaly szeptemberben csatlakozott az Udvari Kamaraszínház társulatához. „Számomra az egyik legmeghatározóbb élmény az volt, hogy az erdélyi Marosvécsen játszattuk A világ és a vége darabunkat, hiszen olyan emberek előtt játszhattunk, akik mai napig a saját bőrükön tapasztalják azt, amiről ez az előadás szól, de ugyanilyen meghatározó esemény volt az Anjou előadásunk nagyváradi szereplése, ahol állótapssal fogadtak. Azt hiszem, mi, külhoni magyarok máshogy nézünk egymásra, van köztünk egyfajta cinkosság, szorosabb kapocs. Amikor Erdélybe megyek, kicsit olyan, mintha a muravidéki lankákat járnám, mintha hazamennék” – vallja a fiatal művész.

hirdetés

Októberi műsor:
– 4. – 13:00 és 18:00, Pécs (Ciszterci Rend Pécsi Nagy Lajos Gimnázium díszterme) – Anjou – A liliom útvesztői
– 6. – 19:00, Lendva (Lendvai Színház- és Hangversenyterem) – A világ és a vége
– 12. – 19:00, Budapest (Altemplom) – Anjou – A liliom útvesztői
– 18. – 19:00, Budapest (Altemplom) – A Vörös Pimpernel
– 19. – 19:00, Csóka (Művelődési és Oktatási Központ) – Halottak napjától virágvasárnapig
– 20. – 19:00, Ürményháza (Helyi közösség tanácsterme) – Halottak napjától virágvasárnapig
– 21. – 19:00, Hertelendyfalva (Tamási Áron Székely Magyar Művelődési Egyesület) – Halottak napjától virágvasárnapig
– 22. – 19:00, Nagykikinda (Egység Művelődési Egyesület) – Halottak napjától virágvasárnapig
– 27. – 19:00, Budapest (Altemplom) – A világ és a vége



vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor