Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 3., péntek
Tímea, Irma

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Wagner Ring-ciklusa novemberben az Operaházban
2023-10. szám

Szinte kizárólag magyar művészek előadásában, csaknem 140 éves története során először mu­tatja be a Magyar Állami Operaház Richard Wagner A nibelung gyűrűje-tetralógiáját a szerző eredeti elképzeléseivel összhangban, négy egymást követő esten.
Az operatörténet legnagyszabásúbb alkotását M. Tóth Géza rendezésében Kovács János vezényletével 2023. november 9. és 12., valamint 16. és 19. között tűzi műsorára az Andrássy úti Ybl-palota.

Ha Richard Wagner ma élne, bizonyára őt tartanák a fantasy mesterének, ő írná a legsikeresebb best­sel­lereket, és vinné haza a legtöbb Grammy- és Oscar-díjat. Az izlandi és germán mondakörökből merített grandiózus A nibelung gyűrűje című tetralógiája vetekedne A gyűrűk ura, a Harry Potter vagy akár a Csillagok háborúja népszerűségével. A Rajna kincse, A walkür, a Siegfried és Az istenek alkonya négy operából álló, mintegy 16 órányi zenét felölelő ciklusának részeit 2015 és 2022 között teljesen új produk­ciókban állította ki az OPERA, azonos alkotói stábbal.

Azonkívül, hogy Wagner teljességgel újszerű zenét komponált, hatalmas elvárásokat támasztott a korabeli és a modern színpadtechnika adottságaival szemben is. Már az előhangnak szánt A Rajna kincsében is számos olyan momentum van, amelynek színpadi megvalósítása még ma is nagy kihívás: sellők úszkálnak énekelve a folyóban, egy törpe először láthatatlan lesz, később nyílt színen békává változik, és óriások küzdenek egymással. M. Tóth Géza Oscar-díjra jelölt, Balázs Béla-díjas animációs filmrendező, a Színház- és Filmművészeti Egyetem egykori rektora különleges és egyben – a négy Ring-operát összefogó – varázs­latos, filmes technikát használva oldja meg ezeket a kihívásokat. A távoli germán mitológia szemlélése helyett látványos, nézői gondolkodásra is igényt tartó produkció készült. „Ha Richard Wagnerre és korára gondolok, akkor a fontos kérdés számomra az, hogy az általuk képviselt emberi és klasszikus társadalmi értékek vajon mennyire állják ki az idő, az új világrend próbáját” – fogalmazott a rendező, aki különleges, archaikus és futurisztikus elemeket egyaránt alkalmazó színpadi formanyelvével olyan világot tár a nézők elé, ahol megmutatkozik: az ember olyan módon használja ki tudását, a másik embert és ezt a világot, hogy az szükségszerűen világkatasztrófához vezet.
hirdetés

A Magyar Állami Operaház 2022-ben 15 év után tűzte műsorára a teljes Ringet. Idén az intézmény emeli a tétet: 139 éves története során először vállalkozik arra, hogy a Wagner eredeti elképzelésének megfelelően négy egymást követő napon mutassa be a tetralógiát. Teszi mindezt kizárólag magyar vagy magyar származású művészekre hagyatkozva: Wotan szerepét Cser Krisztián énekli A Rajna kincsében és a Siegfriedben – előbbiben most debütál –, míg A walkürben Renatus Mészár formálja meg az istenek atyját. Lányát, A walkür címszereplőjét, Brünnhildét három egymást követő estén Rálik Szilvia alakítja, ehhez most a Siegfriedben is debütál a szerepben. A félelmet nem ismerő hőst, Siegfriedet Nyári Zoltán (Siegfried) és Kovácsházi István (Az istenek alkonya) formálja meg, szülei, Siegmund és Sieglinde szerepét ugyancsak Kovácsházi István, valamint Sümegi Eszter énekli. A nibelungokat a szerepben most debütáló Kálmán Péter (Alberich) és Kiss Tivadar (Mime) formálják meg. Mellettük a kisebb szerepekben is kiváló énekesek, többek között Adrian Eröd (Loge), Szemerédy Károly (Donner), Gábor Géza (Hunding, Hagen), Gál Erika (Fricka), Horti Lilla (Freia), Schöck Atala (Erda), Rácz István (Fafner), Szegedi Csaba (Gunther), Pasztircsák Polina (Gutrune) és Szántó Andrea (Waltraute) is színpadra lép. A november 9. és 12., valamint 16. és 19. között két sorozatban is látható Ring-ciklusban a Magyar Állami Operaház Zenekarát és Énekkarát a karmesterek egyik doyenne-je, Kovács János Kossuth-díjas operai örökös tag és mesterművész vezényli, az előadásban közreműködnek a Magyar Nemzeti Balett és a Magyar Táncművészeti Egyetem növendékei.





vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor