Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 3., péntek
Tímea, Irma

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Fókuszban a kortárs tánc
2023-10. szám

A hideg idő beköszöntével kulturális feltöltődésre csábít a Nemzeti Táncszínház, hiszen a no­vem­ber a premierek időszaka az intézményben. A hónap első felében a kortárs táncé a főszerep! November 9-én a Miskolci Balett budapesti premierjének ad otthont a Nemzeti Táncszínház, míg
azok számára, akik kisebb, személyesebb kamaraprodukciókra vágynak, az Inversedance – Fodor Zoltán Társulat készül izgalmas újdonsággal.

A Miskolci Balett Jobb későn, mint soha / Vörös napló – Marilyn Monroe története című, két részből álló estjének első felében a portugál származású táncos-koreográfus, Hugo Viera lírai és érzelmekre ható alkotás lesz látható. A Jobb későn, mint soha című alkotás erőt ad és szembenézésre sarkall, utat mutat a vágyott boldogság eléréséhez. Az előadás második felvonásában az együttes művészeti vezetőjének, Kozma Attilának a koreográfiáját mutatják be, mely Vörös napló címmel az ikonikus filmsztár, Marilyn Monroe tragikus és megpróbáltatásokkal teli életébe nyújt betekintést, titkos naplóján keresztül. „Soha nem értettem igazán ezt a szexszimbólum dolgot. Ez a gond, a szimbólum egy tárgy lesz. Én utálok csak egy tárgy lenni. De ha már valaminek a szimbóluma vagyok, akkor inkább leszek a szexé, mint valami másé, aminek szimbóluma van.” (Marilyn Monroe, Life magazin, 1962)

Az Inversedance – Fodor Zoltán Társulat legújabb, szintén két koreo­gráfus által jegyzett Ébredj, kedvesem / Öntudatlan én című előadása november 8-án debütál a Nemzeti Táncszínház Kistermében. A koreográfiákat a társulat két prominens táncművésze – Clark David Bonus Ortega, Bódi Bianka – álmodta színpadra, akik nemcsak alkotóként, hanem előadóként is részt vesznek a produkciókban. Az est első része Ébredj, kedvesem címmel egy belső útkeresésre invitál; teret enged a képzelet és a fantázia számára, hogy elrepítsen a végtelen lehetőségek birodalmába. Ezt követően a görög mitológiából ismert Narkisszoszról szóló történet idéződik meg: a koreográfia a hangulatok és az érzelmek hullámzó ellentétein keresztül bemutatja a nárcizmus mérgező hatásait, az autentikus népdalok megindító dallamaival körül­ölelve.

A görög mitológia a kiindulópontja a Kovács Gerzson Péter – TranzDanz legújabb produkciójának is, melyet november 25-én lehet megtekinteni. Az egyszemélyes táncelőadásban Tókos Attila, a Harangozó Gyula-díjas és Junior Prima-díjas kiváló táncművész az ellentmondásos Hermész alakját ölti magára, hogy szem­be­sítsen lényünk sötét oldalával.

A hónap utolsó premierje egy vérpezsdítő újdonság a Nemzeti Tánc­színházban. A magyarországi flamenco nagykövete, a FlamenCora­zón­Arte idén immár a 25. évfordulóját ünnepli, és ennek keretében egy nagyszabású gálaestre invitálja a műfaj rajongóit. A jubileumi előadás a társulat két meghatározó alakjának koreográfiái köré épül. Először a Pirók Zsófia által jegyzett Caminos című produkció legjobb pillanatai kerülnek műsorra, majd a Harangozó Gyula-díjas Lippai Andrea rendezésében az elmúlt 25 év szívet melengető emlékei villannak fel, kiegészülve az együttes meghatározó alkotótársaival, akik jelenlétükkel megkoronázzák az esetet. Érzelmekből, szeretetből és tüzes dallamokból nem lesz hiány november 29-én.
hirdetés











vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor