Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 2., csütörtök
Zsigmond

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Premierdömping és díjeső a Miskolci Nemzeti Színházban
2023-10. szám

A miskolci színház művészei nem unatkoznak, az elmúlt hetekben négy bemutatóra is sor került (Berzsián és Dideki, Hedda Gabler, Az üvegcipő, A csárdáskirálynő), ráadásul az évet rangos elismerésekkel indították, és októberben még egy premierre készülnek.

A Városmajori Szabadtéri Színpad Szemle Plusz elnevezésű programjának keretében a miskolciak Feketeszárú cseresznye című előadását választotta a zsűri a Legjobb előadásnak, Lajos András pedig a Legjobb férfi főszereplőnek járó díjat zsebelte be a darabban nyújtott alakításáért, Simon Zoltán ugyanitt különdíjat kapott. A nyíregyházi VIDOR Fesztivál Legjobb előadása is a miskolciaké lett, ott A miniszter félrelép című vígjátékuk kapta a rangos elismerést.
hirdetés

Az évad Lázár Ervin meséjével indult, melyet Keszég László rendezésében láthat a miskolci közönség, és amelynek színpadi változatát Lőrinczy Attila dramaturg készítette. A Berzsián és Dideki fergeteges humorral és öniróniával beszéli el egy búskomorságba zuhant, elátkozott költő kálváriájának és megszabadulásának históriáját. A Játékszínben Henrik Ibsen drámája alapján, Rusznyák Gábor rendezésében mutatták be a hedda gablert Mészöly Annával a főszerepben: Hedda Gabler élete és sorsának alakulása látszatra irigylésre méltó, idilli és tökéletes, de… Hisz mindig van egy: „de”. Mert valahogy mindnyájan hiánnyal születünk, a „szerencséseknél” az élet kitölti, betapasztja ezt a „hiányt”, de szép számmal akadnak olyanok is, akiknél semmi, de semmi nem képes betölteni ezt a bennünk tátongó ürességet.
Ezután következett A csárdáskirálynő operett bemutatója Béres Attila rendezésében. A Miskolci Nemzeti Színház bicentenáriumi szezonjának ünnepi bemutatósorozatából természetesen nem maradhat ki a hungarikumként tisztelt magyar operett ezen slágerdarabja sem. A csárdáskirálynő alighanem a legnépszerűbb és világszerte legtöbbet játszott klasszikus. Külön büszkeség, hogy librettistája, Jenbach Béla Miskolc város szülötte volt. A halhatatlan melódiák mellett A csárdáskirálynő mulatságos mese szerelemről és árulásról, sznobizmusról és előítéletekről.
Molnár Ferenc vígjátékát, Az üvegcipőt Miskolcon Keszég László rendezésében, Rudolf Szonjával és Harsányi Attilával a főszerepben láthatja a közönség október 7-től a Kamaraszínház színpadán. A rendező szerint erre a műre nem kínos azt mondani, hogy szép és jó, fájdalmas és melodramatikus, persze a legjobb értelemben. Önmagunkon hol szeretettel, hol öniróniával, hol gonoszan tudunk nevetni. Nem egyszerű emberekről van szó, és mégis mindenkihez szól ez az előadás.
Október 27-én a nagyközönség számára is végre látható lesz A tatárok Magyarországban című eredeti hazai költemény. Kétszáz évvel ezelőtt, augusztus 24-én délután 17 órakor Kisfaludy Károly ezen művével nyitotta meg kapuit a miskolci színház, idén Szőcs Artur rendezésében újból látható a színpadon, szinte a teljes prózai társulat előadásában. A produkcióhoz egyenesen Mongóliából érkezett a morin khuur nevű hangszer Miskolcra, ami a tradicionális mongol zenei hangzást biztosítja. A hangszert Baatarjav Sainnyambuu, Mongólia magyarországi nagykövete kifejezetten a miskolci színház számára készíttette el hazájában, és hozta el Miskolcra.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor